PINLIG STILLHET:  Da Magnus Carlsen og Hallgeir Opedal møttes for første gang, gjorde Opedal alt han kunne for å få igang en samtale. Han synes stillheten var pinlig, det syntes ikke Carlsen.  Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
PINLIG STILLHET: Da Magnus Carlsen og Hallgeir Opedal møttes for første gang, gjorde Opedal alt han kunne for å få igang en samtale. Han synes stillheten var pinlig, det syntes ikke Carlsen. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

- Jeg får kjærlighetsbrev

Sjakkesset Magnus Carlsen (20) forteller om hvordan livet har forandret seg etter modelljobben for G-Star RAW.

(Dagbladet): Mange fikk hakeslipp da det i fjor ble kjent at Magnus Carlsen skulle fronte kleskjeden G-Star RAW sammen med Hollywood-skuespiller Liv Tyler.

I dag lanseres boka «Smarte trekk», som er skrevet av Dagblad-journalist Hallgeir Opedal. Der kommer det fram at det nederlandske milliardselskapet vraket den verdenskjente skuespilleren Johnny Depp til fordel for sjakkesset fra Bærum:

«I lang tid hadde G-Star RAW forhandlet med en Hollywood-skuespiller, og det sies jo, uten at noen vil bekrefte det, i hvert fall ikke offisielt, at mannen var Johnny Depp.»

IKKE SPILT:  Magnus Carlsen og Hallgeir Opedal har ikke tatt et parti sjakk. - Det er ikke så interessant, egentlig. Jeg snakker bare for meg selv, altså, sier Carlsen. Opedal derimot, kunne godt tenkt seg å føre opp et sjakkparti med verdens beste på CV-en. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
IKKE SPILT: Magnus Carlsen og Hallgeir Opedal har ikke tatt et parti sjakk. - Det er ikke så interessant, egentlig. Jeg snakker bare for meg selv, altså, sier Carlsen. Opedal derimot, kunne godt tenkt seg å føre opp et sjakkparti med verdens beste på CV-en. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Da det trakk ut, falt valget på Carlsen.

- Jeg har ikke tenkt så veldig mye på akkurat det, sier Carlsen til Dagbladet.

Forandret I boka avsløres også omstendighetene rundt Kasparov-bruddet og tilfeldighetene som førte til at Carlsen innkasserte sponsoravtalen med kleskjeden.

Konsernsjef i G-Star, Jos van Tilburg, leste et intervju med Carlsen. Det slo ham at de kunne bruke denne gutten han syns var både «ugly and beautiful» som modell. Hans medarbeider ringte turistkontoret i Wijk aan Zee, hvor Carlsen spilte turnering. Turneringssjefen skaffet e-postadressen til faren Henrik Carlsen.

MODELL-VENNER: Magnus Carlsen og  Liv Tyler var merket G-Star RAWs ansikt utad i fjor. Her er de sammen i New York. Foto: REUTERS/Eric Thayer
MODELL-VENNER: Magnus Carlsen og Liv Tyler var merket G-Star RAWs ansikt utad i fjor. Her er de sammen i New York. Foto: REUTERS/Eric Thayer Vis mer

Noe overraskende er det kanskje at han lot seg eksponere på bilder verden over, ettersom han ikke liker oppmerksomhet fra ukjente. Ikke er han spesielt glad i å snakke heller. Opedal beskriver Carlsen som «stille og mutt».

Begge har opplevd at han har forandret seg til det mer utadvendte etter å ha lest om seg selv i boka.

- Enkelte ting har vært øyeåpnere for meg. Det er klart man begynner å tenke. Er det sånn resten av verden ser på meg? Hele bokprosjektet er en mulighet til å lære om meg selv, sier Carlsen.

MODELL-MAGNUS: Sjakkesset som modell for milliardbedriften G-Star RAW i fjor. Foto: G-Star RAW
MODELL-MAGNUS: Sjakkesset som modell for milliardbedriften G-Star RAW i fjor. Foto: G-Star RAW Vis mer

Faren har i mange år vært en uvurderlig støtte, og går under tittelen «assistent». I boka er det tydelig at det er Magnus som er sjefen.

Forholdet til faren har han nå blitt mer bevisst på.

- Jeg tenker at jeg burde sette mer pris på de tingene folk gjør for meg, sier Carlsen.

- Få meg ut av dette Vi har sett bilder av ham bøyd over sjakkbrett i ti år. Gradvis har barneansiktet blitt eldre. Han beskriver det uforklarlige talentet som en «x-faktor».

I fjor brøt han med sin trener, tidligere verdensmester Kasparov. «Det er ikke stort mer jeg kan gjøre for Magnus akkurat nå», sa Kasparov til NTB da. Seinere har Carlsen uttalt at han er glad for å slippe det voldsomme presset han opplevde med russeren.

I boka framgår det at bruddet kom etter at Kasparov ledet Carlsen i feil retning under en kamp mot sin argeste konkurrent, Vladimir Kramnik:

Carlsen hadde trent og trent. En time før partiet ringte Kasparov og ba ham gå for an annen åpning enn avtalt. En forvirret Carlsen gjorde som treneren anbefalte, men hadde ikke tro på det. Carlsen tapte. 

- Etter partiet var jeg sur på meg selv, jeg var sur på Kasparov, og hadde vel allerede tatt en beslutning om at til neste parti skulle jeg klare meg selv, sier Carlsen.

Han snakket ikke med Kasparov på flere uker. I boka kommer det fram at han sa til faren «få meg ut av dette». Han angrer ikke på beslutningen.

- Vi har et uproblematisk forhold i dag. Vi har ikke særlig kontakt, møttes sist i desember. Jeg utelukker ikke et nytt samarbeid, uten at vi har noen konkrete planer nå, sier Carlsen.

Får kjærlighetsbrev Han vedgår at han har et enormt ego, noe han mener er nødvendig for å være best.

- BLE DANKET UT:  Det sies i boka at Johnny Depp lå i forhandlinger om å bli den mannlige modellen til G-Star RAW, men da de trakk ut, falt valget på Magnus Carlsen .Foto: AP PHOTO/Laurent Rebours
- BLE DANKET UT: Det sies i boka at Johnny Depp lå i forhandlinger om å bli den mannlige modellen til G-Star RAW, men da de trakk ut, falt valget på Magnus Carlsen .Foto: AP PHOTO/Laurent Rebours Vis mer

Han har en spesiell evne til å ikke si noe, og føler aldri på «pinlig stillhet». G-Star-kampanjen har ført til økt oppmerksomhet. Blant annet er han blitt stoppet av danske jenter som kjente ham igjen.

- Det var litt gøy selvfølgelig, sier han og smiler.

På spørsmål om kjæreste er svaret klart:

TUNGT BRUDD:  I april i fjor ble det kjent at samarbeidet mellom sjakklegenden Garry Kasparov og Magnus Carlsen var over. I boka kommer det fram hvorfor det skjedde. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
TUNGT BRUDD: I april i fjor ble det kjent at samarbeidet mellom sjakklegenden Garry Kasparov og Magnus Carlsen var over. I boka kommer det fram hvorfor det skjedde. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Nei, det har jeg ikke, men jeg har fått både fan- og kjærlighetsbrev.

Carlsen ler når han forteller at han svarer på noen, men av «hensyn til privatlivets fred ikke kan gå nærmere inn på det». Han har også datet, selv om det ikke har vært så ofte. Men har egentlig verdens beste sjakkspiller tid til kjæreste?

- Jeg føler jo det, når jeg er hjemme. Men en sjakkspiller er jo litt spesiell. Det kan være litt vanskelig. Jeg reiser mye, og er litt selvopptatt - jeg bryr meg jo veldig mye om hvordan jeg gjør det i sjakk.

Eldre over brettet:  Magnus Carlsen har nærmest vokst opp over sjakkprettet. Her er han 14 år, og boka "Sjakkvidunder" ble lansert. Den var skrevet av Simen Agdestein. Foto:
Jon Terje H. Hansen/Dagbladet.
Eldre over brettet: Magnus Carlsen har nærmest vokst opp over sjakkprettet. Her er han 14 år, og boka "Sjakkvidunder" ble lansert. Den var skrevet av Simen Agdestein. Foto: Jon Terje H. Hansen/Dagbladet. Vis mer