Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg gjorde vel litt nytte for meg

- Det var en fordømmade jobb som måtte gjøres. Jeg er glad jeg fikk gjort litt nytte for meg, sa krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby i sin takketale da det offisielle Norge hyllet ham i anledning hans 80-årsdag i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med årets hittil største understatement viste Norges høyest dekorerte mann at selvskryt står ham fjernt.

Av de flere hundre samfunnstoppene som var møtt fram i mottakelsen i den vakkert nyrestaurerte festsalen, var han selv blant de sprekeste og minst høytidelige.
Ikke slik å forstå at han ikke fortsatt brenner for det han tror på. Hans credo er først og fremst at vi ikke må ta friheten for gitt, som Dag Jostein Fjærevoll sa det i sin tale. Og det var ikke vanskelig for vår forsvarsminister å gjøre Sønstebys ord til sine egne:

- Selv i den mørkeste natt må vi aldri gi opp. Den beste garanti for friheten er et troverdig forsvar. Det er i de gode tider vi må forberede de vanskelige.

800 foredrag

Det er for å bygge opp under dette at han fortsatt reiser land og strand rundt og holder foredrag for skoleelever om forsvarssaken. De møter ingen brautende krigshelt, men en lavmælt, beskjeden mann som snakker deres eget språk. Han krydrer gjerne sine framstillinger med muntre episoder. I går fortalte han om kong Haakon, som hver sommer inviterte gutta i Oslo-gjengen til Bygdø kongsgård som takk for at de tok vare på hans sikkerhet sommeren 1945. Under en slik mottakelse lente gamlekongen seg over mot Anne-Karin Sønsteby og spurte:

- Saboterer han hjemme også, fru Sønsteby?
Forklaringen på at Sønsteby kunne holde det gående slik han gjorde, med oppsiktsvekkende sabotasjehandlinger og dramatiske fluktaksjoner, har han selv gitt i et intervju med forfatteren Bjørn Gunnar Olsen.

En middels fyr

«Alt ved meg er middels. Under krigen var jeg en middels ung mann, nettopp kommet til Oslo fra Rjukan... Jeg var en anonym revisjonsassistent som kjente få mennesker i Oslo, så middels av utseende og karakter at tyskerne ikke greidde å ta meg.
Jeg opererte med 30- 40 forskjellige identiteter: Jeg hadde et slikt ansikt at det var enkelt å variere uttrykkene på legitimasjonspapirene. Til tross for at jeg sto langt oppe på Gestapos ønskeliste over ettersøkte personer i fire år (han sto aller øverst), greidde de det ikke.»

Mange med oss ønsker denne «middels» krigshelten, den eneste som innehar vår høyeste militære dekorasjon, krigskorset med tre sverd, sammen med britenes Distinguished Service Order, til lykke med dagen som egentlig er i morgen.

MUNTERT: 80 år unge Wenche Foss og Gunnar Sønsterby sammen med prinsesse Astrid fru Ferner og Anne-Karin Sønsterby.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!