- BRYTER SAMARBEIDET:  Stein Erik Hagen sier til Aftenposten at han bryter med Nasjonalmuseet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- BRYTER SAMARBEIDET:  Stein Erik Hagen sier til Aftenposten at han bryter med Nasjonalmuseet. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Jeg føler at jeg og Canica-samlingen blir misbrukt

Stein Erik Hagen bryter med Nasjonalmuseet.

(Dagbladet): Investor og kunstsamler Stein Erik Hagen avbryter forhandlingene med Nasjonalmuseet.

Det skriver Aftenposten.

- Jeg føler at jeg og Canica-samlingen blir misbrukt i et spill om hva som skal skje videre med Nasjonalgalleriet og det vil jeg ikke. Jeg gidder ikke mer nå. Vi får ta en pause til Stortinget har behandlet saken om framtidig bruk av galleriet, sier Hagen til Aftenposten.

Hagen sier til avisa at han vil vente til Stortinget har behandlet saken om hva som skjer videre med Nasjonalgalleriet.

- Det er overraskende

Audun Eckhoff, direktør ved Nasjonalmuseet, omtaler Hagens avgjørelse som overraskende.

- Dette er overraskende. Vi har hatt direkte kontakt over lengre tid, og det er nytt for meg at Hagen stiller videre bruk av Nasjonalgalleriet som forutsetning for samarbeidet. Han har vært tydelig på at han ønsker Nasjonalgalleriet benyttet til kunst, men har ikke tidligere satt dette som noen betingelse for samarbeidet med Nasjonalmuseet, sier direktør Nasjonalmuseets direktør Audun Eckhoff til Dagbladet.

Eckhoff har imidlertid ikke gitt opp samarbeidet med Stein Erik Hagen.

OVERRASKET:  Direktør ved Nasjonalgalleriet. Foto: Anders Grønneberg
OVERRASKET:  Direktør ved Nasjonalgalleriet. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Jeg vil jobbe videre med å realisere et bredt samarbeid med Canica, når forholdene ligger til rette for det. Det nye Nasjonalmuseet skal først stå ferdig i 2020, så det er fortsatt en god stund til dette samarbeidet kan bli realisert, sier han.

Også ledelsen ved Nasjonalmuseet ønsker at Nasjonalgalleriet skal forbli et visningssted for kunst i framtida, gjerne for verkene til Hagen og hans selskap Canica.

- Vi har i konseptvalgsutredningen gitt uttrykk for at vi ønsker at Nasjonalgalleriet skal brukes til kunst. Der har vi også kommet med flere konkrete forslag til hvordan, blant annet forslag som omfatter utvalg fra Canica-samlingen. Nå får vi avvente situasjonen og se hvordan vi kan komme tilbake til denne saken.

Norges største

Det ble i våres kjent at Hagen og hans selskap Canica hadde inngått en avtale med Nasjonalmuseet om å stille ut Hagens kunstsamling.

Avtalen skulle blant annet omfatte en plan om utstilling i Nasjonalgalleriet i 2017 og samarbeid om visning av utvalg fra Canicas kunstsamling i den faste samlingen i det nye Nasjonalmuseet.

Da samarbeidet først ble kjent, skrev Inger Bentzrud i en kommetar i Dagbladet, at det lenge hadde hersket nervøsitet i det norske kunstmiljøet for at Hagen skulle flytte samlingen til utlandet.

Canica-samlingen er Norges største private kunstsamling og inneholder 2000 verk, blant annet av Edvard Munch, Arne Ekeland, Frits Thaulow og Rolf Nesch.

- Ikke liv laga

I juli uttalte Hagens kurator, Steinar Gjessing til NRK, at det ikke er liv laga for et samarbeid med Nasjonalmuseet.

Hagen uttalte da at det var for tidlig å avgjøre noe som helst.

Dagbladet kommer med mer.