DEBATT

Prostitusjon:

Jeg forstår ikke hvorfor vi skal ha et positivt fokus på prostitusjon

Hvem sine rettigheter skal vi beskytte? Det fåtallet som har valgt å selge sex eller de millionene, barn og voksne, som daglig blir solgt mot deres vilje?

IKKE OK: Jeg vil ikke leve i en verden der det er ok å tjene penger på utnyttelse, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix
IKKE OK: Jeg vil ikke leve i en verden der det er ok å tjene penger på utnyttelse, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er utvilsomt mange ulike mennesker, historier og perspektiver involvert i salg av sex. Det finnes nok mennesker, som Staalesen, som frivillig har valgt å selge sex. Imidlertid representerer ikke dette majoriteten av de som er i prostitusjon.

Det er ikke å legge skjul på at flesteparten er mennesker fra sårbare land som blir tvunget til å selge sex. Mennesker som lever under voldelige forhold, fratatt makten til å kunne komme seg ut av utnyttelsessituasjonen. Derfor forstår jeg ikke hvorfor vi skal ha et positivt fokus på prostitusjon.

Dersom prostitusjon blir lovlig i Norge er det ikke gitt at politiet får mer ressurser til å bruke på å beskytte rettighetene til de som selger sex. Forskning fra Nederland viser at antall ofre for menneskehandel øker og at flere i prostitusjon opplever seksualisert vold som følge av legaliseringen.

Sexkjøpsloven har en viktig normativ funksjon og vil ha en påvirkning på våre holdninger. Forskning viser at menn som kjøper sex har større sjanse for å tro på voldtektsmyter, som betyr at de oftere skylder på ofrene i en voldtektssak og har mindre empati for ofrene. Man kan jo spørre seg selv hvorfor så mange kvinner opplever seksuell trakassering og overgrep.

Hvem sine rettigheter skal vi beskytte? Det fåtallet som har valgt å selge sex eller de millionene av barn og voksne som daglig blir solgt mot deres vilje? Det er ikke en menneskerett å kjøpe kroppen til en annen person. Slike holdninger er direkte skadelige fordi det skaper en urealistisk illusjon om sex og menneskelige relasjoner.

Jeg vil ikke leve i en verden der det er ok å tjene penger på utnyttelse og der millioner av barn og voksne opplever fysisk og psykisk vold som følge av at vi skal opprettholde rettighetene til et fåtall mennesker.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer