Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Jeg føler meg som en tosk og et null»

Per Ståle Lønning er bitter på TV2-ledelsen, som han mener ennå ikke har gitt ham et klart svar på hvorfor «Sentrum» nå blir tatt av skjermen. - Valebrokk sa bare at det var gammeldags, og det holder ikke, sier Lønning. Nå bekrefter TV2 at det er annonsørene som ikke vil ha ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og ODD ROAR LANGE

I fire måneder jobbet TV2s redaktører for å få programmet «Sentrum» av skjermen. For to uker siden fikk de ledergruppa med seg, og dermed var saken avgjort. Nå ryddes «Sentrum»-studio bort for godt. Per Ståle Lønning er ikke blid for det som har skjedd.

- Jeg føler meg som en tosk og et null. Jeg ble hentet til i TV2 for seks år siden og har vært med på å løfte TV2. Da jeg kom, var kanalen mindre enn TVNorge, sier Lønning.

Reklamenekt

Maktkampen for å få Per Ståle Lønnings program bort fra den mest attraktive sendetida på kvelden har pågått siden nyttår. I hyppige møter har nyhetsredaktør Kjell Øvre Helland, informasjonsdirektør Rune Indrøy, TV2-direktør Kåre Valebrokk og sportsredaktør Bjørn Taalesen diskutert Sentrums videre skjebne på sine redaktørmøter. De har alle vært enige om at når vårsesongen var slutt, burde programmet stoppes.

Programmet har i snitt samlet over 500 000 seere, tre ganger i uka. TV2s problem har vært at seks av ti seere var over 50 år gamle, og dermed ikke attraktive hos annonsørene, får Dagbladet opplyst hos sentralt plasserte kilder i TV2.

I TV2 bekreftes det at stadig flere annonsebestillinger ankom med følgende undertekst:

«Må ikke plasseres sammen med programmet {lsquo}Sentrum'.»

Og da ledergruppa på sju møttes for to uker siden, ble programmets skjebne beseglet.

- Det er riktig at programmet ble diskutert heftig på ledermøtet. Noen var positive til videre drift fram til nyttår, men flertallet mente at det var best å slutte nå, sier informasjonsdirektør Rune Indrøy til Dagbladet.

- Patetisk

- Jeg kan ikke forstå at alderssegmentet skal være noen grunn til å stoppe programmet. Det har i alle fall ikke jeg hørt noe om, sier Per Ståle Lønning.

- Det faller uansett på sin egen urimelighet. Ledelsen må jo skjønne at programmet henvender seg til et voksent publikum. Det ville blitt helt patetisk om jeg, en mann på 50, plutselig skulle lage et ungdomsmagasin.

- Og det er trist hvis TV2 nå sender ut et signal til 500000- 600000 trofaste «Sentrum»-seere om at kanalen ikke har bruk for dem. Det er direkte ekkelt.

I denne ukas utgave av Se og Hør beskyldes Kåre Valebrokk sammen med reporterne Pål T. Jørgensen og Stein Kåre Kristiansen for på uformelle pilsmøter å ha bestemt «Sentrum»-stansen. I tillegg knyttes påtroppende TV2-medarbeider Per Norvik til trioen, som blir døpt «firerbande».

- Prosessen har foregått på en helt annen arena med andre aktører, bedyrer Rune Indrøy.

Kvinnejakt

Også andre sentrale TV2-medarbeidere bekrefter at Pål T. Jørgensen, som skal overta den attraktive sendeflaten, ikke har vært noen pådriver for å fjerne Lønning, svært ulike oppfatninger av hva som er god journalistikk og gode programmer til tross.

Etter det Dagbladet erfarer jaktet TV2 opprinnelig på en kvinnelig programleder til det nye aktualitetsprogrammet som starter til høsten. De lyktes ikke, og ønsket derfor Pål T. Jørgensen til jobben. Jørgensen på sin side vurderte å gå tilbake til jobben som nyhetsanker i Bergen, men får nå jobbe fra Oslo.

- Programmet er ikke et politisk debattprogram. Det skal ta for seg dagens aktualiteter, det være seg abortsaken, hasjrøyking blant unge eller andre dagsaktuelle saker, sier Indrøy.

Motivasjonsproblemer

Tilbake sitter Per Ståle Lønning foreløpig uten nye programplaner.

- Jeg går fortsatt og lurer på hvorfor «Sentrum» ble stoppet. I et møte med Kåre Valebrokk sa han at det var for gammeldags. Uten at han utdypet det. Jeg lurer fortsatt på hva som er forskjellen på et moderne og et gammeldags debattprogram. På mandag var streiken tema. Er streik gammeldags?

- Hva skal du gjøre nå framover?

- Jeg skal bruke sommeren til å planlegge nye programkonsept for TV2. Men det kan bli problemer å motivere seg 100 prosent til de resterende «Sentrum»-programmene, innrømmer Per Ståle Lønning.

odd.roar.lange@dagbladet.no

sverre.gunnar.haga@dagbladet.no

IKKE LØNNSOM: Reklamekjøperne vender Per Ståle Lønning og «Sentrum» ryggen. Annonsørene mener seerne er for gamle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!