- Jeg gråt da jeg fikk vite det

Bjarte Hjelmeland hentet mye inspirasjon fra Robin Williams.

 STOR INSPIRASJON:  Bjarte Hjelmeland var stor fan av avdøde Robin Williams og hentet mye inspirasjon fra ham. Foto: NTB Scanpix / Anders Grønneberg
STOR INSPIRASJON: Bjarte Hjelmeland var stor fan av avdøde Robin Williams og hentet mye inspirasjon fra ham. Foto: NTB Scanpix / Anders GrønnebergVis mer

(Dagbladet): - Han har vært en av de største inspirasjonskildene for meg. Flere ganger har jeg plukket opp ting han har gjort, og prøvd å bruke det i ting jeg har spilt, sier Bjarte Hjelmeland til Dagbladet.

Natt til tirsdag ble det kjent at skuespiller og komiker Robin Williams har gått bort. Politiet fikk meldinger om at han var funnet livløs i sitt hjem i Tiburon.

Den foreløpige etterforskningen tyder på at Williams tok sitt eget liv, men politiet understreker at den endelige dødsårsaken ikke er fastslått.

Gråt i morges - Jeg gråt da jeg fikk vite det i dag tidlig. Jeg gikk rett inn på Youtube og så på slutten av «Dead Poets Society» og så «Captain my Captain», sier Hjelmeland.

Han beskriver nettopp den filmen som en av de første store filmene til Williams som gjorde inntrykk på ham, men trekker også særlig fram filmen «The Birdcage» fra 1996.

I filmen spiller Williams' eieren av dragshowklubben «The Birdcage», Armand Goldman, som er samboer med karakteren Albert.

Hjelmeland har spilt nettopp karakteren Albert i musikalversjonen av «The Birdcage» som ble satt opp på Den Nationale Scene i Bergen.

Kjente homsemiljøene - Den filmen gjorde sterkt inntrykk på meg, og Williams var fantastisk i den filmen. Han var fra San Fransisco, og kunne mye om  transgender- og homsemiljøene der, sier han.

Hjelmeland synes det er utrolig trist å tenke på at den kjente skuespilleren og komikeren har hatt det så vondt, og slitt med avhengighet i løpet av livet. Han ble ikke sjokkert da han fikk vite at han var funnet død.

- Det er bare en måned siden jeg leste at han hadde lagt seg frivillig inn på behandlingssenter igjen, og da tenkte jeg at det kanskje ikke gikk så bra. Men det var en utrolig trist beskjed å få, sier han.

Ifølge Hjelmeland hadde Williams en helt distinkt måte å spille på, og han hadde evnen til å gjøre overraskende grep i måten han løste reaksjoner og replikker på.

- Det er sånne grep jeg har latt meg inspirere av. Jeg håper jeg kan få med en «homage» til Robin Williams når jeg skal spille i «Hypokonderen» på Oslo Nye Teater i september. Det skal jeg prøve å få til, sier han.