Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

-  Jeg føler meg forbigått

Forfatterforeningens valgkomité har nok en gang innstilt en mann som lederkandidat. Nestleder Anne Oterholm trekker seg.

Det vekker sterke reaksjoner. Nestleder Anne Oterholm trekker seg fra styret i protest.

I seks år har Anne Oterholm vært Forfatterforeningens nestleder. Likevel er hun vraket av Forfatterforeningens valgkomité, som har innstilt Terje Holtet Larsen som ny leder.

Dette har fått Oterholm til å trekke seg fra Forfatterforeningens styre i protest. Hun føler seg forbigått og frykter at kjønnsspørsmålet kan ha vært utslagsgivende.

-  Valgkomiteen har gjort det de skal, det er ikke skjedd noe feil i forhold til det. Samtidig er det sikkert noen forskjeller på Terje Holtet Larsen og meg som må være grunnlag for valgkomiteens innstilling. Det kan man, eller kan man la være, å knytte til en mann/kvinne-problematikk, sier Oterholm.

Endringene bokbransjen nå opplever gjør dette valget ekstra viktig. Oterholm går ut fra at lederkandidatenes holdninger til striden rundt bransjeavtalen også har vært utslagsgivende for komiteen valg.

-  Terje Holtet Larsen og jeg er forskjellige. Jeg er nok mer lei av at forfatterne bare skal ha en indirekte innflytelse i saker hvor rammebetingelser for hele vår profesjon legges. Det er en ganske rar måte å organisere det på, at vi forfattere ikke har en formell posisjon, sier Oterholm.

Benkeforslag sannsynlig

-  Medlemmer Dagbladet har vært i kontakt med, regner med at det vil komme et benkeforslag på årsmøtet for å få deg som leder. Vil du da stille?

-  Prinsipielt er det ikke problem om det blir et benkeforslag på årsmøtet, men jeg venter til årsmøtet med å si noe om jeg stiller eller ikke på et benkeforslag, sier Oterholm. Hun understreker at Forfatterforeningen er opptatt av å ha fokus på sak og ikke personkonflikt.

-  Akkurat nå blir dessverre forbigåingen av meg «saken».

-  Men det er dramatisk at du velger å trekke deg fra styret?

-  Ja, men det er personlig begrunnet, ikke politisk, at jeg trekker meg. Jeg kan ikke være nestleder for en tredje leder. Det blir for dumt. Den posisjonen blir litt rar nå, sier Oterholm og legger til at det ikke har noe med Terje Holtet Larsen å gjøre.

-  Forfatterne befinner seg nå i en utrolig sårbar og utsatt posisjon. Alt faller sammen rundt oss, og da må vi ha et ansikt som kan representere forfatterne utad og innad, og som er helt tydelig, som ikke bøyer seg eller er redd for konflikter, sier Vigdis Hjorth, forfatter og medlem av Forfatterforeningens valgkomité.

Hun avviser at innstillingen av Holtet Larsen har noe med kjønn å gjøre.

-  For dumt

-  Det blir nesten dumt å mene at vi i Forfatterforeningen skulle være redd for kvinnelige formenn. Vi som har hatt ledere som Sigrid Undset, Ebba Haslund og Inger Elisabeth Hansen. Det blir veldig underlig å skulle argumentere mot en slik påstand. Jeg kan ikke tenke meg en forening i landet som er mindre fokusert på kjønn enn Forfatterforeningen, sier Hjorth.

Det er derimot saklige og politiske vurderinger som er lagt til grunn, sier hun:

-  Dette valget er et politisk valg, og har ingenting med kjønn å gjøre.

Valgkomiteen har ifølge Hjorth tatt hensyn til turbulensen rundt den nye bransjeavtalen for bøker, og hvordan kandidatene vil lede Forfatterforeningen i denne situasjonen.

-  Oterholm har uttalt en arbeidsfilosofi som er nydelig i fredelige tider, basert på samarbeid, dialog og det å spille på lag. Dette er veldig bra, men det får vente til stormen har lagt seg, sier Hjorth.

Forfatterforeningen velger sin nye leder på årsmøtet 12.- 13. mars.

TREKKER SEG: I to perioder har Anne Oterholm vært nestleder i Forfatterforeningen. Hun vil ikke være nestleder i en tredje. - Valgkomiteens inn stilling kan man, eller kan man la være, å knytte til en mann/kvinne-problematikk, sier Oterholm.