- Jeg gråter. Jeg vil ikke snakke med skolen han gikk på. Jeg vil brenne den ned

Nemi-skaper Lise Myhres svar til skolen etter å ha blitt invitert til å tale etter en elevs selvmord deles heftig.

MOT MOBBING: Lise Myhres Nemi-tekst er et rasende utfall mot lærere og mobbende medelever, og en kraftfull oppmuntring til alle som mobbes på skolen. Du ser den i bunnen av saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MOT MOBBING: Lise Myhres Nemi-tekst er et rasende utfall mot lærere og mobbende medelever, og en kraftfull oppmuntring til alle som mobbes på skolen. Du ser den i bunnen av saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En tekst av tegneserieskaper Lise Myhre, sammen med en tegning av hennes populære figur Nemi, er delt av flere tusen i både norsk og engelskpråklig versjon.

Teksten, som opprinnelig ble trykket på siste side i årets sommerutgave Nemi-bladet, er angivelig en respons fra tegneserieskaperen om å holde en tale på en skole som har mistet en av sine elever - en tenåring som har begått selvmord.

«Enda en tenåring har blitt drevet til å ta sitt eget liv. Jeg ble spurt om å holde en tale for de etterlatte på skolen. Si noen velvalgte ord om at det er lov å være annerledes, at vi må ta vare på hverandre, at vi aldri må tåle at noen blr mobbet», skriver Lise Myhre.

- Be om hjelp «Men jeg gråter. Jeg vil ikke snakke på skolen han gikk på, jeg vil brenne den ned. Jeg vil ikke trøste passive lærere og bedritne medelever. Jeg vil skreddersy pinsler for hver og en av dem og knuse dem fra innsiden. Så jeg holder meg hjemme», skriver hun.

«Men jeg vil prøve å finne deg, du som våkner med en vond klump i magen og et skrik i brystet, du som gruer deg til å gå på skolen. Du som allerede har tålt mer enn et menneske skal tåle. Jeg vil ta hånden din og fortelle deg at verden er så mye større enn du kan forestille deg nå. Den er full av ting som kan gi deg glede. Full av mennesker som vil godta, akseptere og elske deg. Du kan ikke se det nå, men det er sant. Jeg kjenner deg ikke, men jeg lover deg at jeg liker deg uendelig mye bedre enn jeg ville likt de ubrukelige folka som prøver å ødelegge deg», fortsetter hun.

«Be om hjelp, igjen og igjen til noen hører deg. Let etter livbøyer der du kan finne dem, i musikk, tegneserier, bøker, hva som helst, finn det du liker og klamre deg fast til det til ting blir bedre. Det blir bedre. Jeg lover deg at livet etter skolen er helt annerledes. Ikke gi opp. Ikke la drittsekkene vinne. Av hele mitt hjerte ønsker jeg deg alt godt i verden. Kjemp videre», skriver Myhre og signerer under eget navn.

Ble selv mobbet Lise Myhre, som selv har delt både tegningen og den engelske oversettelsen på Nemis facebookside og sin egen private, ønsker ikke selv å gi noen flere kommentarer om den overfor Dagbladet.

I et intervju med bladet KK for to år siden avslørte hun at hun selv følte seg mistilpass på skolen.

- Jeg var ikke av de kule barna, og ble ertet og mobbet i en periode. Men jeg synes ikke at jeg fortjener offerrollen. Mobbing er alvorlig, og det er ikke et ord jeg bruker lett. Men jeg har følt på ikke å passe inn, sa Myhre da.

Hennes Nemi-serie begynte å gå i Dagbladet i 1999 og fikk eget blad i 2003. Den regnes for å være Norges mest leste stripeserie etter Pondus, og har også fått en stor tilhengerskare i utlandet etter at den begynte å bli oversatt og publisert i aviser verden over.

I dag er Lise Myhre 39 år, og har to barn med ektemannen, metal-musikeren Simen Hestnæs.

Jeg blir også glad om noen vil dele denne. Hilsen Lise

Posted by Nemi.no on Monday, August 3, 2015

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer