- Jeg følte meg død inni meg

Ida Maria (27) er blant de som åpner seg i boka «Rom 13».

ÅPENHJERTIG: I boka «Rom 13» forteller musiker Ida Maria om da hun valgte å avbryte karrieren på grunn av personlige problemer. Foto: Marcel Leliënhof/www.tinagent.com
ÅPENHJERTIG: I boka «Rom 13» forteller musiker Ida Maria om da hun valgte å avbryte karrieren på grunn av personlige problemer. Foto: Marcel Leliënhof/www.tinagent.comVis mer

(Dagbladet): - Jeg synes det er spesielt viktig å prøve å forklare baksidene ved en bransje som min i en tid hvor mange unge mennesker blir oppmuntret til å bli kjendiser. Jeg vil dele av mine erfaringer, sier musiker Ida Maria til Dagbladet om sin deltakelse i boka «Rom 13».

Avviklet karrieren I boka forteller hun om da alt raknet. Hun knuste gullplaten for salget av sin første plate i scenegulvet.

Ida Maria hadde hadde utviklet et alkoholproblem, og det hele gikk så langt at hun brøt sammen midt på scenen under en spillejobb i Boston i 2009. Filmstudenten Ryan Logan, som var i salen og filmet hele sammenbruddet, uttalte til Dagbladet at «det virket som noe grusomt hadde skjedd»

«Jeg følte meg død inni meg», skriver Ida Maria i boka.

Historien hennes handler om valget hun tok da hun «avviklet karrieren», som hun kaller det.

Ville hjelpe Winehouse Da bestemte Ida Maria Børli Sivertsen, som er hennes fulle navn, seg for å reise hjem til Nesna.

SUMMEN AV DELENE: For Aksel Hennie er det summen av alle de små valgene i livet som utgjør den man er. "Det aller viktigste valget jeg har tatt, er å velge hva slags far jeg skal være
for datteren min. Det valget tar jeg hver dag. Det skjedde noe med meg da jeg fikk henne. Jeg fikk noen som jeg så tydelig var et forbilde for. Jeg ble nødt til å definere meg selv gjennom hennes øyne", sier Hennie i boka «Rom 13». Foto: Marcel Leliënhof
SUMMEN AV DELENE: For Aksel Hennie er det summen av alle de små valgene i livet som utgjør den man er. "Det aller viktigste valget jeg har tatt, er å velge hva slags far jeg skal være for datteren min. Det valget tar jeg hver dag. Det skjedde noe med meg da jeg fikk henne. Jeg fikk noen som jeg så tydelig var et forbilde for. Jeg ble nødt til å definere meg selv gjennom hennes øyne", sier Hennie i boka «Rom 13». Foto: Marcel Leliënhof Vis mer

Der bygget hun naust og oppsøkte lege og psykolog, som til sammen ga henne ni diagnoser.

- Hvorfor valgte du å delta i prosjektet?

- Fordi jeg er veldig opptatt av hvordan vi som samfunn tar vare på de som faller utenfor. Den hjelpen man kan få da er veldig viktig, sier Ida Maria.

Hun var på samme plateselskap som den skandaleforfulgte sangerinnen Amy Winehouse, som døde 23. juli i fjor. De to artistene møttes mange ganger, noe som Sivertsen kommer inn på i sin historie.

«ROM 13»: Boka er i butikkhyllene nå. Foto: Faksimile
«ROM 13»: Boka er i butikkhyllene nå. Foto: Faksimile Vis mer

«Hver gang jeg møtte henne, tenkte jeg: Hun burde jeg ta med til hjembygda mi, Nesna. Hun hadde hatt godt av å bygge et naust.»

Fra krim til luksus Prosjektet «Rom 13» er igangsatt av Choice Hotels og Tjuvholmen KS i forbindelse med byggingen av hotellet The Thief på Tjuvholmen i Oslo. Bakgrunnen for prosjektet er at Tjuvholmen har gått fra rettersted til en internasjonal kulturdestinasjon.

Tanken er at alle har en historie men at den ikke trenger diktere framtiden. Derfor tar prosjektet og boka for seg valg som forandrer livet.

1 kvm per portrett Fotograf Marcel Leliënhof har tatt bildene av de 22 personene som forteller om sine valg. Alle bildene ble tatt inne i et 30 kvadratmeter stort provisorisk hotellrom, noe som ga fotografen en ekstra utfordring.

- Det er omtrent en kvadratmeter per person. Det var veldig trangt hele tiden, og det var en stor utfordring å skape en ny setting til hver person, sier han til Dagbladet.

Bildene ble tatt uavhengig av historiene fotoobjektene deler i boken. Ida Maria er avbildet sittende ved et middagsbord, iført en silkeslåbrok.

- Vi snakket litt om å lage en mørk Marilyn Monroe ut av henne. Ida Maria er jo en litt rocka jente som pleier å bruke slitte jeans og skinnjakke. Plutselig sitter hun der som en sosietetskvinne fra 50-tallet. Dessuten var hun veldig lett å jobbe med.

Artisten selv er veldig fornøyd med resultatet.

- Jeg syntes bildet ble veldig fint, Marcel, stylistene og jeg selv gjorde en god jobb, sier Ida Maria.

Bidra til toleranse Overskuddet fra salget av boka går til Røde Kors-initiativet Nettverk etter soning, som bistår folk med å etablere nye sosiale nettverk etter fengselsopphold.

- Resultatet er blitt spennende og kreativt, sier daglig leder Stian Estenstad i Nettverk etter soning.

- Det er flott når så kjente mennesker tør å by så mye på seg selv. Historiene er veldig forskjellige, og det viser hvor forskjellige vi er som mennesker. Kanskje kan denne boka bidra til et mer tolerant samfunn og større aksept for å slippe innpå seg folk som tidligere har gjort dårlige valg, sier Estenstad.

PERSONLIG: Skuespiller Elsa Lystad forteller om sin avdøde ektemann Arpad Szemeser.Skuespiller Elsa Lystad forteller i boka om ektemannen Arpad Szemes, som gikk bort i 1998. «Han døde da han var 68 år gammel. Det savnet, og det tomrommet han etterlot seg, det kan aldri fylles. Ingen kan fylle tomrommet etter en champion. Jeg har aldri møtt noen som ham. Og jeg har aldri møtt en person jeg har respektert mer», heter det i boka. Foto: Marcel Leliënhof
PERSONLIG: Skuespiller Elsa Lystad forteller om sin avdøde ektemann Arpad Szemeser.Skuespiller Elsa Lystad forteller i boka om ektemannen Arpad Szemes, som gikk bort i 1998. «Han døde da han var 68 år gammel. Det savnet, og det tomrommet han etterlot seg, det kan aldri fylles. Ingen kan fylle tomrommet etter en champion. Jeg har aldri møtt noen som ham. Og jeg har aldri møtt en person jeg har respektert mer», heter det i boka. Foto: Marcel Leliënhof Vis mer
MISTET BARNETROEN: «Jeg husker at jeg
gråt. Jeg var ensom. Jeg opplevde at alle rundt meg var styrt av ego, at de hadde
en agenda. Jeg trodde vennskap betydde betingelsesløs støtte og kjærlighet.
Men jeg opplevde ingen hengivenhet. Jeg følte at jeg ga av hele meg, men at jeg
aldri fikk noe tilbake. Jeg opplevde at hele min naive barnetro på mennesket var i ferd med å rakne» forteller Tooji (24) i boka «Rom 13». Foto: Marcel Leliënhof
MISTET BARNETROEN: «Jeg husker at jeg gråt. Jeg var ensom. Jeg opplevde at alle rundt meg var styrt av ego, at de hadde en agenda. Jeg trodde vennskap betydde betingelsesløs støtte og kjærlighet. Men jeg opplevde ingen hengivenhet. Jeg følte at jeg ga av hele meg, men at jeg aldri fikk noe tilbake. Jeg opplevde at hele min naive barnetro på mennesket var i ferd med å rakne» forteller Tooji (24) i boka «Rom 13». Foto: Marcel Leliënhof Vis mer