- Jeg gleder meg til ungeskrik klokka tre om natta

- Ingenting er større enn å bli far, sier 64-åringen som nå forbereder seg på bleieskift og våkenetter til sommeren og trapper kraftig ned fiolinistkarrieren.

Han var selve Riksungkaren. Ikke av hybeltypen som kunne stilt i «Kvitt eller dobbelt» over temaet Bjellands fiskeboller, men et rent og pent eksemplar som av en eller annen grunn aldri ble gift eller fikk barn. Årene gikk.

Så er Arve Tellefsen 63 år. Det er sein høst i Berlin. Han har gitt konsert med byens verdensberømte filharmoniske orkester, og sitter bak scenen etter endt framførelse. Da ringer mobiltelefonen hans. Det er kjæresten Kristin Slørdahl som har en nyhet.

Et ønske hele livet

- Hva trodde du hun skulle fortelle om?

- Hadde ikke peiling. Jeg ble bare spent da hun sa hun hadde en stor nyhet. At det var det , var ikke i mine tanker engang.

Det har allerede og kommer ytterligere til å forandre livene til kjæresteparet Kristin Slørdal (40) og Arve Tellefsen radikalt. Barnet er ventet til sommeren, og hjemme hos paret i leiligheten i Gyldenløves gate i Oslo er ominnredningsarbeidet i full gang for å ta imot den nye Oslo-borgeren.

- Og hvordan forløp resten av kvelden i Berlin?

- Jeg ble selvfølgelig overlykkelig. Det var så... så overraskende og så stort. Jeg har jo ønsket meg barn hele mitt voksne liv, men det har aldri klaffet. Noen vil kanskje si det kommer i seineste laget. Men for meg passer det kjempegodt!

- Etter konserten ble jeg sittende bak scenen, i kjole og hvitt, en lang stund. Jeg satt og funderte og tenkte på at nå blir livet ganske forandret.

- Og så gikk du rett på bar?

- Nei, men jeg tror jeg tok meg et glass vin da jeg kom tilbake til hotellet.

Kutter ut

Her blir det forandringer, all right. For Arve Tellefsen blir det et ganske dramatisk brudd med livet han har ført til nå. Den kunstneriske karrieren kommer nå i annen rekke. I 40 år har han holdt 70- 100 konserter hvert år, han har hatt opptil 200 reisedager i året, reist verden rundt og sett hver norske konsertsal, kirke, samfunnshus, kulturhus og sykehjem som er verd å nevne. Nå blir det å være far viktigere enn alt annet.

- Det er jo vanskelig å trappe ned gradvis i dette yrket. Enten får en stå på, eller kutte helt ut tvert. Det blir med oss musikere som med toppidrettsfolk. Vi jobber for å nå et mål, og trenger kamptrening og konserttrening for å løfte oss maksimalt.

- Når kommer avskjedskonserten?

- Det blir ingen avskjedskonsert. Det var mine gode venner Ole Bull og Kjell Bækkelund som drev med slikt.

- Blir det vanskelig å avslutte karrieren?

- Det kommer til å bli et savn når den tid kommer. Jeg er glad i å spille fiolin, og det betyr mye for meg å spille for noen. Det er et stort øyeblikk de gangene jeg føler det er en spesiell kontakt mellom meg og publikum, og når jeg har en følelse av at det har en verdi, det jeg holder på med.

Kristin

Så kommer ei sol over hodet på ham.

- Men det kommer jo inn noe enda større nå. Det er vel skjebnen som har kommet inn og lagt løpet her.

Det lyser ut av øynene til Tellefsen. Han har sin største vår.

- Dette er en drøm som er oppfylt. Jeg er fylt av glede, for å bruke litt store ord. Alle konserter og Rosenborg-kamper kommer i skyggen av dette. Men Nils Arne Eggen har lovt å stille med barnevakt når jeg kommer til Lerkendal.

Dit er også Kristin Slørdahl forpliktet til å komme. Hun som til slutt fikk det endelige taket på fiolinisten, er tvangsinnmeldt av Tellefsen i Rosenborg Ballklub. Hun er 40 år, og jobber til daglig som direktør i Den norske Forleggerforening. Også for henne blir dette det første barnet.

- Hvordan møttes dere?

- Vi møttes under Festspillene i Bergen for mange, mange år siden. Hvilket år burde jeg selvfølgelig ha husket. Men vi har vært bare gode venner i mange år, og ikke noe mer enn det. Men etter hvert oppdaget vi hverandre på en ny måte.

- Er det noe ekteskap på gang?

- Ja, vi kommer til å gifte oss. Men vi har ikke bestemt når det skal skje.

- Har du vært på svangerskapskurs?

- Haha. Nei, jeg har ikke vært det ennå. Men trenger opplæring. Jeg er litt analfabet på området, sier Tellefsen og ler godt.

- Jeg har lest litt om graviditet og fødsel. Og ei bok om barneoppdragelse. Men den kuttet jeg ut. Det sto så mange selvfølgeligheter der. Jeg tror at vi skal komme langt med mye kjærlighet og sunn fornuft.

- Det blir sikkert godt å ha når ungen skriker én gang i timen om natta?

- Våkenetter har jeg hatt mange av. Før konserter av nervøsitet, og etter konserter i irritasjon over kritikere. Jeg gleder meg til vår egen unge skriker klokka tre om natta. Men det er kanskje lett å si nå. Du får spørre meg igjen om et halvt år!

Exit ungkar

Ja, Arve Tellefsen har sannelig gitt håpet et ansikt for landets ungkarer. Det eneste som er litt synd med det som skjer nå, er at vi i pressen ikke lenger kan danse rundt ord som «svigermors drøm» og «Norges mest ettertraktede ungkar» i artikler om ham.

- Ja, det er benevnelser som har vært en god spøk for meg opp gjennom årene. - Hvorfor var du ungkar så lenge?

- Det er bare tilfeldigheter. Jeg var kanskje også redd for å binde meg. Ville liksom reise og «spæll fra mæ».

Arve forteller at det var stor glede blant parets nærmeste da nyheten om barnet kom. Også fra andre kjente og ukjente har det kommet mange og impulsive hilsninger.

Men hva skal skje med «barnet» han har hatt fram til nå, den 261 år gamle Guarneri del Gesu? Fela. Verdimessig skulle den være tilstrekkelig til å sikre pensjonen til mor og far, og barnets oppvekst. Den er forsikret for 20 millioner kroner, og eies av Tellefsen. Han kjøpte den for 500000 kroner I 1970.

- Jeg har ikke noe ønske om å kvitte meg med fiolinen. Så langt har jeg ikke fått noe varsel på at jeg har lyst til å kutte ut spillingen selv om jeg ikke skal opptre så ofte. Det gir meg stor tilfredsstillelse å øve også.

Arve har en god stund allerede takket nei til å fylle ut nye felter i spilleplanen, og er i så måte godt i gang med en slags nedtrapping. På lang sikt tenker han også å skrive bok om sine mange og rike år i musikken. Også Oslo Kammermusikk Festival vil få hans oppmerksomhet i framtida.

Men aller først venter det ham noen fulle bleier.

GIFTER SEG: Arve Tellefsen og hans tilkommende, forlagsdirektør Kristin Slørdahl (40). Her fotograf på konsert med Luciano Pavarotti i Frognerparken i 1999.
DEN STØRSTE GLEDE: - Dette er så overraskende og så stort, sier Arve Tellefsen. I sommer blir han far for første gang. For første gang i sitt liv må han også ut å kjøpe stasjonsvogn.