<strong>HAR SKIFTET SYN «Hadde jeg vært 16 i dag med noen år selvforakt i ryggen, hadde jeg møtt dette storslåtte bildet av en mor som fødte for fire dager siden, hadde jeg beundret henne og tenkt:</strong> tenk å kunne se sånn ut fire dager etter fødsel.»

Foto: Dagbladet
HAR SKIFTET SYN «Hadde jeg vært 16 i dag med noen år selvforakt i ryggen, hadde jeg møtt dette storslåtte bildet av en mor som fødte for fire dager siden, hadde jeg beundret henne og tenkt: tenk å kunne se sånn ut fire dager etter fødsel.» Foto: Dagbladet Vis mer

DEBATT

- Jeg føler meg feit fordi Fotballfrue har født

Over 70 prosent av unge kvinner sliter med dårlig selvbilde fordi det bare er folk som ser sånn her ut som legger ut bilder av seg selv, halvnaken fire dager etter fødsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er 32 år og føler meg feit fordi Fotballfrue har født for fire dager siden, og publiserte et bilde på sin instagram-konto i en sexy rosa liten bunny-BH og ei litta truse med rosa matchende kant. Det sier jo litt om meg. Og litt om hvor stolt man kan være over egen innsats etter graviditet og over endelig å kunne vise fram sixpacken igjen. Og ikke minst to enorme melkesprengte mugger i en selfie i speilet. (Til info får tynne folk slangepupper etter at de har født, ifølge min nevø). Fire dager etter fødselen ser hun med andre ord kliss lik ut som hun gjorde før hun ble gravid. Det kan jo både hetses og hylles, det spiller ingen rolle for meg. Jeg synes bare det er helt ufattelig at vi er av samme art.

Bildet er i mine øyne helt vilt provoserende. Ikke bare fordi jeg er nok en lubben røy som er misunnelig på hennes nette petite figur, men fordi jeg begynte å forakte kroppen min da jeg var rundt tolv år. Og da jeg var tolv var det Anna Nicole Smith som drev sjåførene av veien på reklameposterne. Jeg stjal slankepiller fra USA med så mye efidrin i, at jeg besvimte som 16 åring, da hadde jeg ikke sovet på en uke, ei heller spist. Jeg veide vel rundt 60 kg og var 1,70 høy. De damene jeg så opp til var helt normalt skinny jenter som spilte i Beverly Hills. På den tiden husker jeg det var helt «outrageous» med Tori Spelling som var tynn som ei flis og hylsulten og knoklet seg rundt foran øynene våre. Det var rart og corny og hun var den eneste av jentene i serien som ingen syntes var deilig. Hadde jeg vært 16 i dag, med noen år selvforakt i ryggen, og møtt dette storslåtte bildet av en mor som fødte for fire dager siden, hadde jeg beundret henne og tenkt: tenk å kunne se sånn ut fire dager etter fødsel! Det er vel noe av det samme hun tenker selv, siden bildet poppet opp på nettet i dag.

Som 32-åring med en fire år gammel sønn og ifølge BMI-helvetet, «10 kg overvekt», tenker jeg: Hvem er det du legger ut dette bildet for? Hva vil du si med dette bildet? Hvem snakker du til? Hva er den gode hensikten her? Hvorfor er dette positivt? Vi har funnet vår Heidi Klum! Selv om til og med Heidi brukte to uker før hun kunne vandre ned catwalken på Victorias Secrets' show i undertøyet, etter fødselen.
Etter å ha blitt kritisert
så mye for sitt nazilignende kostholdsregime, sin sylslanke kropp og det urokkelige forsvaret av et kosthold som ofte brukes til å slanke folk som ikke kan bevege seg og er låst til sykesenga og må ned i vekt før de kan få narkose og opereres, forventer jeg at bildet ble lagt ut av en av disse grunnene: 1. Ammetåke, 2. Sult-hallusinasjoner, 3. Provokasjon, eller 4. En oppriktig godhjertet tanke om at hennes superkropp vil inspirere andre til å holde seg unna kakeboksen for evig tid.

Jeg vil anta at en stor del av Fotballfrues lesere er barnløse unge mennesker som nå beundrer dette «übermenschets» evne til å strutte av selvtillit halvnaken foran speilet, for å så poste dette bildet av kroppen, som hun åpenbart er strålende fornøyd med, til de (I dunno... ) 100 000 leserne hun har om dagen? Jeg tror det er farlig. Jeg jobber med 16 år gamle jenter. De sliter med kropp og mat på et eller annet nivå alle sammen. Og de ser opp til kjente personer, som vi som voksne nesten har glemt at vi gjorde som tenåringer.

Jeg har sett meg mett (oh the irony) på at folk med åpenbare forvrengte kroppsidealer slipper unna med å trøkke de topptrente/utsulta eller syke kropper i fjesene på tenåringer med svamphjerner, som lar seg påvirke av absolutt alt av nakenhet og kropp de ser rundt seg. Fram til nå har ingen profilerte personer jeg kan komme på oppfordret og prakket på folk så enormt mye kroppsfokus som denne dama. Godt gjemt og pakket inn i et rosa og hvitt sukkerspinn laget av sukrin. Dette bildet handler ikke om sunnhet og helse. Det handler om et utseendefokus som er helt borti natta. Ektemannen hennes synes Beyonce er 20 kg overvektig. Enough said. (Uttalelsen er beklaget i ettertid av Eriksen, red.anm.)

Det jeg lurer på er: HVOR er voksenbleiene man må bruke fordi man blør fra underlivet som en satans asshole i en ukes tid etter fødsel? Det kalles RENSELSE. Det er en hel haug med blod og gørr som skal ut av kroppen som har avlet frem et barn de siste ni månedene.

Det er fint med bloggere som Fotballfrue som skaper et slags «drømmeunivers» for leserne der man kan se fine klær, deilig mat, fint interiør, spennende reiser og alt annet man måtte drømme om. Det er virkelig en bragd som de står på disse jentene, og lager vakre bilder og stemninger, og de jobber som noen rivjern for å holde dette universet vedlike.

Men man skal faen ikke kødde med utslitte, lubne mødre med istykkerrevne vaginaer og bleier fulle av blod og gørr. Pupper som kjennes ut som sprengte håndgranater og en psyke som er i ferd med å revne fordi man ikke har sovet på noen måneder. Jeg sov iallfall ikke de siste seks ukene før jeg fødte. Og fødselen var forjævlig. Og det var vondt og jeg fikk noen sting og jeg skreik etter presten og jeg grein og hylte at jeg skulle dø.

Nå skal det sies: Det er sikkert ikke helseskadelig å være veldig tynn og veldig trent. Og såvidt jeg husker sa legen min til meg at så lenge du er normalvektig, trenger du ikke legge på deg mer enn 10-12 kilo i et sunt svangerskap. Jeg gikk ned ti kilo på en uke selv etter jeg hadde født, fordi blod, gørr, baby, livmor, morkake hadde forlatt kroppen. Alt kom ut. Har du ikke lagt på deg noe ekstra vekt under svangerskapet, er det ingen grunn til at du ikke kan se ut som Fotballfrua etter fire dager. Det er bare veldig, veldig unormalt. Og uinspirerende. Jeg tror jeg på et tidspunkt skrek at jeg skulle drepe alle sammen i rommet før jeg hoppet ut av vinduet på Ullevål også. Jeg rauta som en ku, svettet som man bare ikke kan beskrive og når ungen var ute følte jeg først og fremst lettelse for at torturen var over.

Så kom kjærligheten
og lykken snikende, sakte men sikkert ettersom timene gikk. Fire år etter jeg fødte klarte jeg å riste av meg resten av de 17 kiloene jeg la på meg.

Det handler ikke så mye om en veltrent, stolt mor som er tilbake i form fire dager etter fødselen. Heller om intrikate ting som feminisme, signaler til unge lettpåvirkelige mennesker og et sykelig kroppsfokus som kanskje mange ikke vet så altfor mye om. Over 70 prosent av unge kvinner sliter med dårlig selvbilde og kroppsforakt fordi det bare er folk som ser sånn her ut som legger ut bilder av seg selv, halvnaken fire dager etter fødsel.

Ære være deg «Fotballfrue», for du er virkelig en egen rase. Flink, velartikulert, pen, slank, suksessfull og høflig og sterk som tar i mot mye dritt. Jeg synes bare du hadde vært enda kløktigere om du ikke hadde vært så jævla kroppsfiksert.

Dette innlegget ble opprinnelig publisert på Suzanne Aabels blogg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer