DEBATT

Seksuell revolusjon?

Jeg føler meg alt annet enn frigjort

Mange av oss er usikre, ensomme og sexløse. Går vi mot en seksuelt og romantisk impotent tid?

Vi lever i «Tinderalderen», ei tid da en «bruk og kast»-holdning er blitt mer vanlig, og hvor langvarige, eksklusive relasjoner blir vanskeligere å oppnå.

Dagens utålmodighet gjør at det som er ubeleilig, lett kan forhindre at man går inn i et forhold, eller enkelt bryter det opp.

Dette gjør at mange av oss ender opp enslige, skriver forfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Vi lever i «Tinderalderen», ei tid da en «bruk og kast»-holdning er blitt mer vanlig, og hvor langvarige, eksklusive relasjoner blir vanskeligere å oppnå. Dagens utålmodighet gjør at det som er ubeleilig, lett kan forhindre at man går inn i et forhold, eller enkelt bryter det opp. Dette gjør at mange av oss ender opp enslige, skriver forfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Du bør investere mer tid på treningsstudio.» Jeg stivner. Unnskyld, men hva behager?

Jeg sitter overfor en fyr i hjørnet av en folksom bar. Det er min sjette Tinder-date denne måneden. Eller syvende, jeg er ikke helt sikker.

Jeg tenkte ikke noe over dick pic-et han sendte meg på forhånd. Alle sender jo det uansett. Jeg forstår fort at jeg skulle tatt hintet.

Jakob Semb Aasmundsen er forfatter av boka «Fri? Fanget i en seksuelt frigjort tid»
Jakob Semb Aasmundsen er forfatter av boka «Fri? Fanget i en seksuelt frigjort tid» Vis mer

Når det kommer fram at jeg ikke vil ha sex på første date, virker fyren fornærmet. Han begynner deretter like så godt å belære meg i hvordan dagens datingverden fungerer. Budskapet hans er enkelt: Kjærlighet er mer konkurransepreget enn noen gang. For å kapre noen, og ikke minst holde på noen, må man ha en deilig kropp, i tillegg til å være smart, interessant og alt det andre.

Jeg holder munn og lytter fordi jeg vet han rett. Vi lever i ei tid da intimitet har blitt redusert til noe overflatisk.

Individuell frihet står i sentrum i dag. Vi er forventet å realisere oss selv på alle måter. Vi vil bli den «beste utgaven» av oss selv, og vi nøler ikke med å bytte jobb, adresse eller klær for å stadig «fornye» oss.

Mens vi tror vi tar vår egen frigjorte vei, blir vi egentlig styrt av en individualistisk kultur. En egoistisk kultur som ved å løfte fram individet, har gjort at mellommenneskelige relasjoner kommer i andre rekke.

Det påvirker kjærlighetslivet vårt. Vi lever i «Tinderalderen»: ei tid da en «bruk og kast»-holdning er blitt mer vanlig, og hvor langvarige, eksklusive relasjoner blir vanskeligere å oppnå.

Dagens utålmodighet gjør at det som er ubeleilig, lett kan forhindre at man går inn i et forhold, eller enkelt bryter det opp.

Dette gjør at mange av oss ender opp enslige. Fra 1970-tallet har færre og færre giftet seg, og antall skilsmisser økt – i dag ender fire av ti ekteskap i skilsmisse.

bor bortimot én av fem nordmenn alene, og nesten én av tre av dagens aleneboende er plaget av ensomhet. Nærmere én av fem er ikke tilfreds med livet.

Vi får også færre barn. I 1970 var fruktbarhetsraten på 2,5 barn per norske kvinne, og i dag er den 1,56 – det laveste tallet noen gang.

Det ser ut som mannen trekker det korteste strået: 28 prosent av menn er barnløse. Mange flere enn de fem til ti prosentene som ikke ønsker å få barn.

Dagens datingkultur gjør heller ikke at vi har mer sex. Ifølge NFKS sa 31 prosent av nordmenn i 1987 at de ikke hadde hatt sex eller bare hatt det én gang den siste måneden, og i 2017 sa 40 prosent det samme.

Nedgangen var størst blant dem mellom 25 og 39 år: Fra 1987 til 2017 ble antallet sexløse doblet – fra 15 til 32 prosent.

Det viser kanskje at effektiviseringen har fremmedgjort oss fra hverandre? Siden man alltid har en bedre match rundt neste sveip, er presset høyere og lidenskapen svekket.

En annen mulig grunn til denne sexnedgangen kan være vårt svært unaturlige forhold til kropp.

I selvrealiseringens navn flyter det i dag av struttende pupper og stramme rumper på sosiale medier. «Vi er oss selv», sier mange, men kroppene på disse bildene redigeres ofte før de ser dagens lys.

I forsøket på å oppfylle alle forventningene, pådrar vi oss dårlig selvbilde. Ifølge rapporten «Prosjekt Perfekt» av Press ønsker sju av ti unge jenter og halvparten av unge gutter å endre på kroppen sin.

Vi ser dessuten utvidelsen av et marked av tjenester som svarer på usikkerheten: fra slankekurer til botox og intimkirurgi.

Kjønnsleppereduksjon er i dag det skjønnhetsinngrepet som vokser raskest i popularitet.

Jeg er redd for at vi skal redusere hverandre til objekter. For at vi glemmer hva det vil si å skape ekte relasjoner, og for at vi skal ende opp ensomme.

Det er derfor på tide å ruste seg for en ny seksuell revolusjon.

Først må vi bli mer kritiske til hvordan vi bruker datingtjenestene. Selskapene bak dem tjener seg søkkrike på vår nevrotiske oppførsel. De sier at de ønsker å «matche» single som søker kjærligheten, men de ønsker at folk vender tilbake til appene.

Vi må også bli flinkere til å ansvarliggjøre dem som tilrettelegger for de forvrengte kroppsidealene, som for eksempel blogg.no som tillater at bloggere reklamerer for kosmetiske inngrep og «skjønnhetspiller». Dessuten, hvis vi slutter å lese, like og kommentere, vil forhåpentligvis kroppsfikserte influensere dø ut.

Vi må også ta grep i våre egne liv. Hvis vi forventer å få alt i hendene med en gang, vil vi aldri knytte relasjoner som kan vare.

Personlig skal jeg begynne å øve meg på å senke kravene, og gi meg selv og andre flere sjanser. Og jeg skal aldri igjen la folk fortelle meg at jeg skal bruke mer tid på treningsstudio.

Det er på tide for oss å kjempe tilbake. Det er på tide å redefinere hva frihet virkelig bør være.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer