- Jeg gjør flere stunts enn jeg burde

Vin Diesel mener han er en myk mann.

- MYK MANN:  Vin Diesel (46) forteller om det største øyeblikket i livet sitt, og at han er en myk mann. Foto: DISTR. STELLA PICTURES
- MYK MANN: Vin Diesel (46) forteller om det største øyeblikket i livet sitt, og at han er en myk mann. Foto: DISTR. STELLA PICTURESVis mer

Vin Diesel (46) er en populær fyr på norske kinoer. Sjette runde i signaturserien «Fast & Furious» er den nest mest sette filmen i år, kun slått av «Iron Man 3». Nå følger han opp med et nytt kapittel i sci-fi-sagaen om «Riddick», som får norgespremiere fredag.

Også her går newyorkeren Diesel morskt og muskuløst til verks.

- Jeg gjør flere stunts enn jeg strengt tatt burde, sier han med sin brumlende baryton når NTB treffer ham i London.

- Du vet, straks du er blitt far, tar du betenkningstid før du risikerer livet i en scene. Hver gang stiller jeg med en plan om å opptre mer ansvarlig og sette grenser. Likevel kommer jeg hjem etterpå og tenker: «Hvorfor i granskauen gjorde jeg det der? Er jeg forrykt? Hvorfor i all verden lar jeg folk pepre meg med ildkuler?»

- Problem Diesel, som debuterte i Oscar-nominerte og Blu-ray-aktuelle «Awakenings» (1990), mener han har et par utfordringer i så måte.

- Det første problemet mitt er at jeg lar kollegene mine glemme at jeg egentlig er skuespiller, hevder han etter å ha pelt av seg solbrillene.

- Under innspillingsprosessen begynner de å tro at jeg er villig til å gjøre en masse livsfarlige greier. Enda verre er det at når jeg hører ordet «action», glemmer jeg meg selv fullstendig. Du ser det i arbeidet mitt, ser det i filmene. Når jeg hører det ordet, kan jeg finne på hva som helst. Det er i grunnen ganske skremmende.

- Mammadalt Det er ingen tvil om at Diesel har selvtilliten i orden. Men i løpet av intervjuet blir det klart at han er mer sammensatt enn bodybuilderimaget bærer bud om. Plutselig serverer han en lang anekdote om sin medvirkning under datteren Hania Rileys fødsel i 2008.

- Det var det største øyeblikket i livet mitt. Jeg pleide å synge for henne, forteller han, og bryter for sikkerhets skyld ut i noen hese, spanskklingende strofer.

Han går heller ikke av veien for å diskutere mora si.

- Første gang jeg fikk ordentlig betalt for en rolle, var da vi laget «Saving Private Ryan». Da kjøpte jeg umiddelbart en flybillett til mamma, sånn at hun fikk seg en tur til Europa. Du vet, når du vokser opp på Manhattan, tror du at universet slutter ved Hudson River. Du tror liksom ikke det finnes noe annet.

- Myk mann - Er du, når alt kommer til alt, en myk mann?

- Jeg er en veldig myk mann.

Diesel bevilger seg en kunstpause før han fortsetter.

- Samtidig er jeg en tøffing. Mutter'n - siden vi har vært inne på henne allerede — ville sagt at jeg ble tøff nettopp for å beskytte mine sensitive sider. Uten dem ville jeg nemlig ikke være i stand til å jobbe kreativt. Altså omfavner jeg begge deler.

(NTB)