NYTT FORSØK: «Mot i brøstet»-forestillingen der to av nøkkelpersonene i komedien, Nils Vogt (t.v)og Tore Ryen, skulle fortelle om den elleville sitcom-historien, ble avlyst da Ryen ble alvorlig syk. Nå skriver Vogt om stykket, og står likevel på scenen - alene. Foto: Anders Grønneberg
NYTT FORSØK: «Mot i brøstet»-forestillingen der to av nøkkelpersonene i komedien, Nils Vogt (t.v)og Tore Ryen, skulle fortelle om den elleville sitcom-historien, ble avlyst da Ryen ble alvorlig syk. Nå skriver Vogt om stykket, og står likevel på scenen - alene. Foto: Anders GrønnebergVis mer

«Mot i brøstet»

- Jeg gjør det for min alvorlige syke venn - og for fansen

Da Tore Ryen ble alvorlig syk, bestemte Nils Vogt seg for å gå solo.

Ei uke før «Mot i brøstet»-turneen skulle starte tidligere denne måneden, ble seriegründeren alvorlig syk.

Tore Ryen og skuespiller Nils Vogt skulle fortelle om hva som skjedde i kulissene - 25 år etter sitcom-suksessen «Mot i brøstet».

Turneen gikk i vasken

- Det kom overraskende. Som et sjokk. Uka før vi skulle reise på turné, ble Tore brått alvorlig syk. Vi måtte avlyse alt sammen - over 30 forestillinger, forteller Nils Vogt til Dagbladet.

Hele høsten med forestillinger rundt om i landet og på Chat Noir gikk i vasken.

- Veldig trist, men Tore ville gjerne at jeg skulle gjennomføre det alene. Det hadde jeg ingen tro på, men også Chat Noir ville gjerne at jeg skulle gjennomføre, sier Vogt.

- Alene, nei ikke tale om

I anledning «Mot i brøstet»s 25 års jubileum ville Ryen ha med Vogt på en slags «sittende standup show», der de to skulle fortelle «hele bak scenen»-historien. Et univers store deler av befolkningen har levd seg inn i.

- Men å gjøre det alene, uten Tore, nei, det går ikke, sa jeg.

- Ikke tale om, men så gikk jeg i tenkeboksen, og jo. Jeg ville gjøre det for Tore, og for den store fanskaren av «Mot i brøstet»-tilhengere. Serien lever jo ennå, 25 år etter. Det måtte bare gå, sier Vogt.

Stor utfordring

Dermed gikk han i gang med å skrive om forestillingen fra en dialog til en monolog. Snaue to uker før premieren på «Nils Vogt møter Karl», som forestillingen heter nå, på Chat Noir 7. oktober, er han langt ifra ferdig.

- Jeg skulle gjerne hatt mer tid på meg, sier han, og legger til:

- Jeg har riktig nok stått på en scene før, men dette er mildt sagt en stor utfordring. Det blir en ganske annen forestilling enn opprinnelig planlagt.

Mer personlig

Nils Vogt røper at det blir en mer personlig forestilling enn planlagt, siden det nå er bare hans historie og tilbakeblikk som skal fortelles.

Det blir både skråblikk og alvor i forestillingen, lover han.

- Det blir min historie, mer personlig. Jeg er temmelig annerledes og langt mer tilbakeholden enn seriens utagerende Karl Reverud, sier Vogt - som fremdeles møter folk på gata og blir tiltalt som Karl.

- Går bedre med Tore

Den siste måneden, etter at Tore Ryen ble syk, har de holdt jevnlig kontakt. Han ønsker ikke å utdype Ryens akutte sykdom, men legger til at vennen hele tiden har ønsket at «the show must go on».

- Det går bedre med Tore nå, men jeg verken kan eller vil si så mye nå, forteller han.

- Dersom de seks Chat Noir-forestillingene, som nesten er utsolgte, går bra - så legger vi ut flere forestillinger. Da blir det også noe av den planlagte norgesturneen, men neppe før neste år, sier Vogt.