Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg føler skyld overfor mine forsvarsløse barn

Karl Ove Knausgård ser «Min kamp» i et nytt lys.

NYTT BLIKK: Knausgård ser «Min kamp» i et nytt lys nå som han er ferdig med den - og er mer opptatt av om han har tråkket over noen grenser, avslører et nytt intervju. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
NYTT BLIKK: Knausgård ser «Min kamp» i et nytt lys nå som han er ferdig med den - og er mer opptatt av om han har tråkket over noen grenser, avslører et nytt intervju. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Vis mer

(Dagbladet:) Karl Ove Knausgård er for tiden på USA-turné for å promotere den engelske versjonen av «Min kamp», uten at han har gjort noen stor salgsuksess riktig enda.  

Den svært anerkjente litteraturkritikeren James Wood har imidlertid skrevet veldig positivt om Knausgård i The New Yorker, en litterær institusjon av et tidsskrift.

Endret etikksyn Undertiden han har også rukket å la seg intervjue hjemme i Sverige, av bladet Vi läser.

I intervjuet forteller forfatteren at han ikke plages av skyldfølelse overfor de menneskene han utleverte i «Min kamp», og at mediesirkuset har vært like sårende som romanene i seg. Men synet på boka har endret seg.

- Den eneste måten å skrive bøkene på var å ikke tenke på hva andre ville tenke. Men nå er situasjonen en annen, nå er jeg ute av det og ser alt utenfra. Da er det plutselig et spørsmål om grenser og krenkelser for meg også.

Tre skyldfølelser Han nevner tre viktige unntak som kan sette skyldfølelsene i sving. 

- Faren min kommer fortsatt til meg i drømme og roper: «Hvordan kunne det falle deg inn å skrive alt dette om meg?» sier han.

Den neste gruppen er barna.

- Overfor dem kjenner jeg skyld. «Min kamp» kan komme til å følge dem resten av deres liv. Jeg synes ikke jeg har skrevet noe som bør gjøre dem sinte - blikket på dem er farget av kjærlighet - men å ha bli brukt kan være krenkende i seg selv, sier han.

- De kunne jo ikke forsvare seg.

Og selv om kona Linda Boström Knausgård har støttet det han har gjort hele veien, tok hun ikke lett på bind to, hvor hun er mest omtalt.

- Reaksjonen var kriseartet. Jeg tror det gjorde veldig vondt, men samtidig aksepterte hun det. «Tell the truth and run» heter det jo, men jeg kunne ikke løpe. Heldigvis er jeg gift med et usedvanlig sjenerøst menneske.

Tilflukt i Sverige Sverige er et slags tilfluktssted, forteller forfatteren i intervjuet.

- Når jeg er i Norge kommer folk fram til meg hele tiden, i butikker eller på bensinstasjoner også videre - eller så stirrer de bare. Det er ok, men det skaper et slags indre blikk i meg. «Jaha, her kjøper forfatteren en liter melk» ...

- Det føles enormt usunt. Her i Sverige forsvinner det maniske selvopptatte blikket.

Ny rolle Rollen hans har også endret seg med den enorme suksessen. Knausgård driver mye essayistikk om dagen, og gir ut en essaysamling til våren. Hele forfatterrollen hans har endret seg.

- Jeg blir invitert til ulike sammenhenger og begynner kanskje å bli en del av det norske etablissementet. Selvfølgelig er jeg redd for å bli korrumpert. 

Går aldri ut Men om rollen har endret seg, er arbeidsvanene de samme. Dag ut og dag inn sitter Knausgård på kontoret sitt og skriver.

SØKER TILFLUKT: Karl Ove Knausgård iakttar seg selv mer når han er i Norge, hvor alle kjenner hans fjes. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
SØKER TILFLUKT: Karl Ove Knausgård iakttar seg selv mer når han er i Norge, hvor alle kjenner hans fjes. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

- Jeg er dårlig på alt annet. Jeg går jo aldri ut. Jeg treffer aldri venner, jeg har ingen hobbyer, jeg går aldri på kino. Jeg sitter jo bare her.

Han lengter heller ikke etter noe fellesskap, slik han gjorde da han var ung.

- Om man står midt i et sosialt «vi» har man ingen posisjon å si noe fra - man må befinne seg utenfor. Å lese og skrive ble tidlig redningen for meg, og nå er det så innvevd i meg at jeg ikke kan tenke meg å være uten det, sier Karl Ove Knausgård.

- Jeg vil heller skrive enn å være med i et fellesskap. Jeg vil heller skrive enn å være lykkelig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media