Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Jeg forstår frustrasjonen

«Jeg ivrer like mye som resten av Kultur-Norge med å komme i gang med vanlige arrangementer», svarer kulturminister Abid Raja til Dagbladet og Per Olav Sørensen.

FORSTÅR FRUSTRASJONEN: «Jeg kan forsikre om at alle ansatte i Kulturdepartementet, inkludert meg selv, jobber på spreng», skriver Kultur- og likestillingsminister Abid Raja i dette innlegget.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORSTÅR FRUSTRASJONEN: «Jeg kan forsikre om at alle ansatte i Kulturdepartementet, inkludert meg selv, jobber på spreng», skriver Kultur- og likestillingsminister Abid Raja i dette innlegget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Jeg forstår godt frustrasjonen i Kunst- og kulturlivet og behovet for mer målrettet hjelp. Og jeg kan forsikre om at alle ansatte i Kulturdepartementet, inkludert meg selv, jobber på spreng sammen med Finansdepartementet og Arbeids- og sosialdepartementet for å målrette ordningene så godt det lar seg gjøre.

ÅPNER SAKTE MEN SIKKERT: Kulturminister Abid Raja (V) er fornøyd med at man nå gradvis kan åpne Norge. Reporter: Frode Andresen. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

Vi har laget flere ordninger. Den ene ordningen er på 600 millioner som dekker bortfall av billettinntekter for kulturarrangementer og er for en tremåneders periode, fra midten av mars til midten av juni. Så har vi en ordning for frivillighet og idrett for samme tremåneders periode, som er på én milliard. Det kommer også kulturlivet til gode, for eksempel korpsene, og frivillige i kultursektoren.

I tillegg kommer mange kulturbedrifter og bredden av den store infrastrukturen på kultursektoren inn under Finansdepartementets ordning, kontantstøtteordningen. Den har finansdepartementet gjort justeringer i, for eksempel er avkortingsbeløpet redusert fra 10.000 til 5.000 fra april, og det er gjort sesongvariasjonsjusteringer for skattebetalende næringer. Dette ble kommunisert av Finansdepartementet i går.

Videre viste det seg vanskelig å få til en automatisert behandling hos Nav for selvstendige næringsdrivende og frilansere, hvor man skal legge til grunn siste tre års inntekt. For å komme raskt i gang med mulig utbetaling valgte derfor regjeringen å ta utgangspunkt i 2019-regnskapet for frilansere og selvstendig næringsdrivende. For mange har det betydd at betalingen vil komme raskt. Det er bra. For andre igjen betyr det at deres reelle inntekt ikke kan legges til grunn for automatisk saksbehandling, da en bare tar utgangspunkt i fjorårets regnskap. Jeg kan forsikre om at vi er oppmerksomme på denne utfordringen for frilansere og selvstendig næringsdrivende i kultursektoren, og at vi jobber med å finne løsninger for dette, sammen med Finansdepartementet, Arbeids- og sosialdepartementet og resten av regjeringen.

Vi har videre varslet Stortinget ved framleggelse av revidert nasjonalt budsjett den 12. mai at vi kommer tilbake til Stortinget 29. mai med ny proposisjon. I den forbindelse skal regjeringen gå til Stortinget med hva vi foreslår for perioden etter 15. juni, da de to ordningene som er laget på 1,6 milliarder løper fram til 15. juni. Siden forbudet mot arrangementer som samler over 500 er forlenget til 1. september, mener jeg det er åpenbart at også kompensasjonsordningene skal forlenges. Jeg forsikrer om at vi også jobber på spreng med dette, og seinest innen 29. mai vil det offentliggjøres. Det vil sikre svært mange.

Helsemyndighetene har ikke tatt stilling til arrangementer som samler mellom 200-500. Det er ikke en beslutning jeg som kulturminister rår over. Dette er faglige helsemessige råd som gis regjeringen som et kollegium, og beslutningen tas også av det samme kollegiet. Jeg kan forsikre om at jeg ivrer like mye som resten av Kultur-Norge med å komme i gang med vanlige arrangementer, og jeg håper vi snart kan åpne opp for publikum opp til 500. Forbud mot over 500 gjelder foreløpig fram til 1. september.

Jeg kan også forsikre om at Kulturdepartementet med sine ansatte godt forstår kompleksiteten i kunstner- og kulturøkonomien. I første runde etter at coronapandemien rammet Norge og en hel verden, har det vært nødvendig å lage løsninger raskest mulig, som treffer bredest mulig. Det har hjulpet svært mange, og det er vi glade for. Samtidig forstår vi at ordningene ikke treffer alle godt nok, derfor jobber vi nå på spreng sammen med øvrige departementer i regjeringen for å målrette ordningene. Samtidig som vi jobber på spreng, så gjør vi det med vissheten om at kunstnere og mange i kultursektoren lider store tap og har det svært tøft økonomisk. Vi forstår dette, og vi er derfor også bekymret for bredden av kultursektoren. Frem til nødvendige målrettede ordninger er på plass har Nav senket kravene som ellers stilles for å få nødvendig sosialhjelp, det er nødhjelp fram til flere tiltak er på plass.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!