-Jeg følte meg fanget

Dagbladet møtte Anastacia i New York. Hun er friskmeldt etter kreftsykdommen. I dag kommer hennes nye CD.

NEW YORK (Dagbladet): Hun har syltynne og rekordhøye stiletthæler, men bortsett fra dem er Anastacias virkelige ytre mer neddempet enn artistbildene av henne. Dagbladet møtte Anastacia en regntung ettermiddag i Soho i New York. Hun er glad og oppstemt, med god grunn: Hun har vunnet over kreften og i dag slipper hun et helt ferskt nytt album.

Anastacia Lyn Newkirk, som er hennes egentlige navn, fikk diagnosen brystkreft for litt over ett år siden.

Fanget

- Du er så ung, hvordan oppdaget du kreften?

- Jeg trodde også at bare eldre kvinner fikk brystkreft. Min kreft ble oppdaget da jeg skulle gjennomgå en brystreduksjonsoperasjon. Jeg hadde altfor store bryst. De ga meg smerter i skuldrene og en uproporsjonal figur. Legen som skulle operere tok rutinemessig mammografi og oppdaget at noe var galt.

- Hvordan reagerte du?

- Jeg følte meg fanget. Ved alle andre anledninger har jeg kunnet komme unna. Denne gangen kunne verken penger eller berømmelse hjelpe meg. Jeg kunne ikke stikke av, jeg var alene i en usikker og nesten desperat situasjon.

Anastacia formidler denne følelsen av flere av sangene på det nye albumet. Låten «Where Do I Belong» sier det slik:

Life doesn't promise a bed of roses

Or white knights Fields of emotions

I'm trapped in darkness

Why me

Save me

To win this twisted war inside me

Anastacia forsøkte å jobbe med albumet underveis i behandlingen, men det ble for stritt.

For riktig å understreke at kreftsykdommen ikke har ødelagt henne - verken artistisk eller kroppslig - bruker hun en godt utringet genser under dressjakka. Anastacia er helt frisk, det er ikke mulig å ane at hun for drøyt ett år siden var døden nær.

Kampvillig

- Nå er du frisk og kommer med albumet «Anastacia», hvor mye har sykdommen preget arbeidet med musikken?

- Kreften har preget jobbingen - veldig. Det har vært perioder hvor jeg ikke har orket tanken på arbeid. Men jeg er den samme. Jeg er kanskje mer intens og kampvillig, mer glad over livet, men grunnleggende er jeg den samme. En ny side har jeg fått, et sterkt engasjement for å advare unge kvinner mot brystkreft, sier hun.

Dagbladet treffer henne i en suite på et hipt hotell i Soho i New York. Mens Anastacia residerer i sofaen, løper den lille hunden hennes rundt og drar sammen det som finnes av løse ting på gulvet. Selv om artisten bare er på besøk her, er stemningen hjemlig og hyggelig. Hun har plassert fruktskåler og levende lys overalt.

Flaks

Etter at hun skrev «Where Do I Belong» måtte hun gi opp å arbeide. I ti uker fikk hun strålebehandling for en svært aggressiv kreftform. Til slutt måtte det ene brystet fjernes. Hun har likevel vært heldig. Kreften ble slått tilbake og i dag er brystet bygd opp med transplantasjoner.

- Ja, jeg har hatt flaks. Derfor er det viktig for meg å nå andre unge kvinner. The Anastacia Fund skal hjelpe unge kvinner til å få tatt de livsviktige mammogrammene. Jeg reiser rundt og snakker om dette og advarer jentene mot å tro at ungdom beskytter. Jeg ber dem spare penger, la være å kjøpe de skoene eller den kjolen - og heller bruke pengene på en brystundersøkelse, sier Anastacia.

Rosa skjær

Albumet «Anastacia» er hennes tredje og slippes på markedet i dag. Den amerikanske artisten er kanskje mer kjent i Europa enn i USA. Hun er født i Chicago, men vokste opp i New York City. Hun bruker sine rosa kule briller som varemerke.

- Det vil jeg fortsette med. Jeg tror man trenger å se livet i et rosa skjær, sier hun til Dagbladet.

BRILLEFIN: Anastacia bruker sine rosa briller som et slags varemerke. Her er hun under en konsert i Tyskland tidligere i vinter.