Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg gjør litt narr av dem

Torill lagde film om familien sin. I morgen kan hun vinne Oscar for den.

PRISVINNER: I 2007 vant animasjonsfilmskaperen Torill Kove Norges første Oscar siden 1951. Nå er hun nominert igjen. Foto: Endre Vellene
PRISVINNER: I 2007 vant animasjonsfilmskaperen Torill Kove Norges første Oscar siden 1951. Nå er hun nominert igjen. Foto: Endre Vellene Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOS ANGELES (Dagbladet): Da den kanadisk-bosatte animatøren Torill Kove fra Hamar ble Oscar-nominert for kortfilmen «Min bestemor strøk kongens skjorter» i 1999 var det en sensasjon i det norske filmmiljøet.

Da hun i 2007 vant den prestisjefylte prisen for «Den danske dikteren», var det som første nordmann (og fortsatt den eneste) siden Thor Heyerdahl i 1951.

Nå har Kove laget en tegnefilm om sin egen oppvekst og blitt nominert til Oscar igjen.

Selvopplevd «Moulton og meg» forteller historien om tre søstre som må holde ut med foreldre som er akkurat litt rarere enn de strengt tatt skulle ønske. Kove er selv den mellomste i en søskenflokk på tre.

- Ja, det er selvopplevd, alt sammen. Søstrene mine synes det er helt OK. Foreldrene mine lever ikke lenger, men jeg tror de ville syntes det var helt okei også, sier Kove når Dagbladet treffer henne i Hollywood i forkant av den store prisutdelinga.

- Jeg gjør litt narr av dem, men jeg er jo ikke kritisk, sier hun.

- Jeg tror mange har opplevd at de synes familien de er stuck med, ikke helt passer inn. Det er ikke noe galt med å ha sånne tanker. Det er noe fint med det, det er et tegn på empati, sier filmskaperen.

Oscar-turnè Tilbakemeldingen som går igjen på filmen - som har vært vist på NRK og vises igjen søndag i forbindelse med Oscar-utdelinga - er at folk kjenner seg igjen.

MOR OG FAR: Torill Kove tror ikke forledrene ville hatt noe i mot at hun portretterer dem i sin Oscar-nominerte film «Moulton og meg». Foto: AP Photo/Mikrofilm
MOR OG FAR: Torill Kove tror ikke forledrene ville hatt noe i mot at hun portretterer dem i sin Oscar-nominerte film «Moulton og meg». Foto: AP Photo/Mikrofilm Vis mer

- Mange sier: Hvis du tror dine foreldre var rare - hør hvordan mine var, ler hun.

De siste to ukene har hun reist rundt med de andre Oscar-nominerte animasjonsfilmskaperne til alle de store animasjonsstudioene i Los Angeles og San Francisco, vist filmen og svart på spørsmål.

Hun har vært hos Pixar, Dreamworks, Disney, Sony, Lucasfilm, Paramount, Fox og Columbia; hos Apple, Google og Amazon, møtt mektige direktører og lunsjet med animatører som jobber på noen av verdens største anomasjonsfilmer.

Skjønte ikke hvorfor trærne endret farge Men selv er ikke Kove interessert i å jobbe for gigantene i bransjen, og tror turneen har hatt lite å si for promotering av filmen og utfallet av Oscar-stemmegivningen. For henne handler Oscar-sirkuset vel så mye om å bli kjent med de andre nominerte. Og iblant more seg over hva folk spør henne om.

- På akademivisningen kom det spørsmål om hvofor trærne er gjennomsiktige, og hvorfor de skifter farge fra grønne til røde og gule. De har jo ikke årstider på samme måte her, sier hun.

- Når du allerede er Oscar-merittert filmskaper: betyr det noe å bli nominert nok en gang?

- Ja, det betyr ikke noe mindre nå enn før, sier hun.

- Forandra det livet ditt å bli oscarvinner?

- Det er vanskelig å si. Jeg vet jo ikke hvordan det hadde vært hvis jeg ikke hadde vunnet. For å lage kortfilm må man søke om penger, og mange søker om de samme pengene. Jeg tenker det hjelper å ha vunnet Oscar. Men jeg foretrekker å tenke at jeg får støtte til den neste filmen min fordi jeg har skrevet et bra manus - ikke fordi jeg en gang vant Oscar, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!