Debatt: Hatytringer

Jeg føler meg ikke trygg lenger, sa datteren min på 13 år i går

Nå håper jeg alle bidrar til en kollektiv dugnad for et varmere samfunn.

SAMHOLD: Fra et foreldreperspektiv gjør det meg både trist, sint og urolig for framtida til mine bar., skriver innsenderen. Bildet er fra en støttemarkering i Christchurch, New Zealand, i går. Foto: Anthony Wallace / AFP / NTB Scanpix
SAMHOLD: Fra et foreldreperspektiv gjør det meg både trist, sint og urolig for framtida til mine bar., skriver innsenderen. Bildet er fra en støttemarkering i Christchurch, New Zealand, i går. Foto: Anthony Wallace / AFP / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Jeg føler meg ikke trygg lenger, sa datteren min på 13 år da vi var på vei hjem fra en bytur i går. Hun virket ikke redd, men hun sa at det virket vanskelig å være muslim.

Det snakkes så mye om hvor slemme muslimer er i media. Godt voksne mennesker mobber mye på sosiale medier, sa hun. Det er den delen av identiteten hun føler hun må skjule. Det at hun er halvt iraker og at føler hun må skjule islam.

På skolen snakket de i klassen om terrorhendelsen som skjedde i New Zealand. Kudos til min datters lærer som viste klassen dokumentarfilmen til Deeyah Khan. De har også snakket om de høyreekstreme kreftene som har økt, og om hatytringer.

Vi sier at vi har et mer inkluderende, åpent samfunn etter 22 juli 2011. Har vi det?

Hva hvis ABB hadde vært en muslim, spør datteren min meg. Før identiteten hans ble kjent, opplevde jeg å bli verbalt angrepet og utskjelt i en matbutikk med to redde barn som holdt mamma godt i armen.

- Kom dere hjem jævla muslimer, ropte en sint eldre mann til meg.

I likhet med stadig flere unge, har barna mine opplevd hatytringer.

Fra et foreldreperspektiv gjør det meg både trist, sint og urolig for framtida til mine barn. Vi har for lengst blitt et kaldere samfunn. Det ser man hver eneste dag når man logger inn på sosiale medier eller møter fordommer ute i samfunnet.

Hvorfor må du gang på gang forklare barna dine at ikke alle muslimer er terrorister, og at Norge ikke skal snikislamiseres slik en del politikere mener. Jeg er bekymret for mine medsøstre som bruker hijab. Jeg kan forestille meg hvor vanskelig det er for dem.

Det som bekymrer meg mest, er når barn og unge føler på polariseringen og utenforskapen denne regjeringen har bidratt til å skape.

At terskelen stadig trekkes ned, og det er blitt stuerent å sjikanere samfunndebattanter.

At man må tåle å bli kalt for jævla araber eller afrikaner.

At unge må tenke seg om to ganger før de engasjerer seg i politikken, på sosiale medier og i kulturlivet.

Den subtile rasismen øker. Nå håper jeg alle bidrar til en kollektiv dugnad for et varmere samfunn.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.