- Jeg gjorde ting som jeg hadde vært flau over å dele nå

Jeff Kinney (43) foretrekker å skrive om det.

INGEN FEILFRI BARNBOKFORFATTER: Jeff Kinney har gjort ting i barndommen han i dag er for flau til å snakke om. Derfor blåser han det heller opp, skriver om det og deler det med barn i hele verden gjennom de populære «Pingledagbøkene».  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
INGEN FEILFRI BARNBOKFORFATTER: Jeff Kinney har gjort ting i barndommen han i dag er for flau til å snakke om. Derfor blåser han det heller opp, skriver om det og deler det med barn i hele verden gjennom de populære «Pingledagbøkene». Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Det var ved en tilfeldighet at jeg begynte med barnebøker, faktisk, sier den bejublede forfatteren til Dagbladet.

Bokserien «En pingles dagbok» er utgitt på over 40 språk, og har solgt i rundt 600 000 eksemplarer i Norge alene. Men de populære barnebøkene ble altså ikke sånn Jeff Kinney (43) først hadde sett for seg.

I utgangspunktet var de myntet på et voksent publikum.

- Jeg så for meg at det skulle bli en veldig tjukk bok, kanskje 700 sider lang, og at det skulle være humor for voksne. I stedet sa forleggeren min at jeg hadde skrevet en bokserie for barn. Det overraska meg, og jeg har fortsatt ikke helt forstått det, sier forfatteren.

- Ikke feilfritt barn Med tida, har Kinney innsett at det er barnebokforfatter han er. I november gis den niende «Pingledakboka» ut, kalt «Ut på tur, aldri sur». I likhet med de andre åtte, inneholder også denne i stor grad humoristiske illustrasjoner og liksom-håndskrift trykket i dagbokstil.

Bøkene handler om tolvåringen Greg Heffley - som ifølge Kinney er «en veldig dårlig versjon av meg selv».

- Jeg var ikke et feilfritt barn, jeg gjorde ting som jeg hadde vært flau over å dele nå, og Greg er nok en forstørret versjon av den personen jeg var og noen ganger fortsatt er, sier Kinney og legger til:

- Jeg har blitt spurt om Greg er en anit-helt og en rebell, men jeg ser ham bare som et typisk barn. Jeg tror barn er lei av å lese om barn som er helter og som alltid gjør det rette. Vi er ikke sånn som mennesker.

- Møter kritikk Forfatteren synes det er morsommere med en litt djevelsk og til tider provoserende humor. Det har han også fått kritikk for.

- Jeg tar ikke hensyn til at Greg skal være et godt forbilde i det hele tatt. Hadde jeg skapt en rollemodell, hadde ikke bøkene mine vært morsomme. Jeg tror barn liker ham fordi de ser feilene hans. I USA møter jeg kritikk fordi Greg ikke er en rollemodell, men da tar de ikke poenget. Det er ikke meningen at han skal etterliknes, så på en måte, er barna mer sofistikerte enn kritikerne.

- Og du føler ikke et ansvar for å oppdra barn, andre enn dine to sønner?

- Nettopp. Men jeg har et ansvar for å sørge for at humoren min er ren, at jeg ikke introduserer barna for noe dårlig og at bøkene er av god kvalitet. Det kjenner jeg på.

Flere forfattere har allerede latt seg inspirere av Kinney, som gjerne kan sies å ha funnet opp en ny barneboksjanger. Han har selv lagt merke til at stilen hans «kopieres» - særlig i USA - og synes stort sett at det er flatterende.

- Føler du at andre tjener penger på din metode?

- Godt spørsmål. Det er varierende kvalitetsgrad når det gjelder de bøkene. De som er av veldig dårlig kvalitet, sporer litt vekk fra sjangeren. Men de som er av høy kvalitet, er gode for sjangeren. Jeg har blandede følelser rundt det der, sier Kinney, og innrømmer at han noen ganger føler seg truet av de etter hvert så mange konkurrentene.

Forberedt på nedtur Kinney har selv to sønner som er midt i målgruppa, mellom ni og elleve år. Han forteller at han på ingen måte prakker bøkene sine på barna sine, og synes det er interessant å se hvordan de reagerer på boksuksessen.

- Min eldste sønn har virket litt flau over det hele, fordi han ikke liker å være annerledes enn sine jevnaldrende venner. Min yngste sønn er ganske sjenert, og bruker bøkene som et verktøy for å skaffe seg venner. Når han treffer fremmede sier han det med en gang, at jeg skriver disse bøkene, for å få venner, sier Kinney og humrer.

Siden utgivelsen av første bok i 2007, har stadig flere barn lest Kinneys bøker. Nå sammenliknes suksessen med den J.K. Rowling har hatt med en viss trollmannsgutt.

- Jeg så ikke det komme. «Harry Potter»-bøkene er i en helt annen liga, en jeg aldri vil nå i løpet av min livstid. Men jeg har virkelig blitt overrasket, særlig med tanke på at bøkene har gjort det godt utenfor USA. Jeg trodde humoren var for amerikansk og spesifikk.

At bøkene leses i store deler av verden og har ført til at han selv får reise jorda rundt - nå til Norge - tar han på ingen måte for gitt.

- Jeg føler meg veldig privilegert, ser meg stadig rundt, og kan ikke tro at dette skjer. Jeg har møtt presidenter, filmstjerner, sportsprofiler og alle slags kjendiser, og reist verden rundt. Jeg føler at lykken kommer til å snu veldig snart, at virkeligheten vil sette inn og at jeg da vil savne disse dagene, sier han.

Derfor prøver amerikaneren så godt han kan å bare nyte suksessdagene.

- Sannsynligvis vil alt dette forsvinne, men det har ikke skjedd enda, så jeg skal bare nyte turen så lenge den varer.