– Jeg får litt burkabehov

I det ekstremt travle og medieeksponerte jubelåret 2007, er det bare én ting Anne B. Ragde angrer: En vill fest på hytta i sommer.

Stem på årets navn! Velg din favoritt blant de ti kandidatene her.TRONDHEIM (Dagbladet): – Jeg må få si unnskyld gjennom Dagbladet, til alle foreldre og gråtende småunger som ble holdt våkne ut over natta, sier den ellers så populære forfatteren til Dagbladet.

Hun sitter foran oss, småsyk og temmelig sliten, etter en heidundrende feiring av 50-årsdagen sist uke.

Vi oppsummerer det store Ragde-året med utgivelsen av «Ligge i grønne enger» i rekordstort førsteopplag, et totalsalg på over en million bøker, geriljastunt på Litteraturhuset og et vanvittig medietrykk.

– Er det noe du angrer?

– Ja, gud, hva kan det være da, mon tro? sier hun, smiler og ser skrått opp i taket.

– Jeg hadde en fest, som tok for mye av, på hytta mi. Det var veldig forstyrrende for naboene, så jeg angrer veldig på det og ber om unnskyldning, sier Ragde og forteller videre:

– Da hadde jeg boomblasteren min ute på terrassen og avsluttet klokka fem om morgenen, etter å ha spilt musikk på full styrke. Det krydde av foreldre med småbarn i campingvogner og telt rett nedenfor, og det nyttet ikke å snakke med meg. Jeg var helt på en annen planet! Ungene gråt og, nei, den festen skulle jeg ha stoppet, når det til de grader går ut over andre.

Rekord i media

DET STORE RAGDE-ÅRET: Boksuksess, sjampanjefesting og geriljastunt. Forfatteren Anne B. Ragde er omtalt i 2232 artikler i norske papir- og nettaviser hittil i år. Er det rart hun får lyst til å gjemme seg? Foto: Tom E. Østhuus
DET STORE RAGDE-ÅRET: Boksuksess, sjampanjefesting og geriljastunt. Forfatteren Anne B. Ragde er omtalt i 2232 artikler i norske papir- og nettaviser hittil i år. Er det rart hun får lyst til å gjemme seg? Foto: Tom E. Østhuus Vis mer

Jo da, du så mye til henne i media i fjor også, men i år har omfanget vært dobbelt så stort, viser en undersøkelse medieanalytiker Tommy Brakstad har gjort for Dagbladet. Han har foretatt sammenliknende søk i A-tekst og Sesam, og funnet at det er skrevet hele 2232 artikler om Ragde i norske papir- og nettaviser i år, mot 1140 i fjor. Stigningen i antallet artikler er bratt fra 2004 og opp til i dag.

– Jeg er så lei, sier Ragde, men legger til at folk bare skulle visst hvor mye hun sier nei til. I år har hun blant annet sagt nei til juleportrett i samtlige ukeblader, på grunn av at hun ikke orker en hel dag i studio med styling.

– Jeg møter jo mitt eget tryne og min egen stemme over alt. Det var ganske heftig da de hadde kjempekampanjen på T-banen og alle busskurene i Oslo. Det å se seg selv på store plakater, fresh og fotoshoppet. Jeg får litt burkabehov!

Til tross for det store antallet artikler, finner forfatteren ingen grunn til å klage på media. Hun er glad for å ha fått respekt for at hun ikke vil ha noen eksponering av hytta si.

– Jeg vet jeg ikke kan kreve det, men ber bare tynt om at ingen tar bilde av den, og er veldig glad for at det respekteres. Jeg byr såpass mye på meg selv ellers at det burde holde. Hytta er mitt eneste fristed, hvor jeg er bare Anne og kan ta meg inn igjen.

Ekstremår

Suksessforfatteren er tydelig sliten, ikke bare fordi hun nå har hatt bihulebetennelse og bronkitt i to uker, men også fordi 2007 har vært det hun beskriver som et ekstremår.

– Det har vært et så stort sammenhengende arbeidspress dette året, at jeg ikke tror noen kan skjønne det. Sånn som politikerne har det i siste uka før valget, har jeg hatt det i hele år. Jeg kan ikke klage, for alt er veldig lystbetont, men jeg blir jo kjempesliten av det.

– Hva gjør du for å slappe av?

– Ligger og leser bøker. Så nå skal jeg legge meg rett på sofaen med Carl Frode Tillers siste bok. Jeg har lest alt av ham, og synes han er en fantastisk forfatter.

– Han sa nylig at han ikke har lest deg?

–  Nei, men det er mange mannlige forfattere som ikke har gjort det. Det er faktisk forfattere som er mest fordomsfulle i forhold til kjønn bak ei bok, pussig nok.

Anonyme brev

Ragde mener dette året har gjort henne veldig bevisst i forhold til hva hun holder på med, både forfatterrollen og den offentlige personen hun er blitt. Nå sorterer hun mer hva som er hennes privatliv og hva hun byr på i det offentlige rom.

– Har året bydd på negative opplevelser?

– Å få anonyme brev er ikke noe artig, og Gardermoen er et helvete.

– Hva skriver de anonyme om?

– Det kan handle om at jeg ler for høyt på tv, at jeg må oppføre meg og ikke bli en medieklovn, tiggerbrev og så videre. Jeg leser dem og så kaster jeg dem. Et brev var så stygt at jeg satte fyr på det.

– Hva tenker du om brevskriverne?

– Jeg tenker at jeg gjerne skulle ha snakket med disse menneskene, for de har et inntrykk av meg som er feil. Jeg tenker også at de skulle prøvd å være i mine sko i tre-fire dager, så hadde de kanskje skjønt bedre. Men det er veldig få slike reaksjoner i forhold til alle de positive henvendelsene jeg får.

– Årets høydepunkt?

– Det var fantastisk å gifte bort sønnen og stor stas å fylle 50, men ellers var lanseringen av «Ligge i grønne enger» et klart høydepunkt. Det er jo dette du jobber for, og da er det fryktelig deilig å få boka ut – og så i sånne mengder!

Tror på boka

Ragde ler en rå latter. Hun har stor tro på bokas framtid, og opplever det som at nordmenn leser bøker som gale.

– Før ble boklesende menn sett på som litt nerdete. Nå er det et sjekketriks, sier hun og ler igjen.

Hun mener bestselgerne er lokomotivene som drar nye lesergrupper inn i bokhandelen, og fører til økt salg for en rekke andre forfattere.

– Det negative i Bok-Norge er forfatterforeningens unnlatelsessynder i forhold til å ta vare på forfatternes kår.

– Jon Michelet har oppfordret deg til å melde deg inn i foreningen igjen?

– Nei, jeg kan ikke forestille meg noe som kan få meg til å gjøre det. Det var som å flytte hjemmefra da jeg meldte meg ut. Da skulle vi heller ha startet en ny forfatterforening, som var en ordentlig fagforening. Men initiativet bør komme fra de unge.

Det kan gå lang tid før det kommer en ny Ragde-roman. Hun må først finne roen og kjede seg lenge. Men hun har en ganske vill romanidé i hodet.

– Det er et risikoprosjekt, men det fascinerer meg veldig, for jeg liker å ta sjanser. Det skal ikke være trygt og A4, sier Ragde, som også driver og jobber med en ennå litt hemmelig gjendiktning fra engelsk.

Sabbatsår

Trondheimsforfatteren elsker jula, som hun i år skal feire hjemme i sitt rødmalte trehus i Ila. Pinnekjøttet er allerede i hus, og gavene er ferdige.

– Så her må jula bare komme!

– Hva med neste år?

– Det blir et sabbatsår. De eneste avtalene som står i boka mi, er innspilling av «Den store klassefesten» i januar og en verveaksjon for Redd barna-faddere i april. Ellers vil jeg være fri til å reise og ta hver dag som den kommer.

– Vil sabbatsåret by på noen nye Ragde-stunt?

– Ja, jeg er stolt av den vel planlagte aksjonen på Litteraturhuset, så det er klart det kan komme noen stunt. Jeg har 992 klistremerker igjen!

Anne B. Ragde,