- Jeg gir blaffen i USA

Robbie Williams er en tøysekopp. Men kravet om USA-gjennombrudd er det vanskelig å klovne vekk.

BERLIN (Dagbladet): Man skulle tro det var storfint besøk på gang i den britiske ambassaden i Wilhelmsstrasse i Berlin i går formiddag. Væpnet politi. Avsperrede gater. En sikkerhetskontroll på vei inn til ambassadebygningen som fint tåler sammenlikninger med amerikanske flyplasser etter 11. september. Og selvsagt diplomatiske mengder kanapeer og champagne.

Det var ikke Tony Blair som var på ambassadebesøk. Det var bare Robbie Williams (28) som holdt pressekonferanse i forbindelse med utgivelsen av sin nye plate «Escapology».

- Nedover fra nå

- Hallo! Fint dere kunne komme. Jeg har en kunngjøring: Jeg vil trekke meg tilbake.

Robbie Williams er etter eget sigende influensasjuk og trøtt. Det demper likevel ikke tøysekoppimaget hans. Han mangler fullstendig evnen til å se ordentlig seriøs ut, og ingen tar åpningsreplikken hans seriøst heller. Robbie vil først og fremst underholde oss. Mer entertainer enn popmusiker. Han kjører nærmest stand-up på sin egen pressekonferanse. Han trekker seg definitivt ikke tilbake nå.

- Det som skjer nå er et høydepunkt i min karriere. Etter denne plata og turneen kommer det til å gå nedover. Om fem år spiller jeg sikkert på en liten pub i England. Sammen med Oasis.

Benekter USA-press

Oasis er blant Robbies store inspirasjonskilder. Du hører det overalt på «Escapology». Da han brøt opp med suksessboybandet Take That, la han seg på en steintøff Oasis-diett, og hang ut med Gallagher-brødrene så fort han hadde sjansen gjennom en intens og fuktig festivalsommer.

Han deler også et USA-kompleks med Oasis. USA vil stort sett ikke ha britisk pop. Mens Tony Blair kompiskjører med George W. Bush mot Bagdad, prøver Robbie derfor å kompiskjøre med USAs platekjøpere. Eller i hvert fall om å få til noe som likner et gjennombrudd i verdens viktigste - og kanskje også mest proteksjonistiske - musikkmarked.

Da EMI bladde opp nærmere én milliard norske kroner for å fornye Robbies kontrakt tidligere i år, var nok riset bak speilet full av dollar.

Og da spørs det hvordan hjerterytmen til de sjekkhefteviftende dress-og-slips-mennene i EMI-ledelsen oppfører seg når Robbie selv prøver å dempe forventningspresset med følgende uttalelse:

- Jeg gir fullstendig blaffen i USA. Det er forferdelig hardt arbeid som må til. Jeg er ikke interessert i det, jeg gidder bare ikke. Jeg har dessuten fått pengene mine allerede, sa Williams foran verdenspressen i går.

Når han får spørsmål om bruddet med hans faste hitmaker Guy Chambers - som blant annet skrev «Let Me Entertain You» og «Angels» og mesteparten av «Escapology» - blir entertaineren en spak og fåmælt mann.

Savner anerkjennelse

- Det er riktig å si at mitt partnerskap med Guy Chambers er over. Å snakke mer om det vil være pinlig både for meg og for ham. Men jeg har aldri bedt om å få en eksklusiv samarbeidsavtale med Guy, slik noen skal ha det til, sier Robbie.

Men så var Robbie seg selv igjen. Slik svarte han på spørsmålet om hva han skal gjøre med de 80 millioner pundene han har fått gjennom EMI-kontrakten sin.

- Jeg vil ha et rom fullt av godteri. Men mesteparten av pengene kommer nok til å gå til skilsmisseoppgjør med en rekke framtidige ekskoner.

EN PRESSET MANN: Det var nok ikke ytterligere dominans på det europeiske markedet EMI hadde i tankene da de ga Robbie Williams en kontrakt på 80 millioner pund. Selv sier Robbie at han ikke orker å bli stor i USA. I går var han derimot konge på sin egen pressekonferanse i den britiske ambassaden i Berlin.