Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Festivaler i Norge:

Jeg gidder ikke rydde. Ikke etter meg sjøl en gang, det gjør noen andre

Du gjør det ikke verst og styggest mulig hjemme hos deg sjøl, så hvorfor gjør du det på et sted du er gjest?

FOLK MÅ BIDRA: Vil du sikre festivalene, og mulighetene dine for gode opplevelser, så bidra til at de frivillige får en triveligst mulig jobb. Det tjener alle på, skriver artikkelforfatter. Bildet er fra Trænafestivalen for noen år siden. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
FOLK MÅ BIDRA: Vil du sikre festivalene, og mulighetene dine for gode opplevelser, så bidra til at de frivillige får en triveligst mulig jobb. Det tjener alle på, skriver artikkelforfatter. Bildet er fra Trænafestivalen for noen år siden. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Japan er folk opplært til at når de forlater et sted, så rydder de opp. De plukker med seg søppel, etterlater området strøkent. Uansett hvem sitt sitt rot eller søppel det er. Her i Norge er tankegangen mer slik at «Jeg gidder ikke rydde. Ikke etter meg sjøl en gang, det gjør noen andre».

Nå kunne jeg brukt noen linjer på å fortelle hvor atal slik oppførsel er. Du gjør det ikke verst og styggest mulig hjemme hos deg sjøl, så hvorfor gjør du det på et sted du er gjest? Du trenger et halvt minutt - og en ditto hjernecelle - på å ta med deg søpla til nærmeste søppelkasse. Men det skal jeg ikke gjøre (ok, jeg gjorde det). Jeg skal heller formidle et poeng fra en annen vinkel.

Antallet festivaler i Norge har eksplodert. På få år har antallet gått fra noen få hundre til ca 5000. Disse er fullstendig avhengig av frivillige for å kunne fungere. Og de fleste festivalene sliter med å få tak i nok frivillige. Fordi det er slitsomt å arbeide frivillig. Tildels tungt arbeid i all slags vær og vind.

Jo mer slitsom denne jobben blir, jo vanskeligere blir det å få tak i frivillige. Da blir belastningen på de som er igjen enda større, og den nedadgående spiralen øker tempoet.

Jo mer nedrig du som festivalgjenger oppfører deg, jo vanskeligere gjør du jobben for oss. Jo større gjør du faren for at det ikke blir noen festival neste år. Det er begrenset hvor lenge frivillige - spesielt de yngste - gidder å deale med drittsekkoppførsel. Det er det ikke verdt.

Vil du sikre festivalene, og mulighetene dine for gode opplevelser, så bidra til at de frivillige får en triveligst mulig jobb. Det tjener alle på.

Og tusen millioner takk til alle de som oppfører seg FLOTT på festival! Som kaster søpla i søppeldunken. Som gir en frivillig en klapp på skuldra. Som sier «takk for innsatsen». Det er dere som gjør frivilligjobben verd å gjøre. Dere er i flertall, men det er de andre som merkes best.