Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg får ikke kjeft av mora di nå?

Ingvar Ambjørnsen møtte barneleserne for første gang.

AUTOGRAF: Ingvar Ambjørnsen møtte sine yngste lesere for aller første gang i dag, under litteraturfestivalen på Lillehammer. Erle Fangel fikk autografen hans på armen.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AUTOGRAF: Ingvar Ambjørnsen møtte sine yngste lesere for aller første gang i dag, under litteraturfestivalen på Lillehammer. Erle Fangel fikk autografen hans på armen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet:) - Skal jeg skrive autograf på underarmene deres? Gjør ikke det vondt, da? Du tror ikke jeg får kjeft av mora di nå?

16 år etter at han ga ut sin første barnebok om «Samson og Roberto», møtte Ingvar Ambjørnsen barneleserne sine for aller første gang.

Det skjedde på Lillehammer bibliotek i dag, der han ble bokbadet av forfatterkollega Magnhild Bruheim foran en fullsatt sal med barneskoleelever.

Ingvars autograf
Dagbladet traff forfatteren på forhånd, og kan avsløre at han var noe usikker på hvordan det skulle gå, lite erfaring med barn som han jo har.

Kanskje hadde de fått med seg hvor eksklusiv denne muligheten var, autografjegerne som sprang fram til podiet.

- Han er flink til å skrive, og det er litt kult at han skriver om dyr, sier Oda Bakken Engen (11), som sammen med Emma Sagdalen (12) og Erle Fangel (12) sikret seg «Ingvar» på underarmen.

- Hvor lenge kommer dere til å vente før dere vasker dere nå?

INGVAR PÅ ARMEN: Oda Bakken Engen (11), Emma Sagdalen (12) og Erle Fangel (12) sikret seg forfatterens autograf.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
INGVAR PÅ ARMEN: Oda Bakken Engen (11), Emma Sagdalen (12) og Erle Fangel (12) sikret seg forfatterens autograf. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Til det begynner å gå vekk. Vi må i alle fall ta bilde av det!

Dum hund og smart katt
Ambjørnsen er på Lillehammer både for å lansere sin nye voksenbok, «Ut av ilden», og for å snakke om sin fjerde «Samson og Roberto»-bok.

«Samson og Roberto: Kaptein Nero» er den første boka om radarparet siden 2000. Den fikk svært gode skussmål fra Dagbladets anmelder, som skrev at «språket er herlig og fortellergleden stor».

Fra scenen forteller han at boka handler om en litt dum hund og en litt smart katt, fordi han synes hunder er litt dumme. Elevene lurer på hvordan han får tid til å skrive nesten én bok i året («Jeg gjør veldig lite annet»), om han som yngre var redd for å vise at han var forfatter («nei, men litt forlegen», og hvor mange bøker han har skrevet («Har mistet tellingen. 40-50».).

Ei jente rekker opp hånda og vil bare gratulere med dagen, for «vi leste på nettsiden din at du hadde bursdag 20. mai». 

Fant stilen som åtteåring
Ambjørnsen forteller at han begynte å skrive allerede som fjortenåring, og en lærer spør om han ble inspirert av å skrive stil på skolen.
- Svaret på det er ja, sier Ambjørnsen, og forteller om to av sine gamle stilbøker, som han nylig fikk tilbake, av en kvinne som hadde kjøpt dem på loppemarked.

- Det var nesten litt skremmende å lese den første stilen. Jeg var bare åtte år gammel, og du kan se at det er meg som har skrevet den, at jeg hadde det grepet.

Gjør det gjerne igjen
- Dette var moro, de hadde virkelig gjennomtenkte spørsmål. Litt rørende var det også, sier forfatteren etterpå.  

- Det å skrive autografer på underarmene til småjenter, er ikke noe jeg er vant til.  

- Det skjer kanskje ikke når du møter voksne lesere?  

- Hm, jo, det hender det faktisk!

NYE LESERE: Ingen av barna som møtte Ambjørnsen på Lillehammer bibliotek i dag var født da han utga sin første barnebok om Samson og Roberto. I dag ble han bokbadet om fjerde bok i serien, som kom ut i år. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NYE LESERE: Ingen av barna som møtte Ambjørnsen på Lillehammer bibliotek i dag var født da han utga sin første barnebok om Samson og Roberto. I dag ble han bokbadet om fjerde bok i serien, som kom ut i år. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han har ikke noe godt svar på hvorfor han ikke har møtt sine yngste lesere før.

- Det er nok tilfeldig. Jeg er jo ikke på skolebesøk og sånt, jeg er ikke så glad i den rammen. Men dette kan jeg godt gjøre igjen!   

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!