- Jeg føler meg presset, uthengt og dårlig behandlet av VG

Sofie (27) klager VG til PFU.

OPPVASK: VG la 27. mars fram en rapport om saken, der de tok kraftig selvkritikk. Her sjefredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OPPVASK: VG la 27. mars fram en rapport om saken, der de tok kraftig selvkritikk. Her sjefredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sofie (27), som danset med Trond Giske på Bar Vulkan i februar, har meldt VG til Pressens faglige utvalg (PFU), som har startet arbeidet med å behandle klagen.

- Jeg føler meg presset, uthengt og dårlig behandlet av VG. Mediet har skrevet et sitat jeg ikke kan stå inne for, som jeg flere ganger har prøvd å endre/fjerne, uttaler Sofie i klagen.

VG: - Bra

Det var allerede i april klart at 27-åringen aktet å melde avisa til presseorganet.

- Det er i dag igangsatt full klagebehandling. Klagen er dermed oversendt VG, opplyser rådgiver Trude Hansen i PFUs sekretariat.

Klagen ble mottatt i forrige uke. I mellomtida har sekretariatet innhentet nødvendige sakspapirer, som tilsvar fra VG.

VGs sjefredaktør Gard Steiro skriver i en kommentar til Dagbladet:

- Det er bra at Sofie bringer saken inn for PFU. Nå skal vi sette oss grundig inn i klagen og sende vårt tilsvar på normal måte. VG har allerede erkjent at det er gjort feil både før og etter publisering. Vi har uten forbehold beklaget overfor Sofie, Trond Giske og andre impliserte.

IKKE IVARETATT: Tora Bakke Håndlykken, nyhetsredaktør i VG, sier de beklager måten kvinnen i Giske-videoen er håndtert som kilde. Reporter: Angelica Hagen. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Stoppet comeback

Dansen, og ikke minst videoen av den, ble foranledningen til at Giskes comeback i Arbeiderpartiet ble stoppet, etter en bekymringsmelding fra en aktør i Fagforbundet om episoden til Ap sentralt.

Bekymringsmeldingen og videoen kom VG i hende, og de publiserte en artikkel 21. februar, dagen etter dansingen.

VG har på sin side gått opp saken og tatt kraftig selvkritikk, samt beklaget behandlingen av Sofie. Internt har journalistene bak den første artikkelen enten blitt pålagt permisjon eller blitt omplassert, og artikkelen har gjennomgått flere revisjoner.

27. mars la VG fram sin egen rapport om saken. De konkluderer med at de sviktet i håndteringen av Sofie som intervjuobjekt, men finner ikke grunnlag for å si at journalist Lars Joakim Skarvøy bevisst fabrikkerte utsagnet om at «det ble litt mye» av Giske den aktuelle kvelden.

- Brukt

Klagen gjelder hele sju punkter i Vær varsom-plakaten. Den er utarbeidet av Sofie i samarbeid med advokat Knut-Asbjørn Solevåg, som også har skrevet et støtteskriv.

BURDE BEKLAGET TIDLIGERE: Gard Steiro, redaktør i VG, mener en serie omstendigheter har gått galt før og etter publisering av Giske-saken. Og mener de burde beklaget tidligere. Reporter: Angelica Hagen og Johannes Fjeld. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer Vis mer

Sofie uttaler i klagen at hun er brukt av VG og Fagforbundet «til fordel for et politisk spill jeg aldri ville ta del i».

- Journalisten i VG har gjort dansen på Bar Vulkan til en alvorlig situasjon, som i utgangspunktet bare var en gøyal og uskyldig hendelse i min egen bursdagsfeiring. Jeg mener de har vridd ord og setninger til sin favør, både i artikkelen (sitatet) og i den endelige evalueringsrapporten av saken, skriver hun.

Sofie skriver videre at tida etter artikkelen har vært «slitsom, surrealistisk og krevende», hvor hun har måttet forsvare seg selv flere ganger. Hun retter pekefingeren mot journalist Skarvøy, som i et intervju med NRK slo tilbake mot hennes påstander, samme kveld som VGs rapport ble offentliggjort.

- Etter VGs interne drøfting av situasjonen sitter jeg igjen med en stor påkjenning etter pressekonferansens utfall og journalistens intervju, hvor jeg indirekte blir kalt for en løgner, skriver 27-åringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer