Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg fryktet at denne dommen kunne komme

Derfor ville Odd Nerdrum ha fagdommere.

VILLE HA KOMPETANSE: Odd Nerdrums forsvarer Pål Berg ønsket at dommerne i straffesaken mot Nerdrum skulle ha kunnskap om økonomi og skatterett. Men både lagmannsretten og Høyesterett sa nei. Foto: Torbjørn Berg
VILLE HA KOMPETANSE: Odd Nerdrums forsvarer Pål Berg ønsket at dommerne i straffesaken mot Nerdrum skulle ha kunnskap om økonomi og skatterett. Men både lagmannsretten og Høyesterett sa nei. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

(Dagbladet): - Jeg fryktet at denne dommen kunne komme, derfor ba jeg retten om å utnevne fagkyndige meddommere. Saken handler om å forstå kompliserte pengestrømmer, sier Odd Nerdrums advokat Pål Berg til Dagbladet.

I Borgarting lagmannsrett ble Odd Nerdrum dømt til to år og ti måneder fengsel for å ha unndratt nærmere 14 millioner kroner. Blant dommerne i saken var tre juridiske dommere og fire meddommere.

Nerdrums forsvarer ønsket å få oppnevnt to fagkyndige lekdommere med kjennskap til økonomi og skatterett.

- Lagmannsretten sa nei. Dette anket vi til Høyesterett, men også de sa nei, forteller Berg.

- Svekker rettssikkerheten Dagbladet har sporet opp blant annet østerrikske bankutskrifter og islandske inntekstoversikter som tyder på at myndighetene har talt flere av Nerdrums inntekter to ganger.

Nerdrum har sannsynligvis også skattet av alle pengene han er dømt for å ha unndratt, men muligens til feil land og feil tid.

Flere eksperter har vurdert Dagbladets dokumentasjon, og mener en mulig tolkning er at det ikke var grunnlag for å gi Nerdrum fengselsstraff.

Berg mener at dagens praksis med meddommere kan gå utover rettssikkerheten.

- Det er krevende å forstå slike saker. Det kan gå utover rettssikkerheten at man ikke bruker fagkyndige meddommere i større grad, sier Berg.

- Skremmende Advokaten peker på at dommen var enstemmig.

- Det betyr at ingen i dommerpanelet hadde noen som helst tvil. Det er skremmende med tanke på hvordan saken nå er blitt belyst.

Assisterende direktør ved Høyesterett, Kjersti Buun Nygaard, ønsker ikke å kommentere Høyesteretts avslag overfor Dagbladet, men viser til straffeprosessloven, og skriver at bruk av fagkyndige meddommere «beror på en konkret vurdering av sakens art og kompleksitet».

Søker på nytt Nerdrum har anket fengselsdommen fra lagmannsretten til Høyesterett. Dersom han får prøvd saken på nytt, vil Berg igjen be om fagkyndige meddommere.

- Men om vi får det, er uvisst, sier han.

Hugo Matre, skatterettsekspert i advokatfirmaet Schjødt, sier til Dagbladet at det er elementer i Nerdrum-saken som åpenbart taler for bruk av fagkyndige meddommere.

- Det er ikke bare lovtolkningene som er krevende, men også forståelsen av transaksjoner over landegrensene, kunderelasjoner og regnskapsføring. Det er ikke naturlig å kritisere domstolen uten detaljkunnskap om saken, men det som har framkommet i media taler for behov for sakkyndige.

Les alt om Nerdrum-saken her.