«Jeg gidder ikke bare stå på en scene og se søt ut»

IMSTAD (Dagbladet): Nygifte Herborg Kråkevik (25) er lykkeligere og vakrere enn noen gang, men forferdelig nervøs før turnéstart i kveld. De siste årene har hun bodd i koffert og er nå på boligjakt i Oslo. - Jeg er glad for gode tips!

Det er ikke mer enn en drøy måned siden Herborg fikk sin Stig Henriksen i Rosendal.

Hun viser fram den spesiallagde ringen i hvitt gull, sølv og med en diamant.

- Jeg liker store, spesielle ting, men en giftering skal man jo ha lenge, og denne falt jeg for. Og så sitter den. Jeg som roter så fælt torde ikke ta sjansen på å miste den, sier Herborg, som fortsatt heter Kråkevik til etternavn.

- Har man nå fått et så spesielt navn, må man vel leve med det.

NERVØS

Vi rømmer fra øsregnet og inn på kafeen The Fat Lady.

- Jeg tror jeg tar en omelett. Det er lett å få ned. Jeg er så forferdelig nervøs, skjønner du. Det er et halvt år siden jeg gjorde «Herborgs verden», og jeg har glemt alt. Absolutt alt. I går satt jeg og hørte på opptaket fra den siste forestillingen på Victoria. Jeg sier så mye rart at du aner ikke. «Hallo!» tenkte jeg, «hvor tok jeg det ifra?» Og så er det kondisen. Borte. Jeg tok meg en løpetur i går og jeg skjønner ikke hvordan jeg skal klare tempoet i forestillingen, men når jeg får giret meg opp så er det utrolig hva som går.

I kveld innleder hun turneen med «Herborgs verden» i Grimstad. For de som kjenner hennes verden fra før, er trekkspillet byttet ut med fioliner og fløyte, traktert av Øyvind Staveland fra Vamp.

VELOPPDRAGEN

Etter eventyrbryllupet i Rosendal dro Herborg og Stig på bryllupsreise til Italia i to og en halv uke. Vel hjemme er det ingen nåde, beinhard jobbing ligger foran begge to; Herborg på scenen og Stig bak lydspakene.

- Vi reiste rundt i Italia og hadde det helt fantastisk, forteller Herborg, men legger til at hun er blitt mer forsiktig med å snakke om privatlivet sitt.

- Jeg har vært så altfor naiv og stolt på feil folk før, og har hatt min del ubehagelige opplevelser.

- Hva mener du?

- Se og Hør, for eksempel. Jeg har aldri stilt opp for dem, men de dukker opp overalt. Mitt største problem er at jeg er så forbanna godt oppdratt; jeg mumler «takk for at dere kom» og så går jeg inn og slåss med meg selv i garderoben mens jeg tenker på alt jeg burde sagt.

- Hva er det de har gjort da?

- De har behandlet min kjære ganske slett, for å si det mildt. I bryllupet var de heller ikke spesielt veloppdragne. Og tror du ikke de var frekke nok til å dukke opp da jeg hadde konsert i Risør i forrige uke! De fornekter seg ikke. Men da fikk jeg sagt ifra. Jeg kan hvis jeg vil, nemlig, sier Herborg opphisset.

- Dette er noe jeg gjerne snakker om, selv om jeg kanskje ikke burde. Folk aner jo ikke hvordan de holder på. Det får være grenser for oppførsel.

KRITISK TIL HAGEN

Herborg liker å prate. Særlig om sine hjertesaker: miljøvern, dyr, sletting av u-landsgjelda og mye mer.

- Jeg synes det er kjekt å bli intervjuet, jeg, sier hun og går løs på en cappuccino.

- Uff, kaffi i glass er noe stort jåleri. Går jo ikke an å drikke den før den er kald!

Hjemme i Jondal går det i kaffi. Herborg har beholdt jenterommet hos mor og far som en base og tilbringer lange perioder der.

- Jeg har leiligheten min i Bergen og er på jakt etter et sted å bo i Oslo. Jeg er forresten glad for tips!

- Blir du ikke sliten av å leve i koffert?

- Jo, men nå har jeg vært i ro på hvert sted lengre perioder av gangen. Og etter turneen skal jeg ha helt fri i noen måneder. Det trenger jeg. Jeg får masse forespørsler om prosjekter, men jeg er veldig selektiv. Det må være noe som er meg, og har et budskap. Jeg gidder ikke bare stå på en scene og se søt ut.

Ved valget i høst skal Herborg stemme i Jondal.

- Jeg er medlem i Framtiden i våre hender og pleier å høre med dem før jeg stemmer. Ved stortingsvalg har jeg stemt SV, på grunn av miljøspørsmål.

Jeg er veldig skremt over Fremskrittspartiets oppslutning. At folk ikke ser mer alvorlig på at Norges nest største parti har sånne bindinger til historien vår, med alt det vi vet om rasehat og krigen i Kosovo, for eksempel, er skummelt. Og de har en så sleip og utspekulert retorikk at det neste er genialt så lenge de ikke blir gjennomskuet. Uff, nå snakker jeg vel for mye igjen, sukker hun.

- Men folk bør si hva de mener.

NORGE RUNDT: Herborg Kråkevik åpner turneen sin i Grimstad og avslutter på Svalbard.