- Jeg fikk synsforstyrrelser og kronisk hodepine i mange år

Vebjørn Sand (49) har reist seg etter sykdom og motgang.

Eksilkunstneren fra Hvaler er tilbake i Norge med sin største utstilling noensinne. Han har stor suksess i USA, og har solgt bilder for millioner av kroner.

Aldri vært et offer Vebjørn Sand forlot Norge i 2000 etter et tiår med sykdom, motgang og tyn fra den kompakte kunstpolitiske majoritet. Torsdag åpner utstillingen «Individets valg» i galleri Fineart på Aker Brygge i Oslo.

- Jeg har aldri sett på meg som et offer. Min mor sa at man skulle ha motstand som ung, og det fikk jeg, sier Sand.

Men allerede før utstillingen åpner, så møter den motstand - fra milliardærtvillingene Kathrine og Cecilie Astrup Fredriksen.

Utstillingen viser to store portretter av dem som de ikke ønsker skal bli vist. Bildene på utstillingen er variasjoner av bilder søstrene bestilte og fikk levert.

Privat sfære Det har ikke lyktes Dagbladet å få Kathrine og Cecilie Astrup Fredriksens kommentar til disputten i dag. Til VG sier søstrene, som er arvinger til Norges største private formue, at de ønsker at bildene skal holdes innenfor den private sfære og at de har bedt maleren om å respektere det.

De reagerer på at nye versjoner av bildene likevel stilles ut.

- Dette er en privat gave til vår far. Vi forstår at Sand er lidenskapelig i sine kunstneriske prinsipper, likevel er det skuffende at han ikke respekterte våre ønsker og laget nye bilder fra vårt private samarbeid, sier de til VG.

Milliardær-tvillingene Sand mener på sin side at bildene er noe av det beste han har gjort, og at han må få lov til å vise dem offentlig.

- Da de inviterte meg til å male portretter, inviterte de seg inn i kunsten. Jeg ville aldri ha malt bilder jeg ikke får vise fram. Derfor har jeg laget variasjoner av disse i en ny kontekst, som jeg nå viser fram, sier Sand.

Bildene av Fredriksen-søstrene på Fineart-utstillingen er Sand-tolkninger av dem han malte på bestilling, og som skipsrederfaren John Fredriksen fikk i 70 års-gave.

- Hvis mennesker vil ha malerier som ikke skal vises offentlig, så får de spørre andre enn meg, sier Sand, som ikke er redd for å miste oppdrag av den grunn.

Fikk kronisk hodepine Vebjørn Sand selv snakker på inn- og utpust, og er svært engasjert før dørene åpner i morgen, torsdag 12. mars. Han viser fram det han omtaler som «skjebnebildet», maleriet «Okseryggen» han malte i 1991, som gjorde ham syk.

- Jeg satt i en bil, malte og ble løsemiddelforgiftet. Jeg fikk synsforstyrrelser og kronisk hodepine i mange år. Oljemaling gjør meg syk.

Han måtte få «ny identitet», og lagte monumenter som Keplerstjernen og en rekke broprosjekter insprert av Leonardo da Vinci - samt ekspedisjonene til Antarktis.

-Jeg kunne male litt i friluft. Men oljemaling gjør meg kvalm. Holder stort sett på med akrylmaling nå, sier Sand.

Ble lite verdsatt For 15 år siden reiste Vebjørn Sand til New York, og ble der. Han videreutdannet seg innenfor portrett og anatomi, men følte at han ble mye mer verdsatt der enn i Norge. I USA knyttet han kontakter til mange anerkjente kunstfaglige krefter.

STORE BILDER: Vebjørn Sand med sin største utstilling noensinne, «Individets valg», åpner torsdag 19. mars på Galleri Fineart i Oslo. Han jobbet med den omstridte pastoren Børre Knudsen. Alle foto: Anders Grønneberg
VEBJØRNS MOR: Vebjørn Sand med et vakkert bilde av sin mor med et lite barn i favnen.
KRANGEL: Vebjørn Sand fikk i oppdrag av å male milliardærtvillingene Kathrine og Cecilie Astrup Fredriksen. Han fikk nei til å vise dem offenlig, og dermed lagde han to varianter rundt samme tema.
I NY KONTEKST: - Jeg ville aldri ha malt bilder jeg ikke får vise fram. Derfor har jeg laget variasjoner av disse i en ny kontekst, sier Sand. Bildene på Fineart-utstillingen er Sand-tolkninger av dem han malte, som skipsrederfaren John Fredriksen fikk i 70-år gave.
SKJEBNEBILDET: «Okseryggen» gjorde ham syk. - Jeg satt i en bil, malte og ble løsemiddelforgiftet. Jeg fikk synsforstyrrelser og kronisk hodepine i mange år. Oljemaling gjør meg syk.
EKS-STATSMINISTER: Det er portretter av flere kjente personer på utstillingen, bl.a Kjell Magne Bondevik.
- FAREN MIN: Vebjørn Sand med et bilde av sin 80 år gamle far, som også er kunster.
HENGER OPP: Vebjørn Sand henger opp et bilde av den tidligere Høyre-politikeren Lars Roar Langslet. Til venstre et av de omstridte Astrup Fredriksen-bildene.
GAMMEL KVINNE: Vebjørn Sand forteller lattermild at denne gamle kvinnen, som er omlag dobbelt så gammel som ham, er langt klarere i toppen.
STORE KRIGSMALERIR: - Hvorfor lager ingen bilder med 2. verdenskrig som tema, når man lager filmer og gir ut bøker om dette hele tida, undrer Vebjørn Sand.
50-60 BILDER: Naken kvinne på den ene veggen og abortmotstander Børre Knudsen, som døde i fjor, på den andre. Nærmere 50 bilder stiller Vebjørn Sand ut.
NAKEN KVINNE: Vebjørn Sand er en figurativ maler som fordyper seg i anatomi og portretter.
PER UNG: Vebjørn Sand møtte flere kulturpersonligheter før de døde, bl.a. kunstnerkollega Per Ung, som døde for to år sida.
IMPRESJONISTISK: Vebjørn Sand behersker flere stilarter. Dette er nesten claudemonetsk. - Et vakkert, men grusomt bilde. Her bestemmer nazistene seg for å utrydde jødene.
STORE FLATER: Vebjørn Sand er glad for å kunne være tilbake i Norge med sin første store utstilling siden han flyttet til USA i 2000.

- Jeg ble ikke vurdert, som fagmann og kunster, på fritt grunnlag i Norge, sier Sand, som føler mer respektert i USA.

- Kunstkritiker Donald Kuspit er blant de mest anerkjente kunstkritikerne i USA. Vi samarbeidet bl.a. om «Scenes from the Second War». Bilder fra den er også her - og er aldri blitt vist i Norge før, sier Sand.

Krigsdemoner 2. verdenskrig-maleriene på store flater er med på å prege Vebjørn Sands comeback-utstilling. Sand mener det er rart at ingen malere har brukt den krigen som motiv for bilder.

- Bøker, tv-dokumentarer og filmer blir jo lagd hele tida, men ingen maler den største katastrofen i menneskehetens historie: 2. verdenskrig.

- Mine krigsbilder er uten vold, men de viser en stille forhandlingsprosess - bak en ferniss av kultur og sivilisasjon skjuler demonene seg.

Utstillingen viser også portretter av kunsterkollega Per Ung, den omstridte pastoren Børre Knudsen, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, tidligere Høyre-politiker Lars Roar Langslet og eventyrer Helge Ingstad.

MILLIARDÆR-TVILLINGENE: - Jeg ville aldri ha malt bilder jeg ikke får vise fram. Derfor har jeg laget variasjoner av disse i en ny kontekst, sier Sand. To av bildene på Fineart-utstillingen er Sand-tolkninger av dem han malte av milliardærtvillingene Kathrine og Cecilie Astrup Fredriksen, som skipsrederfaren John Fredriksen fikk i 70-år gave. (Utsnitt)
MILLIARDÆR-TVILLINGENE: - Jeg ville aldri ha malt bilder jeg ikke får vise fram. Derfor har jeg laget variasjoner av disse i en ny kontekst, sier Sand. To av bildene på Fineart-utstillingen er Sand-tolkninger av dem han malte av milliardærtvillingene Kathrine og Cecilie Astrup Fredriksen, som skipsrederfaren John Fredriksen fikk i 70-år gave. (Utsnitt) Vis mer