DEBATT

Prostitusjon:

Jeg forstår ikke hvorfor vi skal ha et positivt fokus på prostitusjon

Hvem sine rettigheter skal vi beskytte? Det fåtallet som har valgt å selge sex eller de millionene, barn og voksne, som daglig blir solgt mot deres vilje?

IKKE OK: Jeg vil ikke leve i en verden der det er ok å tjene penger på utnyttelse, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix
IKKE OK: Jeg vil ikke leve i en verden der det er ok å tjene penger på utnyttelse, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er utvilsomt mange ulike mennesker, historier og perspektiver involvert i salg av sex. Det finnes nok mennesker, som Staalesen, som frivillig har valgt å selge sex. Imidlertid representerer ikke dette majoriteten av de som er i prostitusjon.

Det er ikke å legge skjul på at flesteparten er mennesker fra sårbare land som blir tvunget til å selge sex. Mennesker som lever under voldelige forhold, fratatt makten til å kunne komme seg ut av utnyttelsessituasjonen. Derfor forstår jeg ikke hvorfor vi skal ha et positivt fokus på prostitusjon.

Dersom prostitusjon blir lovlig i Norge er det ikke gitt at politiet får mer ressurser til å bruke på å beskytte rettighetene til de som selger sex. Forskning fra Nederland viser at antall ofre for menneskehandel øker og at flere i prostitusjon opplever seksualisert vold som følge av legaliseringen.

Sexkjøpsloven har en viktig normativ funksjon og vil ha en påvirkning på våre holdninger. Forskning viser at menn som kjøper sex har større sjanse for å tro på voldtektsmyter, som betyr at de oftere skylder på ofrene i en voldtektssak og har mindre empati for ofrene. Man kan jo spørre seg selv hvorfor så mange kvinner opplever seksuell trakassering og overgrep.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer