- Jeg forstår at noen er skuffet

Dagbladet.nos lesere mener de er lurt av Big Brother. Tirsdag svarte Lasse Hallberg på lesernes kritiske spørsmål.

Etter at Rodney kom tilbake til Big Brother-huset, tok hele debatten om programmet en ny vri på Dagbladet.nos debattsider. Seerne raste mot TVNorge og produksjonsselskapet Nordic Entertainment. Dermed ba vi leserne komme med sine kritiske spørsmål. Det raste inn nesten 2000 leserinnlegg, og klokka 15 i dag hadde det kommet 7500 svar på avstemningen «Føler du deg lurt av Big Brother». 6200 føler seg lurt.

I dag kom Lasse Hallberg til Dagblad-redaksjonen i Akersgata, for å svare på beskyldningene.

- Vi spurte leserne våre om de føler seg lurt av Big Brother. Nå er det kommet inn over 7000 stemmer, og 81,4 prosent av dem sier «Ja, vi er lurt». Har dere lurt seerne?

- Nei, vi har ikke lurt seerne. Reglementet er ikke forandret, men det inneholder en del muligheter som kan brukes.

- Det må vel gjøre inntrykk at så mange føler seg ført bak lyset?

- Spørsmålet dere har stilt er ledende («Føler du deg lurt av Big Brother», red. anm). Avstemningen hos dere har fått litt over 7000 stemmer. Det var 230 000 flere som stemte hos oss da Rodney kom tilbake, så de som har stemt hos Dagbladet.no er en svært liten andel av totalen. I tillegg betalte våre seere for å stemme. I det fulle og hele ser det ikke ut som om seerne føler seg lurt.

- Har dere forandret eller gjort tilpasninger i reglene underveis?

- Nei, men vi har benyttet oss av varianter. Inntrengere (Natalie og Roy. red. anm) er ikke brukt i så mange land. Det finnes også hjemmel for å sende inn den første deltakeren som ble utstemt. I andre land pleier ikke den første deltakeren gå ut før etter tre uker. Rebekka fikk svært kort tid i programmet, og ble derfor hentet inn igjen. Men utstemte deltakere har kommet tilbake i mange andre land, blant annet England, Sveits, Tyskland og Sverige. I Danmark rømte sju deltakere. Fire av dem fikk komme tilbake, og fikk til og med treffe vennene sine i noen dager.

- Da ilderen gikk ut av huset, var regelen at den som gikk ut først skulle inn igjen. Hvorfor ble det Rebekka og ikke Natalie som kom tilbake?

- Det var en deltaker som skulle inn i huset igjen. Rebekka var en deltaker. Natalie var en «inntrenger» som kunne bli en ordinær deltaker.

- Mange seere har brukt mye penger på å stemme ut Rodney og Rebekka. De blir jo lurt for store summer når dere velger å overse seernes valg, og sender de utstemte tilbake til huset?

- Mange har brukt mye penger på å få Rodney inn huset også. I tillegg har mange brukt mye penger på å få ut Anne Mona, Ramsy og andre deltakere. Det er seerne som bestemmer.

- Var det planlagt ilderen skulle byttes ut med Rebekka på et seinere tidspunkt?

- Det var ikke bestemt at ilderen skulle byttes ut med Rebekka. Hun kunne kommet inn igjen selv om ingen trakk seg. Eller det kunne dukket opp helt nye deltakere. Vi har reserver som kan steppe inn hvis det er nødvendig.

- Var årsaken til at Rebekka kom inn, fordi trekantforholdet mellom Ramsy, Anne Mona og Rebekka var en seermagnet?

- Forholdet mellom Anne Mona og Ramsy forvansket muligheten for at Rebekka skulle inn igjen. Vi snakket mye med Rebekka om det, før det ble bestemt at hun skulle tilbake. Rebekka forsikret oss om at hun ikke skulle knuse forholdet. På toppen av det kom frieriet mellom Anne Mona og Ramsy. Først da vi var sikre på at det var en spøk, ble det besluttet at Rebekka skulle inn.

- Men scenen der Ramsy og Rebekka kysser på badet, har dere jo brukt for alt den er verdt?

- Det var et uskyldig kyss. Jeg tror ikke det kunne skapt noen problemer for forholdet mellom Anne Mona og Ramsy.

- Det går rykter om at Per Morten fikk betalt for å trekke seg?

- Hvis vi ville hatt ut Per Morten, var det bedre måter å gjøre det på. Vi kunne stilt en motorsykkel i hagen og sagt at den var hans, hvis han dro. Men noe slikt har aldri vært aktuelt. Å forlate huset var hans eget valg, og jeg brukte lang tid på å forklare ham hva det valget ville innebære.

- Under talkshowet sa han at han angret ti prosent. Mange tolker det som om han ble tilbudt ti prosent av premiesummen (ti prosent av én million) for å trekke seg?

- Da han forlot huset, kunne han fort tro at mange på utsiden mislikte ham siden han hadde kranglet en del. Etter å ha sett artikler, og snakket med noen andre folk enn deltakerne, skjønte Per Morten at han ikke var mislikt. Han har hele tiden sagt at han sikkert kom til å angre litt på at han dro.

- Det går også rykter om at det var klart at Rodney skulle inn igjen allerede én uke før han kom tilbake til huset?

- De eneste som har brakt disse ryktene videre, er Dagbladet. De utstemte deltakerne fikk ikke beskjed om at de kunne komme inn igjen før natt til 17. mai.

- Per Morten trakk seg seint om kvelden 16. mai. Da Rodney kom tilbake 17. mai, hadde han med gaver. Hvordan har han rukket det på så kort tid - de fleste butikker er jo stengt da?

- Han fikk gavene mens han gikk gjennom folkehavet i studio. 7-Eleven og bensinstasjoner er åpne på 17. mai også.

- Men Rodney skaper mer engasjement blant seerne de fleste andre deltakerne?

- Da Rodney forsvant var det andre som tok over rollen hans.

- Hvorfor viste dere et langt innslag om Rodney rett før avstemningen da han kom inn igjen?

- Oppsummeringen om den første tiden i frihet blir vist 14 dager etter at de blir stemt ut. Slik har det vært med både Roy og Monica. Jeg hadde ingen anelse om at han skulle inn igjen, før resultatet ble klart ved 22-tida.

- Det kan ha vært utslagsgivende?

- Det er ikke mulig med den marginen Rodney vant med.

- En av leserne våre sier at reglene er slik at deltakerne bare skulle erstattes hvis de trakk seg før det var gått 50 dager. Da Per Morten forlot huset, var det gått langt mer enn det. Hvorfor tok dere inn en ny deltaker da?

- Det stemmer ikke. Det kan komme en ny deltaker når som helst.

- Rebekka og Rodney fikk se programmet fra utsiden, og kom inn igjen. Hvorfor var det da så viktig at Anette og Lars Joakim fikk bind for øynene da de var ute av huset i korte perioder (Anette var på sykehus, Lars Joakim sto på utsiden av døra under aprilspøken sin).

- Når noen bare skal være ute en kort stund, for eksempel fordi de skal på sykehus, er det bedre at de slipper å se hva som er rundt dem. Hvis de røper noe de har sett, blir de diskvalifisert. Deltakere som har skadet seg i huset trenger ikke det presset i tillegg.

- «100 dager. 10 deltakere. 1 vinner», var Big Brothers slagord da programmet begynte. Hvordan kan dere forsvare at en deltaker som har vært ute av huset, og har sett hva han/hun bør gjøre bedre, konkurrerer på lik linje med de andre?

- Det er seerne som bestemmer hvem som skal vinne. Det er opp til deres rettferdighetssans. I teorien kan det komme inn en deltaker på onsdag, som vinner hele Big Brother. Men jeg tviler på at seerne ville stemt fram en slik kandidat.

- Under en torsdagssending sa Arve Juritzen til Anita at hun ikke skulle ut denne gangen heller - før han fikk konvolutten med utstemmingsresultatet. Hvordan kunne han vite det?

- Han fikk resultatet på øret av meg, for å forberede seg til intervjuet med den utstemte. Arve var litt for rask i vendingene.

- Mange av seerne mener dere endrer reglene som dere vil?

- Seerne trodde også at det var en regel som sa at gamle deltakere bare kunne komme tilbake de første 50. dagene. Hvor har de det fra?

- Kan dere offentliggjøre reglementet?

- Reglementet er en produksjonsbibel. I grove trekk er den gjort tilgjengelig på Big Brothers-hjemmesider. Deltakerne har de generelle reglene. Hvis vi skulle offentliggjort hver detalj, ville det blitt veldig mye.

- Hvis dere offentliggjorde reglene ville det ikke vært så mye oppstyr rundt dem?

- Vi har ikke funnet behov for å legge fram reglene. Heller ikke Baren eller Robinson distribuerer reglementet sitt.

- Hvordan kan vi vite at stemmetallene er korrekte?

- Stemmene på telefon og tekstmeldinger får vi fra et telefonselskapet. Det ville vært idiotisk av oss å trikse med tallene når det er så mange med i prosessen.

- Kommer dere til å ta seernes reaksjoner til etterretning hvis det blir en ny runde med Big Brother?

- Vi ser på hvordan seerne reagerer som helhet. Vi kan ikke bare høre på det den ene delen mener. Men jeg har den største respekt for seerne.

- Har du forståelse for kritikken?

- Jeg forstår at noen seere er skuffet. Samtidig er det andre seere som er glade over utviklingen.