HERODES: Skuespilleren Kelsey Grammer spiller karakteren Herodes, en av bibelens mest nedrige karakterer, og stjernen sier at han i starten ikke ante hvordan han skulle tolke denne rollen. Foto: National Geographic Channels/Kent Eanes
HERODES: Skuespilleren Kelsey Grammer spiller karakteren Herodes, en av bibelens mest nedrige karakterer, og stjernen sier at han i starten ikke ante hvordan han skulle tolke denne rollen. Foto: National Geographic Channels/Kent EanesVis mer

- Jeg følte at Gud hadde forlatt meg

Fraiser-skuespiller Kelsey Grammer.

MAROKKO (Dagbladet): Kelsey Grammer (60) har vært religiøs hele livet, men trodde Gud hadde forlatt ham i hans mørkeste stunder. Nå mener han at det er viktig at mennesker begynner å snakke om tro igjen, i stedet for å vende ryggen til religion.

- Jeg synes tro og religion er vidunderlig. Jeg vet at mange vil være uenig med meg i det, og si at religion er skyld i alle konfliktene i verden, men vet du hva, både første og andre verdenskrig ble startet av helt andre grunner enn religion. Det meste av den død, elendighet og ondskap vi påfører hverandre skyldes ofte enkel ideologi eller grådighet, og sjeldent religion alene, mener Kelsey Grammer.

Dagbladet treffer skuespilleren, mest kjent for rollen som Frasier fra komiserien «Cheers», i Marokko på settet til National Geographic Channels nye storsatsing «Killing Jesus», som har premiere i påsken.

- Slektskap til historien Dramaet tar for seg det politiske renkespillet som til slutt resulterte i korsfestelsen av Jesus. Grammer spiller Herodes, en av bibelens mest nedrige karakterer, og stjernen sier at han i starten ikke ante hvordan han skulle tolke denne rollen.

- Men etter hvert fant jeg det menneskelige ved ham. Herodes forsøkte bare å overleve, og fryktet konstant for livet sitt. Så på den måten var han et offer, selv om han selvsagt også var en morder. Jeg leste bibelen under hele oppveksten min og møtte alltid opp på søndagsskolen, så jeg følte et slektskap til både historien og denne karakteren. Han var en del av en fantastisk plan, sier Grammer, før han fortsetter:  

MAKTSPILL: Serien tar for seg hele livet til Jesus, men kretser først og fremst rundt det politiske maktspillet som til slutt endte med hans korsfestelse. Foto: National Geographic Channels/Kent Eanes
MAKTSPILL: Serien tar for seg hele livet til Jesus, men kretser først og fremst rundt det politiske maktspillet som til slutt endte med hans korsfestelse. Foto: National Geographic Channels/Kent Eanes Vis mer

- Jeg tror at alle aktørene som var delaktige i historien om Jesus gjorde det de var ment for å gjøre. Noen måtte være skurkene, selv om de sett utenfra kanskje handlet rasjonelt ut i fra sin samtid og plass i samfunnet. Jesu lidelse var også nødvendig, både for at man skulle kunne tro på ham og for at hans budskap skulle få påvirke samfunnet og verdenshistorien i den grad det har gjort, legger skuespilleren til.  

Mørke stunder Grammer har vært religiøs så lenge han kan huske, men legger ikke skjul på at han også har slitt med å bevare troen innimellom. 

Da han var 20 år ble hans ett år yngre lillesøster bortført, voldtatt og drept. I kjølvannet av denne tragedien sluttet han å tro på Gud i en periode. Grammer slet også med alkohol og kokainmisbruk gjennom store deler av 80 og 90-tallet, og var langt nede.

- Jeg har gått igjennom noen mørke stunder i livet mitt der jeg følte at Gud hadde forlatt meg, men det er vel bare en del av det å tro. Jesus opplevde jo det samme, påpeker 60-åringen.

Når han får spørsmål om hvorfor han er så begeistret for de ulike trosretningene i verden, trenger han ikke lang betenkningstid. 

I MAROKKO: Kelsey Grammer på settet fra innspillingen av «Killing Jesus». Foto: National Geographic Channels/Kent Eanes
I MAROKKO: Kelsey Grammer på settet fra innspillingen av «Killing Jesus». Foto: National Geographic Channels/Kent Eanes Vis mer

- Ta deg en tur til Roma, eller besøk en av de utallige vakre moskeene som finnes der ute. Menneskets forsøk på å utrykke tilhørighet til universet og sin skaper har resultert i noen av verdens mest fantastiske kunstverk innenfor både arkitektur, billedkunst og musikk. Det mener jeg har gjort verden til et bedre sted, sier stjernen, og legger til at han selvsagt også er klar over at religion er kilde til mye konflikt. Han er imidlertid ikke redd for at «Killing Jesus» skal tråkke på noen ømme religiøse tær.

- Jeg har ingen vanskeligheter med å spille i en TV-serie som tar for seg religion, slår han fast.

Grammer mener tvert i mot at det er positivt at det i det siste har vært et oppsving av nye filmer og TV-serier med utgangspunkt i bibelen. 

- Kanskje det er Guds vilje, kanskje han synes at vi burde begynne å snakke om tro igjen? Det er mange som vender religion ryggen for tiden, og jeg vet ikke om det er så bra, særlig ikke i en tid hvor narsissismen får blomstre fritt på sosiale medier. Muligens er det meningen at vi skal trekke blikket vekk fra vår egen navle, og begynner å se utover igjen, jeg vet ikke.  Men jeg tror det kan være sunt å tro på noe som er større enn oss selv.

Jesus i alle kanaler  5. april er det Norgespremiere på National Geographic Channels nye miniserie «Killing Jesus», basert på boken med samme navn av Bill O'Reilly. Dramaet er ikke den eneste Jesus-serien som har premiere i påsken. I USA lanserer NBC «A.D. The Bible Continues», et drama som handler om hva som skjer etter av korsfestelsen.

PÅ PREMIEREFEST: Kelsey Grammer og kona Kayte Walsh på premierefest til National Geographic Channels nye storsatsing «Killing Jesus». Foto: NTB Scanpix
PÅ PREMIEREFEST: Kelsey Grammer og kona Kayte Walsh på premierefest til National Geographic Channels nye storsatsing «Killing Jesus». Foto: NTB Scanpix Vis mer

CNN har også kastet seg på trenden, og sender for tiden dokumentarserien «Finding Jesus», hvor man forsøker å finne ut mer om livet til profeten ved hjelp av vitenskapelige undersøkelser.

Ifølge Dag Øistein Endsjø, professor i religionsvitenskap ved universitetet i Bergen, må vi regne med at Jesus-trenden på TV og film ikke vil dø ut med det første.

- Jesus er og blir den viktigste personen i den vestlige kultur, samtidig som vi egentlig vet lite om ham. Hver fremstilling er en fortolking og sånn sett er han en utømmelig kilde til nye filmer og serier. Samtidig er det vi vet om han såpass komplekst, at mange har ønske om å fremstille ham i overensstemmelse med deres egen tro, sier han.

- Religion selger På kino har man også sett et oppsving av bibelfilmer i det siste. I fjor hadde «Son Of God» kinopremiere, en film som var et sammendrag av History Channels hitserie «The Bible», og siden kom «Noah» og «Exodus», begge filmer med utgangspunkt i det gamle testamentet.

Det er ikke tilfeldig.

- Filmskapere bruker det meste innen vestlig religiøs tradisjon, både gamle religioner, nyreligiøsitet og bibelhistorier, for religion selger generelt svært godt i populærkulturen, forklarer professoren.

For dem som ikke kan få nok bibelfilm er det mer å glede seg til. Sannsynligvis vil Lionsgate lansere «Mary» i løpet av 2015, et dokudrama som tar for seg historien til Jomfru Maria. Denne filmen er oppfølgeren til «Son of God».