FÅR KJEFT: NRK-programmet «Brennpunkt» får foreldrekjeft for hvordan de presenterte barneintervjuene i tirsdagens episode. Regissør Odd Isungset er enig i at de kunne ha vært tydeligere overfor seerne, samt informert foreldrene bedre. 
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FÅR KJEFT: NRK-programmet «Brennpunkt» får foreldrekjeft for hvordan de presenterte barneintervjuene i tirsdagens episode. Regissør Odd Isungset er enig i at de kunne ha vært tydeligere overfor seerne, samt informert foreldrene bedre. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

- Jeg føler på ingen måte at redaksjonen har gjort en god jobb her

Refser «Brennpunkt» etter barneintervjuer.

(Dagbladet): Dino Prohic reagerer sterkt på at NRK-programmet «Brennpunkt» brukte et to år gammelt opptak der dattera (11) snakker om samlivsbrudd og barnebidragsnekt i episoden sendt tirsdag.

- Opptaket brukes uten at NRK redegjør for sammenhengen. Uten forkunnskaper om programmet kan det lett feiltolkes som om mitt barn har skilte foreldre, der faren ikke betaler bidrag, noe som ikke stemmer. Det er jeg kritisk til, sier Prohic til Dagbladet.

Ikke informert Prohic ante ikke at dattera medvirket i programmet før han fikk en SMS av en venn, som gjorde ham oppmerksom på det. Da han slo på NRK og så hva «Brennpunkt»-episoden handlet om, svarte han umiddelbart at det ikke kunne være dattera, men  kort tid etter dukket hun opp på skjermen.

- Jeg sendte en SMS til en venninne som også har en sønn som medvirket i programmet, heller ikke hun visste noe om det, noe som tyder på at ingen andre foreldre ble informert på forhånd.

Prohic sier til Dagbladet at de fikk informasjon den dagen om at barna skulle snakke med NRK og om hvilket tema, men at det aldri var snakk om at det skulle brukes på denne måten i et «Brennpunkt»-program.

- Det er jo grunn til å begynne å lure. Jeg føler på ingen måte at redaksjonen har gjort en god jobb her, hverken presseetisk eller håndverksmessig, sier Prohic og fortsetter:

- Det er et viktig tema som berører veldig mange i dette landet, og må ikke feies under teppet. Derfor er det provoserende for meg, både som fagperson og som en samfunnsborger, at et så seriøst tema behandles så useriøst.

- Uenig «Brennpunkt»-regissør og tidligere leder av Pressens Faglige Utvalg, Odd Isungset, sier til Dagbladet at han er enig i at det kunne ha vært tydeligere i hvilken sammenheng intervjuene med barna ble gjort i.

- Vi har intervjuet barn ved fire forskjellige skoler, og de fleste oppfatta det nok sånn, selv om enkelte syntes at det ble litt utydelig. Vi kunne for så vidt presisert det tydeligere.

Isungset understreker at filmen har vært i produksjon over lang tid, samt at intervjupremissene var klare og skolene var informert om hvilken sammenheng opptakene skulle brukes i, men ser at de gjerne kunne holdt foreldrene bedre informert.

At temaet behandles useriøst er Isungset imidlertid ikke enig i.

- Vi har fått mye skryt for at vi tar opp et såpass vanskelig tema på en såpass original måte. De jeg har snakket med i dag har alle oppfattet at programmet var basert på en rekke barneintervjuer, og at kun et fåtall av dem selv var skilsmissebarn. Jeg har også snakket med Prohic og har informert foreldrene bedre.

BLE SKILT PÅ TV: Dino Prohic reagerer på at NRK ikke redegjorde for sammenhengen dattera ble intervjuet i, da hun snakket om skilsmisse og barnebidragsnekt. Foto: Privat
BLE SKILT PÅ TV: Dino Prohic reagerer på at NRK ikke redegjorde for sammenhengen dattera ble intervjuet i, da hun snakket om skilsmisse og barnebidragsnekt. Foto: Privat Vis mer