- Jeg følte meg misbrukt

Andrea Bræin Hovigs energiske ansikt økte salget av Energy-sjokolade med 40 prosent. Selv måtte hun bruke advokat for å få betalt for reklamejobben.

- Folk tror vi er gift på ordentlig

Hovig ble eksponert på TV-skjermen i to år, og fortsatt tror gutta at hun kjører formel 1-bil i skauen når hun skal slappe av. Egentlig har hun ikke sertifikat.

- Jeg følte meg misbrukt, sier Andrea Bræin Hovig (26).

- Og jeg følte meg så liten. Alle beslutningene ble tatt over hodet mitt, sier Andrea om TV-reklamen som i utgangspunktet bare skulle bli vist i et år.

Reklamefilmen ble spilt inn i Stockholm i løpet av noen dager, mens Andrea fortsatt gikk på Teaterhøgskolen. Nå er hun ansatt ved Det Norske Teatret, og har rukket å spille i «Hustruskolen», «Ein sommars dag» og «Don Quijote».

Krasjet bilen

I Energy-reklamen spiller Andrea en innbitt jente, som henter krefter fra et stykke sjokolade.

- Det var egentlig ganske vittig. Da jeg kom på settet og fortalte at jeg ikke hadde lappen, ble de helt paffe. Så jeg fikk prøvekjøre Volvoen til regiassistenen før opptak. Det endte med at jeg kjørte den i grøfta og måtte bli tauet vekk!

Andrea er fornøyd med reklamefilmen. Men for jobben, som har gitt gode kroner i kassa til Nidar, fikk hun elendig betalt.

- Det var utrolig dårlig betalt. Når jeg tenker på det nå er det helt sprøtt at mitt ansikt har solgt 40 prosent mer sjokolade.

Ikke tatt på alvor

Etter at TV-reklamen ble vist utover et år, tok Andrea kontakt med produksjonsselskapet for å få filmen stoppet. Men hun kom ingen vei.

- De tok meg ikke alvorlig. Jeg ringte hver dag i en periode. Til slutt måtte jeg hyre advokat gjennom Norsk Skuespillerforbund. Først da fikk jeg betalt for det ekstra året.

- Kunne du tenke deg å lage reklame igjen?

- Nei, jeg tror ikke det. Det er vel få skuespillere som egentlig har lyst til å gjøre reklame. Vi gjør det for å tjene penger. For meg handler det om å lytte til hjertet mitt. Jeg vil ikke forbindes med kjøp og salg.

- Beklagelig

- Det er beklagelig at Andrea B. Hovig ikke følte at hun ble tatt på alvor, sier Erik Helland, produktsjef i Nidar.

Han mener likvel at selskapet hadde en klar avtale med Hovig om at filmen kunne gå i to år.

- I kontrakten stod det at vi hadde konsesjon til å vise filmen et ekstra år hvis vi ville det. Såvidt jeg vet har Hovin fått etterbetalt lønn fra oss. Det er selvsagt kjedelig at det oppstår slike misforståelser, sier Helland.

I REKLAMEN: Slik husker vi Andrea Bræin Hovig fra sjokolade-reklamen.
FIKK NOK: - Folk ropte sjokoladepiken etter meg, sier Andrea Bræin Hovig, som lagde reklame for Energy.