SNÅSA-JUL:  I år skal Joralf «Snåsamannen» Gjerstad (86) og kona Signe feire jul hjemme på Snåsa. Både barn og barnebarn kommer på besøk, og på bordet står det ribbe.
Foto: NINA HANSEN / Dagbladet
SNÅSA-JUL: I år skal Joralf «Snåsamannen» Gjerstad (86) og kona Signe feire jul hjemme på Snåsa. Både barn og barnebarn kommer på besøk, og på bordet står det ribbe. Foto: NINA HANSEN / DagbladetVis mer

- Jeg følte meg ensom

Det har ikke bare vært enkelt for Joralf «Snåsamannen» Gjerstad (86).

(Dagbladet): - Det er klart jeg følte meg ensom. Før jeg ble gift med Signe var jeg helt alene. Alle tvilte på egenskapene mine, og det førte til at jeg vek unna. Det var ei veldig tung tid, tyngre enn folk har forstått, sier Joralf «Snåsamannen» Gjerstad (86) til Dagbladet.

I slutten av august kom hans tredje bok på Gyldendal i løpet av fem år. «De gode gjerninger» har vært en av høstens aller mest populære, og sammen med Ingar Sletten Kolloens biografi om dronning Sonja har den hevdet seg i toppen av bestselgerlista.

- Sårende Medieoppmerksomheten rundt nordtrønderen har vært massiv de siste åra. I boka forteller han om sitt virke som helbreder og all motstanden han har møtt på veien - både som ung og etter han for alvor ble kjent over hele landet.

- Det har ikke bare vært enkelt. Det har vært mye diskusjon, både på tv og i avisene, og jeg er blitt titulert som et utskudd. Når høytstående personer med utdannelse begynner å si at «han Gjerstad må fjernes fra samfunnet», da er det klart jeg har lurt på om jeg har gjort det riktige, sier Gjerstad.

- Har det vært sårende?

- Det var sårende i starten, men jeg har fått styrke av dem jeg har hjulpet. Under boksigneringer kommer folk bort til meg, som har besøkt meg for 50 år siden. Det er veldig rørende, sier Gjerstad. 

Han forteller også at foreldrene forsto problemene hans da han var yngre, og at kona Signe har vært en uvurderlig støttespiller.

PÅ BESTSELGERLISTA: I 2008 kom biografien om Gjerstad, som Ingar Sletten Kolloen skrev (til venstre). Denne høsten har Kolloen skrevet biografien om dronninga Sonja, og både den og Gjerstads «De gode gjerninger» har ligget høyt på bestselgerlista i mange uker. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet
PÅ BESTSELGERLISTA: I 2008 kom biografien om Gjerstad, som Ingar Sletten Kolloen skrev (til venstre). Denne høsten har Kolloen skrevet biografien om dronninga Sonja, og både den og Gjerstads «De gode gjerninger» har ligget høyt på bestselgerlista i mange uker. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet Vis mer

- Vi møttes i 1952, og da ble livet totalforandret. Det har vært viktig å ha noen ved siden av meg som er ekte og ærlig, og som har støttet meg hele tida, sier Gjerstad.

Tid med Signe 86-åringen ble for alvor kjent i 2008 da Ingar Sletten Kolloen skrev biografien «Snåsamannen». Gjerstad er svært takknemlig for utgivelsen fordi han mener den har gjort gjerningene hans enklere å akseptere, eller «gitt forståelse for at handlingene er til gagn for folket», som han selv sier.

Framtredende personer som tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen og politiinspektør Hanne Kristin Rohde har fortalt at Gjerstad har hjulpet deres barn. Men det har også vært mange kritikere.

De siste årene har han trappet ned som helbreder, og tidligere i høst fortalte Gjerstad at han begynte å miste kraften.
 
- Det var kanskje litt for tidlig å si det. Den kommer jeg aldri bort fra, for det man er født med, har man med seg. Men den følger alderdommen som resten av livet, og man mister muskler og makt, sier Gjerstad og fortsetter:

- Tidligere, da 30-40 personer sto og venta, hadde jeg en veldig stor kraft og vilje til å tjene alle. Nå som jeg er 86 år, er viljen liten til å fortsette på samme måte. Nå vil jeg heller drikke kaffe og gå turer med Signe.

Snåsa-jul Gjerstad forteller at helsa er god og at ingen, ikke en gang han, kan vite hvor lenge man er i livet. Til tross for at det også har vært vanskelige tider, ville han ikke gjort noe annerledes, og kunne han valgt, ville han levd det samme livet om igjen.

Han skriver fortsatt hver dag, men er usikker på om det blir flere bøker. Denne høsten har han nok en gang vært Norge rundt på bokturné.

- Jeg tror dette er siste gang. Det sier seg selv hvorfor - alderdommen, sier Gjerstad. 

I år skal han og Signe feire jul hjemme i huset på Snåsa. Det ligger på samme tomt som han vokste opp, og barndomshjemmet ble i sommer åpnet som museum. De skal feire sammen med barn og barnebarn, og på bordet står det ribbe.

Gjerstad ser fram til høytida, men mener vi er kommet bort fra det virkelige julebudskapet. Han mener kristendommen burde stå sterkere i Norge i dag.

- Jeg gleder meg til jul, det har jeg alltid gjort. Selv om det var små kår da jeg var liten, var stemningen god. Vi gikk rundt juletreet og sang julesanger. På meg virker det som vi har forlagt mye av jula. Folk går ikke i kirka, slik vi eldre er vant med. Vi må ta opp igjen den gamle jula, sier «Snåsamannen» og smiler.