- Jeg følte meg litt dum

Ellen Horn (49) innrømmer at hun meldte seg inn i Arbeiderpartiet mandag for å bli aktuell som kulturminister. Men hun trodde ikke det ville bli kjent: - Jeg følte meg litt som en dum wannabe da det ble offentlig kjent.

Wannabe er en som gjerne vil bli noe - og da helst noe mer enn hun kan bli. Men Horn ble det altså, selv om Tove Karoline Knutsen fikk forespørselen først. Akkurat det vil Horn ikke kommentere.

- Men du hadde ventet at Jens skulle ringe?

- Jeg har fått såpass mange ymt fra folk om at det ville være en god idé om jeg ble kulturminister. Og nå, ved slutten av min periode som teatersjef, syntes jeg det var på tide å ta et synlig politisk standpunkt.

For å gjøre seg synlig for Stoltenberg, altså. For som sjef ved Nationaltheatret har Horn tatt synlige politiske standpunkter før, men da mot enhver sittende regjering og for mer penger til teatret.

Møter seg selv

Nå møter hun seg selv i døra: Tidligere i år gikk Horn kraftig ut mot manglende støtte fra Kulturdepartementet til Ibsenfestivalen. Da Åslaug Haga svarte med å hjelpe til i innsamlingen av sponsorstøtte til festivalen, fikk den tidligere kulturministeren kjeft fra Stortinget for å gjøre teatersjefens jobb. Nå har teatersjefen like godt overtatt kulturministerens jobb.

- Og da er vel Ibsenfestivalen endelig reddet?

Modig og god

- Jeg har klippet over navlestrengen til Nationaltheatret. Nå er det opp til ledelsen ved teatret å jobbe med Ibsenfestivalen. For meg må festivalen stå på linje med alle andre saker. Men jeg håper den går av stabelen og vil bidra så godt jeg kan til det.

Noe annet ville skuffe hennes venner på teatret stort. De stilte på Slottsplassen med plakat, ballong og heiarop til Horn i går.

- Hun er ærlig, sterk, ydmyk og flink, sa Kåre Conradi.

- Hun er en modig og god leder, sa Rut Tellefsen.

- Hun er sterk på det meste, sa Sverre Anker Ousdal, som tilbød seg å være hennes statssekretær - mens Kim Haugen var mer nøktern:

- Det er fantastisk at hun blir kulturminister, men det er nok ikke bare å gå til henne for å få sjekkene våre utfylt.

Liten i munnen

Horn kjenner forventningspresset og var i går «opptatt av å være så liten i munnen som mulig».

- Jeg er realist, vant til å forholde meg til begrensede rammer, vet det er mange saker denne regjeringen må ta hensyn til og er klar over at jeg må skuffe mange, sa Horn.

- Hva blir din sterkeste side som kulturminister?

- Jeg er sterk, har mye krefter, er utholdende og så tror jeg at jeg er flink med folk. Jeg går til denne jobben med ydmykhet og respekt, men jeg tror jeg blir en engasjert kulturminister. Og jeg har en ambisjon om å gjøre denne regjeringen til en kulturregjering.

Ellen Horn er skuespiller, vant til å innstudere nye roller raskt, men hennes tilsynelatende vante omgang med politikerrollen og dens brundtlandske snakke-mye-uten-å-si-noe-språk ble likevel bemerket av pressen i går. Hun hadde mye fint å si om mangt, selv sine forgjengere i kulturministerstolen.

- Jeg vil ta med meg sansen for kvalitet og stil fra Kleveland, fra Birkeland hennes evner til å tenke nytt og utradisjonelt, Lahnsteins politiske gjennomføringskraft og Hagas tempo og vilje til å oppnå resultater.

  • Forskjellen på dem blir kanskje synligere etter hvert: Kanskje bærer det løfter om en mer sprudlende kulturpolitikk at den største blomsterbuketten til Ellen Horn i går kom fra Vinmonopolet?

trygve.aas.olsen@dagbladet.no