VANT IKKE FRAM: Rune Lindbæk.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
VANT IKKE FRAM: Rune Lindbæk. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

- Jeg føler meg diskreditert som menneske og musiker

Rune Lindbæk tapte rettssaken mot Röyksopp.

(Dagbladet): Det ble i dag avsagt dom i tvisten mellom Röyksopp og Rune Lindbæk.

Den slår fast at Röyksopp frifinnes for tyverianklagene fra den tidligere samarbeidspartneren Rune Lindbæk.

Han hevdet i søksmålet sitt at han var med på å lage låta «Lift» gjennom et samarbeidsprosjekt med Röyksopps Torbjørn Brundtland kalt Drum Island. Han mente videre at deler av denne låta ble brukt i låta «A Higher Place» fra Röyksopps debutalbum «Melody A.M.»., og at han dermed skulle bli kreditert og honorert for denne bruken.

Det avviser nå Bergen tingrett.

«Retten finner sannsynliggjort at verket «Lift» er skapt av Torbjørn Brundtland alene. Dette var et verk Brundtland hadde i sitt hode og det ble skapt på en dag. Brundtland var alene i studio mesteparten av tiden. Det var først på slutten av dagen at Rune Lindbæk kom i studio», heter det i dommen.

- Diskreditert som menneske Rune Lindbæk har ikke fått lest hele dommen på 22 sider, men reagerer slik kort tid etter domsavsigelsen:

- Jeg vet ikke hva retten har lagt vekt på, med tanke på jusen og alt. Men jeg føler meg diskreditert som menneske og musiker, sier han til Dagbladet.

- Vurderer du å anke?

Røyksopps Svein Berge og Torbjørn Brundtland (t.h.) i Bergen Tingrett.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Røyksopps Svein Berge og Torbjørn Brundtland (t.h.) i Bergen Tingrett. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

- Det har jeg ikke tenkt på ennå. Men jeg skulle selvfølgelig ønske at saken var ferdig nå slik at alle kunne komme seg videre og dra i studio.

- Du har vært ganske åpen om at du har måttet låne penger av moren din for å føre saken i retten, og nå må du betale saksomkostninger på nesten 800 000 kroner. Hvordan ser du på det?

- Det viktigste for meg er å betale mamma pengene jeg skylder henne. Etter Torbjørn Brundtlands lyving i retten er ikke han min førsteprioritet. Men jeg må selvfølgelig gjøre opp for meg.

- Röyksopp lagde låtene Lindbæk har også tidligere anklaga Brundtland for å lyve om det som skjedde i studio da bare de to var til stede.

- Det faller på sin egen urimelighet, svarte Röyksopp-medlemmet da.

Röyksopps Svein Berge sier at han ikke ønsker å hovere på noen måte, men at det aldri har vært noen tvil for dem at de skulle frifinnes.

- For vår del så har det aldri vært noen tvil. Nå konstaterer vi at det hele er over og at vi er ferdig med saken. Det blir ingen markering eller fest i dag, det hele er egentlig dypt tragisk. Vi hadde en syvminutters seremoni da vi var ferdig med rettssaken, der Torbjørn og jeg delte en gammel boks Urge, som hadde stått i studio veldig lenge, mens vi var helt stille. Vi sa ikke et ord, sier Röyksopps Svein Berge til Dagbladet.

Nå ser han fram til å kunne drive med musikk på fulltid igjen.

- Det er en del ting som vi måtte sette til side da vi ble stevnet for retten. Både ny musikk, konserter og et bokprosjekt måtte vike. For folk som oss, som driver med musikk, er det ikke veldig gunstig å måtte forsvinne fra det vi egentlig driver med så lenge.

- Nå er vi tilbake der vi hører hjemme. Vi skal prøve å skrape sammen noen nye låter nå og se om vi ikke klarer å få ut en EP innen sommeren. Og det er greit å vite at den skrapa vi fikk i vårt rennomé da danne saken kom opp nå er ettertrykkelig retta opp. Det er viktigst for oss, sier Berge.

Röyksopps advokat Harald Bjelke jr. sier at de er veldig fornøyd med den enstemmige dommen.

- De har vunnet fram på alle punkter og dommen er enstemmig. Det var det vi var ute etter, og da spesielt Torbjørn Brundtland. Det var de som lagde disse låtene fra bunnen av, uten hjelp fra andre, sier han.