Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Jeg fulgte ham ut i bilen, og idet han startet, hoppet det inn en svær kar i forsetet»

«Den perfekte kidnapping» ga Jo Nesbø ideen til ny bok.

MISTENKELIG LIMOUSINPASSASJER: Jo Nesbø fikk uventet selskap i limousinen, og fikk ideen til Tom Johansen-universet. Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MISTENKELIG LIMOUSINPASSASJER: Jo Nesbø fikk uventet selskap i limousinen, og fikk ideen til Tom Johansen-universet. Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet:) 4. mars slipper Jo Nesbø den første boka i sitt nye romanunivers, «Blod på snø».

De to siste romanene hans tok både første og tredjeplass på lista over fjorårets mest solgte norske bøker, og interessen rundt den nye boka vil nok også være svært stor, selv om den ser ut til å bli en svært annerledes Nesbø-roman.

Aschehoug girer opp til vårens største boklansering med å publisere en tekst der forfatteren forteller hvordan han først fikk ideen til universet.

Den tyder på at livlig forfatterfantasi kan føre til en del nervøse situasjoner.

Den perfekte kidnapping
Det startet med en flytur fra New York til Toronto, der han ble plukket opp av en limousinsjåfør som holdt opp en plakat med navnet hans på.

«Jeg fulgte ham ut i bilen, og idet han startet, hoppet det inn en svær kar i forsetet. Han snakket russisk i korte, huggende setninger med min sjåfør. Så kjørte vi i retning fra Toronto. Det var da jeg kom på at dette kunne vært den perfekte kidnapping. Jeg så for meg at de to i bilen hadde tatt på seg hver sin dress, kjørt ut til flyplassen, skrevet av navnet på skiltet til limosjåføren som stod bakerst i rekken, stilt seg helt forrest og latt offeret følge seg ut til bilen. I ni av ti tilfeller ville vedkommende være bemidlet», skriver han.

Selv ble Nesbø fraktet trygt fram til hotellrommet. Der begynte han å skrive på en bok om en forfyllet norsk-dansk krimforfatter som ble kidnappet mens han var på promotur i Nord-Amerika.

«Blod på snø» var hans første roman, en kult-roman blant krimkjennere, som kom ut på 70-tallet. Og som Nesbø har forklart i tidligere intervjuer, ble han etter hvert så nysgjerrig på både denne boka og oppfølgeren «Blod på snø II: Mere blod» at han bestemte seg for å legge til side boka om Johansen og skrive dem først.

Ville lage fiktive intervjuer
Han ville utgi boka under pseudonymet Tom Johansen, og supplere det med fiktive intervjuer, bilder og lenker til litterære analyser på nettet.

«Kort sagt, jeg hadde det ganske moro og håpet at leserne ville se det på samme måte. Vel, advokatene på forlaget så det ikke på samme måte og sa klart ifra at det er straffbart bevisst å selge et produkt under feil forutsetninger», skriver han.

Dermed ble det istedet en ny bok med «Nesbø» på omslaget, og en storsatsning både hos Aschehoug og Nesbøs internasjonale forlag.

- Historiens hovedperson er en dyslektisk leiemorder med høy treffrate, lav selvtillit og som forelsker seg at for lett, fortalte han til Dagbladet på tampen av fjoråret.

Filmrettighetene er for lengst solgt til Leonardo DiCaprios produksjonsselskap, det ryktes at DiCaprio selv kan tenke seg å spille hovedrollen, mens svenske Daniel Espinosa skal regissere.