Anmeldelse: Bjørn Andreas Bull-Hansen - «Jomsviking - Vinland»

Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli hekta på en røverserie fra vikingtiden

Serien om den beryktede Torstein Knarresmed er realistisk i all sin eventyrlighet.

VIKINGTIDEN: Dagbladets anmelder er imponert over Bull-Hansens historiske innsikt om alt fra håndverk, mat, legekunst til båtbyggerkunst, jakt, kamputstyr og kampteknikker fra vikingtiden. FOTO: Dag A. Ivarsøy
VIKINGTIDEN: Dagbladets anmelder er imponert over Bull-Hansens historiske innsikt om alt fra håndverk, mat, legekunst til båtbyggerkunst, jakt, kamputstyr og kampteknikker fra vikingtiden. FOTO: Dag A. Ivarsøy Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Jeg har blotet for mine sønner og deres etterkommere. Jeg har bedt gudene om at den verdenen jeg snart skal forlate, vil være mildere mot dem enn den var mot meg.»

Med dette åpner den beryktede jomsvikingen Torstein Knarresmed bok nummer to i serien «Jomsviking», der den gamle ser tilbake på sitt dramatiske liv. Første bok (2017) ble avsluttet ved Svolder i år 1000, der Torstein gir Olav Tryggvason hans banesår.

Grusomme scener

I «Vinland» må Torstein, kona Sigrid og sønnen Ravntor stadig flykte fra folk som vil hevne drapet på Olav. Sammen med et stort følge reiser de mot det forjettede land i vest, Vinland. Det er en farlig ferd, via Island og Grønland, mot isfjell og storm, inntil de ankommer Leiv Eirikssons øy helt nord i Vinland. Torstein og følget slår seg til på en halvøy lenger sør, inntil de innfødte – kalt skrælinger – angriper. Det skal bli opptakten til et fryktelig hevntokt, der vikingene viser hvor grusomme de også kunne være.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer