Jeg fikk bananer på rasjoneringskortet. Nå kastes 60 000 årlig

Bananer i søpla.

RÅTTENT: Det er min generasjon som har skylda for mye av bruk- og kastmentaliteten, skriver Jan-Erik Smilden.
RÅTTENT: Det er min generasjon som har skylda for mye av bruk- og kastmentaliteten, skriver Jan-Erik Smilden. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Jeg var en av dem som en gang sto på brygga i Oslo og ventet på at det store skulle skje: Å få bananer på rasjoneringskortet. Året må ha vært 1955, jeg hadde i hvert fall ikke begynt på skolen ennå. Jeg sto der sammen med min mor. Et lite stykke unna lå den forjettede bananbåten som kom fra en verden langt der ute. Og Jens Book-Jenssens sang, «Det skal komme en båt med bananer», kunne vi alle.

Bananseansen på kaia glemmer jeg aldri. Og minnet kom fram da Dagsavisen forleden kunne fortelle at vi nordmenn kaster i underkant av 60 000 bananer hvert år. Tidene forandrer seg. For seksti år siden og der omkring ble vel ikke en eneste banan kastet, uansett hvor brun den måtte være.

Dagsavisens tall på kasting av alt fra poteter til brokkoli, baserer seg på en undersøkelse gjennomført av Framtiden i våre hender, FIVH. Tallene omfatter all kasting av mat, i husholdningene, i dagligvareforretninger, hos matprodusenter og andre steder. Og det var da jeg tenkte på bananer som husholdningsavfall at det slo meg: Det er min generasjon som har skylda for mye av bruk- og kastmentaliteten.

Mora mi og hennes generasjon kastet verken mat, gamle klær eller gamle sko. De vokste opp i en tid med knappe ressurser og forholdt seg deretter. Den neste generasjonen opplevde også knapphet de første åra, men det ble glemt under Norges økonomiske framgang, først på 1960-tallet og så da det virkelig tok av med oljeproduksjon i tiåret etter. Med overfloden ble veien til søppelkassa kort. Og enda verre har det gått med neste generasjon. En trøst får være at det finns en voksende miljøbevegelse som går mot overflodsstrømmen og at programledere som Line Nelvik i NRK redder verden litt – blant annet ved å plukke opp helt spiselige bananer fra søppelkassa.

FIVH har funnet ut at vi kaster 59 601 bananer i døgnet. Mon tro om bananen jeg kastet i går ble med i regnestykket?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer