- Jeg fikk trusler fra overgripere

Herbjørg Wassmo sto frem som incest-offer.

(Dagbladet): - Jeg visste nok ikke hvor modig den boka var og hva det utsatte meg for. Jeg fikk telefoner og brev fra folk som kjente seg igjen og dessuten fikk jeg trusler fra overgripere, sier Herbjørg Wassmo (72) i denne ukas Bokpod.

I 1981 ga den prisbelønte forfatteren ut sin første bok i trilogien om incestofferet Tora. Allerede da ble det spekulert i om suksessromanen kunne være selvbiografisk.

Sto fram Først i 2009 sto Wassmo offentlig fram og fortalte at faren hadde forgrepet seg på henne som liten. Foreldrene hadde da vært døde i flere år. Selv om det finnes likheter mellom Wassmo og Tora, står hun fast ved at bøkene ikke er selvbiografiske.

- Jeg er veldig glad for at jeg skrev den boka, sier hun i Bokpod-intervjuet.

«BokPod» ble lansert i mai og er et ukentlig, timeslangt dybdeintervju med en kjent norsk forfatter du kan laste ned på Itunes eller spille av på Dagbladet.no. Intervjuet er gjennomført av tidligere Dagblad-journalist Hallgeir Opedal.

I intervjuet forteller Wassmo blant annet om en typisk arbeidsdag, barndommen, starten på karrieren og bøkene sine.

Skriver logg Hver morgen starter forfatteren med å skrive en liten logg. Den skal være «uten føleri», og bare beskrive hendelser som har skjedd den siste tida, for eksempel at hun har tatt årets første havbad eller at spurvene har spist av matkassene. Logg har hun skrevet helt fra hun var barn.

- Det er en trygghetsmani, der jeg får forankret meg i verden. Det er ikke alltid jeg føler jeg har en plass i verden, sier hun.

Wassmo forteller at hun som barn noterte det hun ikke kunne snakke høyt om. Hun noterte overgrep, steder og klokkeslett. Spesielt klokkeslettene ble viktige for henne, fordi hun kunne dokumentere når overgrepene var over. Først du følte hun at hun kunne være seg selv igjen.

- Det var en slags terapi. Jeg tok vare på loggen i mange år, fordi jeg var overbevist om at jeg ville anmelde min far. Jeg skremte han også med det, og sa at dersom noe skulle skje med meg, ville folk kunne lese det i loggen, sier hun.

- Fantastisk barndom I bokpoden forteller Wassmo at hun i voksen alder likevel valgte å brenne loggene fra barndommen, noe hun har blandede følelser om. Til tross for det Wassmo sier hun opplevde som barn, mener hun likevel at hun hadde en fantastisk barndom. Hun hadde en enorm fantasi og elsket å fortelle historier.

- Når jeg hadde skrevet loggen så var jeg fri til neste gang. Jeg hadde selvtillit utover en hver forstand og kunne lyve fortere enn andre kunne løpe, sier hun.

Ifølge Wassmo løy hun både til seg selv og andre. Hun trengte å bygge seg selv opp, og ønsket ikke å vise den skammen hun også bar på.

- På mange måter var jeg et elsket barn, men de ante ikke hvem jeg egentlig var. Jeg innbilte meg at om de visste om skammen, så ville de ikke elske meg mer. Derfor var det viktig for meg å forføre dem til å tro at jeg bare var en liten løgner, sier hun.

Wassmo ønsket ikke å utdype sitatene fra Bokpod-intervjuet til Dagbladet.