Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg føler meg bare stygg og fæl. Det er derfor jeg vil fikse på alt

Raija Alice Nordseth (19) er en del av «generasjon perfeksjon».

(Dagbladet): Raija Alice Nordseth er én av syv norske jenter som forteller åpenhjertig om perfeksjonspress i TV 2s nye dokumentarserie «Sykt perfekt».

For Raija har det vært kropp- og skjønnhetspress som har fulgt henne og blitt gradvis verre fra ungdomsårene. 

Den første leppeinjeksjonen bestilte hun til 18-årsdagen sin. Hun har også vært på konsultasjon for å operere nesa. Hun synes selv det er trist at hun aldri blir fornøyd og har dårlig samvittighet overfor foreldrene, som hele tida har forsøkt å snakke henne ut av det og har sagt at hun er fin nok.

- Sånn er det å være ungdom
- Det er ikke noe gøy å se seg selv i speilet. Jeg føler meg bare stygg og fæl. Det er derfor jeg vil fikse på alt. Det er ingenting jeg er fornøyd med ved meg selv nå for tiden. Men, sånn er det vel å være ungdom kanskje, sier Raija Nordseth i serien som har premiere den 13. januar.

Se klipp fra serien øverst i saken.

- Det har hendt at jeg har nektet å gå ut og heller grått meg i søvn fordi jeg følte meg for stygg til å gå ut den dagen. Det har vært småting - som at jeg ikke fikk til håret mitt ordentlig, sier hun og antar at hun bruker 90 prosent av døgnets våkne timer til å tenke på utseende. Og hun er ikke alene.

Ville sette fokus på problemet Unge jenter presterer bedre på skolen, bruker mindre rus og er mer pliktoppfyllende enn før, og blir derav omtalt som «Generasjon prestasjon».

AKTUELL I NY TV-SERIE: Raija Alice Nordseth (19) er en av syv jenter som figurerer i den nye TV2-serien «Sykt Perfekt». For henne handler 90 prosent av det våkne døgnet om å tenke på utseende. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
AKTUELL I NY TV-SERIE: Raija Alice Nordseth (19) er en av syv jenter som figurerer i den nye TV2-serien «Sykt Perfekt». For henne handler 90 prosent av det våkne døgnet om å tenke på utseende. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Likevel er det langt flere unge som sliter psykisk nå, enn det var for få år siden, blir det konkludert med i Nova-rapporten «Ung i Oslo 2015».

- Ifølge reseptregisteret til folkehelseinstituttet har bruken av antidepressive medisiner økt med 57 prosent hos unge jenter i alderen 15-19 de syv siste årene. I serien lar vi jentene selv fortelle hvordan de har det. Vi håper serien vil engasjere og skape debatt, både hos politikere og seere, sier programdirektør i TV 2, Jarle Nakken til Dagbladet.

TV 2 understreker at alle de medvirkende jentene har fått tett oppfølging underveis i prosessen og at produksjonen er i beredskap med psykolog når serien vises på tv.

Les mer av intervjuet med Raija og eksperters vurdering av problematikken her.  

 DELER ÅPENHJERTIG:  Jeanett (21 år), Camilla (23 år), Raja (19), Thea (18), Henriette (15), Martine (18) og Tringa (20) forteller åpent om hvordan det er å være ung jente og slite med prestasjonspress i «Sykt perfekt». 
Foto: TV 2
DELER ÅPENHJERTIG: Jeanett (21 år), Camilla (23 år), Raja (19), Thea (18), Henriette (15), Martine (18) og Tringa (20) forteller åpent om hvordan det er å være ung jente og slite med prestasjonspress i «Sykt perfekt». Foto: TV 2 Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media