Jeg grein og grein

Folk er fortsatt redde for sånne som meg.

Vennskap, kjærlighet, sex - og AIDS - i London på 80-tallet. Se traileren. Vis mer
Publisert

Et dødelig, verdensomspennende virus som skaper frykt, skam og desinformasjon. Nei, for en gangs skyld er det ikke snakk om corona. Den nye miniserien «It’s a sin» på HBO, handler om hiv-epidemien i London på 80-tallet.

Jeg har aldri sett en sterkere serie.

Jeg er 25 år, gift med en mann og jobber som journalist. For tida er hodet mitt fylt med informasjon om hvordan jeg skal holde meg frisk og trygg. I bunn og grunn handler jo alle tiltakene om at jeg ikke skal være på mitt mest sosiale, og at jeg bør holde meg unna folk jeg ikke bor med. TV-serier har blitt avbrekket i en ensformig hverdag. Men «It’s a sin» ble langt fra et avbrekk. Jeg så fort at alle rådene om håndhilsning, nærkontakt, renslighet og sex, som skal holde meg frisk og trygg i 2021, ble brukt for å holde folk på 80-tallet trygge fra sånne som meg; unge, homofile menn.

Lars Dønvold-Myhre er 25 år, gift med en mann og jobber som journalist. Foto: Frank Karlsen
Lars Dønvold-Myhre er 25 år, gift med en mann og jobber som journalist. Foto: Frank Karlsen Vis mer

I serien møter vi 18-år gamle Ritchie som akkurat har flytta til London. Der blir han bestekompis med Roscoe og Collin. De er alle tre homofile. Hele livet har de drømt om å komme seg til storbyen hvor de kan være frie til å utforske sin seksualitet. Og det utforskes mye. Flere år med undertrykt sexlyst eksploderer på skjermen, og vi følger guttene fra one night stand til one night stand. For alt de tre kameratene vet beskytter kondom bare mot graviditet, og det er jo en kjent sak at det ikke blir barn av det vi homofile driver med på soverommet. Men de virker enormt lykkelige. Som seer begynner jeg å lengte tilbake til den bekymringsløse studietida, og ville gitt alt for å bo i kollektiv med Ritchie, Roscoe og Collin. De har det gøy hver eneste dag, følger drømmene sine og lever livet til det fulle.

Men så kommer nyhetene om et dødelig virus. Man vet ikke hvordan det smitter, men det rammer homofile menn uforholdsmessig. Raskt blir viruset døpt «homsepesten». Leger, vitenskapsfolk og mannen i gata er overbevist om at det bare er skeive menn som blir smittet. Ritchie sier det så riktig i «It’s a sin»:

-Det var den perfekte sykdommen for å bekrefte folks homofobi.

Over natta forsvant den nyvunne seksuelle friheten til Ritchie, Roscoe og Collin. Folk ble redde for dem. De ble redde for hverandre.

Det var ikke bare i London homofile ble syndebukker for viruset. I en stor aids-undersøkelse fra 1986 kom det fram at seks av ti nordmenn mente det var livsfarlig å berøre eller omgås homofile. Aidsofre ble gravlagt i dobbel kiste, fordi man var redde for smitte.

STERKT: Den nye miniserien "It's a sin" på HBO handler om hiv-epidemien i London på 80-tallet. Foto: HBO
STERKT: Den nye miniserien "It's a sin" på HBO handler om hiv-epidemien i London på 80-tallet. Foto: HBO Vis mer

Jeg grein og grein fordi jeg kjente meg igjen i de tre guttene. Jeg vet godt hvordan det var å være ferskt ute av skapet i en storby. Hvor gøy det var å gå på date med en mann for første, andre og tredje gang. Hvor befriende det var å ha sex med en av samme kjønn uten å føle at man har gjort noe galt i etterkant. Hvor godt det var å føle seg «vanlig» og fri.

Jeg grein og grein fordi det var sterkt å se folk som meg bli fratatt en frihet jeg tar for gitt. Jeg har aldri opplevd at min frihet som homofil mann har blitt tatt fra meg (med unntak av en mellomlanding i Qatar). Jeg grein og grein fordi det var vondt å se menn som elsker menn overbevise seg selv om at de fortjente sykdommen. Jeg grein og grein fordi jeg også følte skam over de gangene jeg har vært uforsiktig.

De fleste homofile menn vet hvordan det er å ta en hiv-test, og har kjent på angsten rundt prøveresultat. For meg har det heldigvis alltid vært en «negativ» opplevelse, men som man ser i «It’s a sin», du trenger bare å være uheldig én gang.

Hiv er skummelt, men ingen dødsdom her hjemme. Få utvikler aids i Norge. Men forekomsten av hiv i Norge er særlig høy hos menn som har sex med menn, personer fra Afrika sør for Sahara og sprøytenarkomane. Rettere sagt, forekomsten er høy blant minoritetsgrupper og de svakeste i samfunnet.

Denne forferdelige sykdommen henger med oss homofile i 2021. På mange måter er hiv/aids fortsatt en «homsepest». Når du skal fylle inn generell informasjon på den skeive datingappen Grindr, som alder og høyde, får du også muligheten til å dele din hiv-status. Positiv, negativ, positiv uten smittefare, negativ på PrEP (hiv-forebyggende behandling). Denne valgmuligheten har jeg ikke sett på Tinder, en app som brukes mest av heterofile menn og kvinner. Ingen av mine heteroseksuelle venner har fått spørsmål om sin hiv-status. De har mest sannsynlig ikke tatt en hiv-test engang. De er nok ikke redde for hiv heller, og det virker ikke som noen andre frykter at de har det. Mine heteroseksuelle venner får for eksempel donere blod, så lenge de ikke har byttet sexpartner de siste seks månedene. Jeg, en gift homofil mann, må avstå fra sex i 12 måneder om jeg vil være blodgiver. Det har ingenting å si at jeg bare har sex med mannen min.

Jeg er så heldig at jeg har kunnet leve mitt liv som homofil uten å være nevneverdig redd. Men folk er fortsatt redde for sånne som meg. Redde for sexlivet mitt og blodet mitt. Til en viss grad er vi homofile menn fortsatt redde for hverandre.

Jeg grein og grein av «It’s a sin» fordi jeg endelig fikk lyst til å gjøre noe aktivt for homokampen. Jeg grein og grein fordi nå ønsker jeg å bidra til at folk ikke lenger frykter sexlivet og blodet mitt. Men jeg håper også at heterofile «It’s a sin»-seere begynner å gråte av noenlunde samme grunn som meg. Den seineste pandemien har vist at når vi alle er redde for et dødelig virus, majoritet som minoritet, tar det ikke lang tid før vi er i gang med dugnaden. Ti måneder etter coronaens inntog startet vi vaksineringen. Hiv-vaksinen er «forsinket» med snart 40 år.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer