FOLK: Twitter er menneskene du velger å følge, på måten du selv velger. Muligheten er mange, og twitter.com er bare begynnelsen. Foto: luc legacy under en Creative Commons-lisens.
FOLK: Twitter er menneskene du velger å følge, på måten du selv velger. Muligheten er mange, og twitter.com er bare begynnelsen. Foto: luc legacy under en Creative Commons-lisens.Vis mer

Jeg følger Al Gore, men Al Gore følger ikke meg

Noen triks for deg som er ny på Twitter.

(Dagbladet.no): Tidligere i dag kunne du lese om hvordan Twitter-kontoene til Barack Obama og Britney Spears ble hacket, mens blant andre komikeren Stephen Fry gikk på en phishing-svindel. Denne Twitter-profilen, som utgir seg for å være statsminister Jens Stoltenbergs, er nok heller ikke hundre prosent hva den utgir seg for.

Men til tross for at skurker og skøyerfanter også har oppdaget Twitter, tar stadig flere i bruk mikroblogging-tjenesten vi kåret til årets nettfenomen i 2008.

Twitter blir imidlertid først virkelig morsom å bruke (eventuelt virkelig plagsom, avhengig av hvordan du ser det) når du frigjør deg fra behovet for stadige besøk på din Twitter-profilside for å sjekke feeden din eller for å twitre.

Det finnes en mengde verktøy som gjør det enklere å bruke Twitter. Skrivebordsapplikasjoner, nettleser-plugins, widgets, mobiltjenester, webtjenester og ulike mashups gjør at du kan lese og poste hvor du vil og når du vil, fra nær sagt hvilken som helst nettilkoblet dings.

ET LITE UTVALG av de mest populære finner du på Twitters egen nedlastingsside. Her finner du alt fra Twhirl, en applikasjon som flytter twitringen fra weben og inn på skrivebordet ditt i noe som minner om grensesnittet til en direktemeldingstjeneste, til en Twitter-widget for nettleseren Opera.

Min personlige anbefaling er at du begynner med å laste ned Twhirl. Det gjør du her.

Å flytte twittervirksomheten fra en webside du lett glemmer å besøke, til en enkel og elegant applikasjon der nye tweets automatisk popper opp på skrivebordet, er en aldri så liten aha-opplevelse. Det finnes nok andre applikasjoner som gjør omtrent samme jobb, men jeg har ikke oppdaget noen som gjør det bedre.

OPERA-WIDGET: Norske Opera har laget en egen Twitter-widget. Foto: OPERA SOFTWARE
OPERA-WIDGET: Norske Opera har laget en egen Twitter-widget. Foto: OPERA SOFTWARE Vis mer

Den store oversikten over alle twitterrelaterte programmer og tjenester finner du på Twitter Fan Wiki eller Twitterdom, begge med innholdet oversiktlig sortert i kategorier.

En kategoriinndeling du nesten må finne ut av selv, er nyttig/unyttig. Det som funker for meg, funker ikke nødvendigvis for deg. At noen (selvsagt) har laget en Twitter-applikasjon på Facebook, er i mine øyne en oppskrift på garantert full forvirring, blant annet fordi den ikke leverer meldinger ordentlig tilbake til Twitter. Andre vil sikkert mene at nettopp dette er den aller nyttigste tingen i verden.

Er du blant dem som deltar på Brightkite, det lokasjonsbasrte sosiale nettverket, har du muligheten for å spamme Twittervennenen dine med hvor du befinner deg til enhver tid. Nyttig/unyttig? Tja. Irriterende? Definitivt.

MER OPPLAGT er nytteverdien av at noen har snekret Twitterfox, en Firefox-plugin som gir deg automatiske twitter-popups direkte i nettleseren. Alternativt har du Powertwitter, som gir Twitter utvidet funksjonalitet i Firefox med søk, integrerte Facebook-statusoppdateringer (hjelp!), og så videre.

Blir ikke dette sosialt nok, kan du jo prøve Flock, den sosiale nettleseren basert på Firefox, med twitterintegrasjon rett ut av den virtuelle boksen.

IKKE BARE WEB: Twitter.com er de flestes første møte med mikrobloggingstjenesten, og stedet halvparten av alle twittermeldinger publiseres fra. Men det finnes morsommere og mer praktiske alternativer, som Twhirl (se under).
IKKE BARE WEB: Twitter.com er de flestes første møte med mikrobloggingstjenesten, og stedet halvparten av alle twittermeldinger publiseres fra. Men det finnes morsommere og mer praktiske alternativer, som Twhirl (se under). Vis mer

STADIG FLERE BLOGGERE og nyhetsnettsteder bruker Twitter til å varsle egne bloggposter eller artikler. Min erfaring med å gjøre dette er stort sett bare positiv, men synes du dette trikset smaker av spam, finnes det mer objektive alternativer der det er massenes kollektive visdom som definerer hva som er det mest lesverdige stoff på nettet akkurat nå. Digg byr for eksempel på 15 ulike twitterfeeder.

Det finnes en twitterdings for nær sagt hvert tenkelig og utenkelig behov. Likevel viser statistikken fra TweetStats at halvparten av alle twittermedlinger kommer fra web. Den mest populære applikasjonen, målt i antall twitterposter, er Twitterfeed, som dytter bloggen din, eller en hvilken som helst RSS- eller Atomfeed, ut i twittersfæren.

ETTER HVERT som antallet du følger og følges av på Twitter vokser, melder behovet for oversikt seg. Digg-grunnlegger Kevin Rose, for eksempel, sliter nok litt med oversikten over de mer enn 87 000 som følger ham. Hvem følger du, som ikke følger deg tilbake? Og hvem følger deg, uten at du følger dem? Friendorfollow har oversikten, men bare sånn noenlunde. Tjenesten har ikke fått med seg at jeg følger alle som følger meg, slik du beviselig kan se av profilen min.

På den annen side forteller Friendorfollow meg at Al Gore, John Cleese og Arbeiderpartiet er blant dem jeg følger som ikke følger meg tilbake. Hmpf.

PÅ SKRIVEBORDET: Twhirl flytter twitterfeeden din inn på skrivebordet, i et chatliknende grensesnitt. Prøv det, og bli hekta.
PÅ SKRIVEBORDET: Twhirl flytter twitterfeeden din inn på skrivebordet, i et chatliknende grensesnitt. Prøv det, og bli hekta. Vis mer

Dette lille streifet ble til med god hjelp fra mine twittervenner, som kom med en mengde gode innspill da jeg spurte om hjelp. Flere kom opp med bra ting jeg aldri hadde hørt om.

SELV ER JEG
(som du sikkert har skjønt) ikke så avansert. Min beskjedne twitring skjer fra Twhirl, eller fra Tweetie på iPhone. Problemet mitt er ikke en mangel på plattformer å twitre fra, men derimot en akutt mangel på timer i døgnet.

Avslutningsvis bør det kanskje nevnes at selv ikke all verdens Twitter-apps og kule mashups hjelper hvis du ikke har noe mer spennende å fortelle enn hva du har på matpakkka.

Har du nyttige Twittertips? Del dem i kommentarfeltet - eller følg meg på Twitter og gi innspill der. 

FORSEGGJORT: Noen, som komikeren Stephen Fry, legger sin sjel i å lage en forseggjort profilside og avatar. Faksimilie: TWITTER.COM/STEPHENFRY
FORSEGGJORT: Noen, som komikeren Stephen Fry, legger sin sjel i å lage en forseggjort profilside og avatar. Faksimilie: TWITTER.COM/STEPHENFRY Vis mer