Stig Brenner

- Jeg gikk på NAV

Unge Ferrari er parkert til fordel for Stig Brenner (30). I arbeidet med det nye albumet har han gått opp, og tatt av igjen, ni kilo.

TØFFE TAK: For Stig Brenner har musikken hatt en terapeutiske virkning. Men som mange andre artister har han det siste året vært nødt til å takle en unntakstilstand som kan gjødsle destruktive tanker. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
TØFFE TAK: For Stig Brenner har musikken hatt en terapeutiske virkning. Men som mange andre artister har han det siste året vært nødt til å takle en unntakstilstand som kan gjødsle destruktive tanker. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Hvite duer, sort magi» skulle utgis høsten 2020. Men da coronaviruset traff verden, var albumet langt fra ferdig. Med en av produsentene i risikogruppa ble alt satt på hold i tre måneder.

- Det er rart å prøve å være kreativ i en pandemi. Jeg er uansett svak for melankoli, nostalgi og sentimentale tanker, men ideene mine har blitt enda klarere underveis.

UNGE FERRARI: Et tilbakeblikk fra da vi møtte han på film- og musikkfestivalen «South by Southwest » i Texas i 2018. Vis mer

Stig Joar Haugen, bedre kjent som Unge Ferrari og nå altså Stig Brenner, ser inn i kameraøyet på datamaskinen. Det uutgrunnelige blikket røper lite av følelsesregisteret hans.

Rapperen og R&B-artisten debuterte med «Til mine venner» i 2015. Han har hatt suksess både på egen hånd, med Tomine Harket, og med Arif og Karpe i MARS. Sammen med Arif solgte han ut en Batman-inspirert livefantasi i Oslo Spektrum.

Det forrige albumet, «Midt mellom magisk og manisk», gikk rett til topps på VG-lista. Det ga han også to Spellemann-nominasjoner. I tittelen ligger forklaringen på tatoveringen nedover halsen, der tallet 2315 er flankert av «magisk» og «manisk». 2315? Postnummeret til hjemstedet Hamar.

Tidligere har han snakket om mobbingen på skolen, om de psykiske problemene og selvmordstankene i ungdomstida. Men også om da han uforklarlig besvimte to ganger i 2017–2018. I etterkant har han fått påvist epilepsi.

DEKORATIV: Brenner sier at de fleste han kjenner med tatoveringer har vonde minner i bagasjen. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet.
DEKORATIV: Brenner sier at de fleste han kjenner med tatoveringer har vonde minner i bagasjen. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet. Vis mer

Tv-spilling og øl

For Brenner har musikken hatt en terapeutiske virkning. Men som mange andre artister har han det siste året vært nødt til å takle en unntakstilstand som kan gjødsle destruktive tanker.

- Hva har coronatiltakene med større grad av isolasjon og usikkerhet gjort med deg?

- Det sies at det som ikke dreper deg, gjør deg sterkere. Heldigvis er jeg på mitt sterkeste noensinne. Jeg har holdt meg mye inne, fulgt reglene, droppet fester og vært veldig forsiktig. Jeg føler at jeg har taklet situasjonen utrolig bra. Det hadde vært annerledes for ti år siden.

Tiden i studio med produsentene Axel (Axxe) Carlsson og Filip Kollsete har gitt pusterom og anledning til et visst sosialt liv, selv uten å gå ut for å møte kamerater.

- Men corona og latskap er en ond sirkel. Mye tv-spilling og et par øl om dagen blir fort en kilo opp i måneden.

Erkjennelsen kom en morgen han satt foroverbøyd på sengekanten og betraktet sin egen mage.

- Jeg gikk på NAV

- Jeg skjønte at jeg måtte skjerpe meg. Rundt juletider kuttet jeg ut øldrikkingen, begynte å spise sunnere og gå turer. Det var ikke mer som skulle til, jeg er en som kan gå fort opp i vekt og like fort ned igjen.

Smerte mot smerte

De tallrike tatoveringene som pryder kroppen er for Brenner en måte å bearbeide vonde følelser på.

- Å ta tatoveringer kan gi utløp for indre smerte, det hjelper å lide litt når man er sint og lei seg. De fleste av de jeg kjenner med tatoveringer har vonde minner i bagasjen.

Den dekorative dimensjonen er også viktig for han.

- Før følte jeg at kragebeina mine var beinete og stakk ut. Tatoveringene har gjort meg mer glad i min egen kropp, samtidig som de pynter opp. Det er som et smykke du fester til huden.

Nye tatoveringer må uansett vente. Under pandemien frister det ikke med en nål i et åpent sår.

Når Stig Brenner går i studio, har han en plan om hva han vil ta opp i tekstene. Denne gangen berører han alt fra oppveksten og foreldrenes skilsmisse til kjærligheten for film.

- Jeg spør meg selv hva jeg har og ikke har snakket om før. Det skal høres bra ut, og treffe en nerve.

- Handler navneskiftet mest om en artistisk modning, eller også et ønske om å distansere seg fra Unge Ferrari?

- Da jeg tok navnet Unge Ferrari, var det en måte å vise fingeren til janteloven på. Jeg hadde ingen tiårsplan. Stig Brenner er et navn jeg kan vokse inn i, uten at jeg er flau over fortida.

Veteranbil i 30-årsgave

Samtidig som han parkerte Unge Ferrari, satte han nøkkelen i et annet kjøretøy. Tre dager etter at han rundet 30, investerte han i en BMW E30 M3.

- Den er produsert det året jeg er født. Noen vil sikkert si at jeg er en hykler som fronter grønn framtid og farter rundt i en 30 år gammel bensinbil, men dette er en søndagsbil for å nyte flotte solnedganger i.

Den ferske bileieren bedyrer at han har blitt mindre materialistisk med åra.

- Da jeg var 25–26 hadde jeg en følelse av at du får det bedre hvis du kjøper det og det. Klær, sko, dyre merkevarer. Jeg er fortsatt forfengelig, og setter pris på ingeniørkunsten som ligger i en klassisk veteranbil. Men jeg stresser mindre, jaget etter ting er ikke noe jeg behøver for å være glad. Gi meg et glass vin og en god tv-serie så er jeg fornøyd.

JAKTER PÅ MENING: Brenner forteller at han bodde på gjesterommet hos tanta og gikk på NAV da eventyret begynte. Foto: Scanpix/NTB
JAKTER PÅ MENING: Brenner forteller at han bodde på gjesterommet hos tanta og gikk på NAV da eventyret begynte. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

I januar fikk Stig Brenner avslag på en søknad til Kulturrådet om 1,4 millioner i kompensasjon for tapte inntekter som følge av coronaen.

- Jeg vil ikke si at kriteriene er feil, eller at enkelte ikke skulle ha fått så mye på bekostning av andre. Det er ikke lett å sitte på disse kontorene og veie artister opp mot hverandre. Heldigvis har jeg bedt regnskapsføreren min om å sette av penger for en regnværsdag. Jeg har sagt at jeg ikke vil vite hvor de er en gang – bare at de finnes hvis det trengs.

Han retter seg opp.

- For min del var det flaks at jeg uansett hadde et album å jobbe med, og ikke skulle turnere hele 2020.

Jakten på mening

Det er spesielt et spor på «Hvite duer, sort magi» som forteller mye om spranget som har blitt avgjørende både for artisten og personen Stig Joar Haugen. «Fri» bygger på en låtskisse skrevet av en amerikansk venn. Den handler om å strekke seg mot drømmene, om en som er mest hjemme når han er ute på veien.

- Det er sikkert mange som har følt at de ikke passer inn, men som ikke har turt å jage drømmene sine. Jeg gikk på NAV og bodde på gjesterommet til tanten min da dette eventyret begynte.

Brenner legger innpå den tredje porsjonen med snus i løpet av intervjuet. Forsøker å forklare hvorfor akkurat han grep til mikrofonen.

- Jeg gikk på NAV

- Jeg har alltid følt at jeg hadde en historie å fortelle, men det tok tid før jeg klarte å gjøre noe med det. Musikken var det som til slutt dro meg ut av depresjonen.

Livsgnisten var på sparebluss, tilværelsen på tomgang. Han jobbet på betongfabrikk i Hamar og lette etter en vei ut. Vendepunktet kom da psykologen hans i 2012 overbeviste ham om at han burde flytte til Trondheim for å studere musikk.

- Det jeg trengte var å finne en mening. Det var det som reddet meg. Etter fire år der jeg ikke hadde hatt noe å glede meg til, så var det endelig en grunn til å stå opp om morgenen.

- Er det et råd du vil gi til andre som sliter, å lete etter en mening?

- Det er lett for meg å si, men jeg tror at det å finne noe man er god på, noe man har lyst til å gjøre, en motivasjon, er et viktig steg på veien. For meg var det avgjørende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer