- Jeg føler meg litt som Reodor Felgen i Flåklypa

Per Skjølsvik overtar stemmen etter Trond Brænne.

RUNDT BÅLET: «Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa» får premiere 1. juledag - her ser vi Ludvig, Solan og Reodor Felgen. Foto: Nordisk Film
NY FILM: Her ser vi Reodor Felgen og Ludvig i den nye filmen «Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa». Foto: Nordisk Film
SNEKKER ANDERSEN: Slik ser han ut, Per Skjølsvik, mannen som låner stemmen til Reodor Felgen i «Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa». Her fra forestillingen «Snekker Andersen» på Oslo Nye Teater. Foto: NTB Scanpix
DØDE I 2013: «Trond Brænne døde brått i mars 2013. Han ga sin stemme til Reodor Felgen i den forrige Flåklypa-filmen, «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa».Foto: Jon Terje H. Hansen
FLYVENDE HELTER: Ludvig, Solan og Reodor Felgen høyt til vær i en av Reodors oppfinnelser fra filmen «Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa». Foto: Nordisk Film
TRE VENNER: «De er uatskillelige, Ludvig, Solan og Reodor Felgen. Foto: Nordisk Film

- Jeg har drømt om den rollen i mange år, sier skuespiller Per Skjølsvik (67).

En av de store julefilmene i år, blir «Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa», som får premiere 1. juledag.

I Flåklypa-filmen «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa» fra 2013 er det Trond Brænne som har stemmen til den folkekjære sykkelreparatøren og oppfinneren fra Flåklypa.

Skuespiller og forfatter Trond Brænne døde av hjerneslag i mars 2013.

- En godslig fyr - Reodor Felgen, det er en rolle som passer meg. Han er en godslig fyr, og det passer klangen i stemmen min. Jeg føler meg litt som Reodor, sier den erfarne skuespilleren ved Oslo Nye Teater.

- Men jeg kan også være ordentlig fæl, også, innrømmer han.

Per Skjølsvik har vært heltidsskuespiller siden 1976. I vinter fyller han 68 år, men han har tenkt til å holde på til han er 70 - minst. På nyåret blir han bl.a. å se i Oslo Nyes storsatsing «Den glade enke» med Herborg Kråkevik i hovedrollen.

Fra «Snekker Andersen» Selv om ikke Per Skjølsvik er den mest kjente skuespilleren, er stemmen hans langt mer kjent. Han er god på dialekter, og har en varm lun og tillitsfull stemme som barn er glad i. Vi kjenner han fra «Gubben og katten», der han har stemmen til Gubben.

- Jeg gjør veldig mange stemmer i filmer og tv-serier, blant annet i «Postman Pat», der jeg presten, politimann og bonden.

Hver eneste førjulstid, er han også snekkeren i Alf Prøysens populære familieforestilling «Snekker Andersen», som går på Trikkestallen i Oslo.

Trond Brænne og Frank Robert - Det er med ydmykhet jeg går inn i rollen som Reodor Felgen. Da jeg fikk jobben, visste jeg faktisk ikke at det var Trond Brænne som hadde den sist. I Ivo Caprinos film er det Frank Robert som var Reodor, så jeg er i godt selskap, sier Skjølsvik.

Han forteller at det hat vært en stor jobb.

Jo, det har tatt langt tid, men vært veldig morsomt. Stemmer i filmer må være troverdige og bli identifisert med rollen. Jeg er god på dialekter, men fikk god hjelp av Ingrid Vollan fra Alvdal. Reodor må jo snakke ordentlig alvdøl, slik at jeg ikke blir avslørt, sier Skjølsvik.

I rollene som Solan og Ludvig finner vi Kari-Ann Grønsund som Solan og Trond Høvik som Ludvig.