- Jeg fikk hjertebank

Munch-entusiast Martin Biehl mener Munch-museet raskt må vise «Skrik» og «Madonna» for publikum.

• Dette er skadene på Munch-bildene

(Dagbladet.no): I dag viste Munch-museet fram bilder av «Skrik» og «Madonna». Martin Biehl, sjef for Blomqvuist, sier dette er så strålende nyheter at han fikk hjertebank. Og nå mener kunstsjefen museet raskt må stille ut bildene for publikum.


- Museet må kaste seg på den fantastiske stemningen rundt Munch akkurat nå. Alle barn i Norge snakker om disse bildene, og jeg mener at Munch-museet må ha gratis inngang og utvide åpningstidene til 22, sier Biehl til Dagbladet.no.

Uvisst

Men det er uvisst når bildene vises fram for publikum. Fungerende museumsleder Ingebjørn Ydstie sier til Dagbladet.no at dette vil skje i løpet av høsten.

- Munch donerte sine bilder til kommunen, så det er gledelig hvis man til gjengjeld viser frem bildene så raskt som mulig, sier Biehl.

Optimist

Skrik har ifølge Ydstie en fuktskade hun karakteriserer som «veldig problematisk». I tillegg har Madonna en tydelig flerre.

Martin Biehl har selv ikke sett bildene, men er optimist når det gjelder restaureringen, og trekker frem Nasjonalgalleriets versjon av «Skrik» som et eksempel. Da bildet ble stjålet, skar tyvene bildet ut av rammen og rullet det sammen. Siden ble det norske kunstikonet funnet i en søppelkasse.

MÅ LIGGE: Skadene gjør at Munch-bildene ikke kan henges opp, men må ligge når de i løpet av høsten skal vises fram for publikum. Foto: MUNCH-MUSEET/RICHARD JEFFRIES
MÅ LIGGE: Skadene gjør at Munch-bildene ikke kan henges opp, men må ligge når de i løpet av høsten skal vises fram for publikum. Foto: MUNCH-MUSEET/RICHARD JEFFRIES Vis mer

- Man må huske at det henger masse kjente kunstverker med små skader rundt om i norske museer. Så selv om tyvene nå har satt sitt avtrykk på bildene vil de bli restaurert tilbake til en stand der lekmenn ikke vil se noen forskjell, sier Biehl.

<B>GLEDELIG:</B> Martin Biehl (til høyre) fikk hjertebank da Dagbladet.no fortalte han at Munch-museet nå viser fram bilder av «Skrik» og «Madonna». Her feirer han sammen med Sune Nordgren etter at det ble kjent at bildene var kommet til rette.