- Jeg gjør som jeg vil

PARK CITY, UTAH: (Dagbladet): - Jeg har alltid hatt sterke følelser om hva jeg vil og ikke vil, sier Kevin Spacey.

- Det har vært rekker av sinte agenter og folk som har kalt meg spinnvill. Men jeg slåss fortsatt for å være uavhengig, sier den amerikanske skuespilleren, som tirsdag mottok Sundance-festivalens Piper Heidsieck-pris etter champagnegiganten av samme navn.

Tidligere vinnere teller bl.a. Denzel Washington og Tim Robbins. Prisen gis til dem som kan vise til langvarig arbeid med å portrettere originale og utfordrende karakterer på lerretet - og det kan i alle fall Spacey.

Han har produsert og spiller i «The Big Kahuna» som vises på Sundance-festivalen.

Vit hvem du er

Filmen er tatt opp på 16 dager og handler om tre selgere som i løpet av en bitter natt på et hotell konfronteres med seg selv og hverandre. En av motspillerne er Danny DeVito. Begge er glimrende.

- Skal du bygge deg en karriere, må du følge din egen stemme. Går du med på ting du ikke vil, saboterer du deg selv og ditt eget grunnlag. Jeg ser nå, siden det har gått såpass bra de siste fem åra, at jeg er glad for det. Ingen behøver å ha suksess for å vite hvem han er, sier Spacey, som humoristisk roper et «jeg er ikke inne!», idet en evinnelig mobiltelefon ringer på en fullstappet pressekonferanse.

Han forteller om hvordan han vokste opp i San Fernando-dalen i California, ble kjent med film gjennom TV og ble betatt, da han etter hvert fikk tilgang til å se på ordentlige lerreter.

Velger roller

- Da var jeg gammel nok til å tyvlåne min mors bil. Jeg pleide også å snike meg inn på studioområdene for å titte. Tok med hammer og ga meg ut for å være ansatt. Universal Studios var det enkleste å forsere. Det hender jeg fortsatt lurer på om noen snart tar meg for å ha hoppet over gjerdet, sier Spacey.

Spør ham om favorittroller, og han svarer at teaterfigurene går sterkest inn på ham. Spacey har lang sceneerfaring og mener han vanskelig kunne spilt i nå norgesklare «American Beauty» om han ikke hadde gjort stykket «The Iceman Cometh» på Broadway. Ikke uventet er han sterkt begeistret for filmen som med nokså stor sikkerhet vil gi ham nok en Oscar-nominasjon, men det er nå ikke det han snakker om. Derimot om manus, regissøren Sam Mendes' evner og hans mot til å stå på sitt.

- Jeg velger ikke roller, men historier, sier skuespilleren.

- Jeg vil aldri vite hvilke roller jeg tilbys, men ber om å få lese manus. Hvis historien er god, kan jeg ta samme hva. Hvis ikke, tar jeg ikke rollen uansett.

Det er valgtider i USA, og Spacey blir spurt om Hollywoods forhold til Washington:

- Skal jeg håndhilse på flere nå, blir jeg vel valgt selv, svarer han ironisk.

Lys framtid

- Nei, de to fascineres nok gjensidig av hverandre. Selv har jeg vært aktiv siden jeg skrev konvolutter for Jimmy Carter i 70-åra. Når noen viser seg å ha noe ordentlig på programmet - helsesaker, utdannelse - da er det fint å kunne bidra.

Spacey tror framtida til den uavhengige filmen er lys:

- Så lenge det fins historier som er nødvendige å fortelle, så lenge vi trenger å få dem fortalt, og bare noen finansierer dem, så er indiefilmen levende og frisk.

Der ringer jamen en telefon igjen, og nå sier prisvinneren at «du, den der kan jeg ta».

PRISVINNER: Kevin Spacey mottok heder og ære på Sundance-festivalen for sitt arbeid med vanskelige, komplekse roller.