Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Jeg hadde hull i hjertet, og ble operert for det i fjor. Nå er jeg kjempefrisk. Alle er født med hull i hjertet.»

For to år siden trodde Liv Ullmann (64) hun hadde laget sin siste film, men hun tok feil. Hun lar seg ikke engang stoppe av en hjerteoperasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDEFJORD (Dagbladet):- Ikke for å være banal, men livet kommer og banker på døra, sier Liv Ullmann (64) til Dagbladet.

Den verdenskjente skuespilleren og regissøren er i Sandefjord. Hun kom til Norge i mai, og flyr tilbake til Boston i slutten av august.

Men hun er ikke på hytteferie.

- Jeg elsker denne naturen med grantrær og klipper. Hytta er på toppen av en klippe, og du kan se langt utover havet. Magien her er at dette er et sted hvor jeg skriver bra. Jeg er ikke forfatter eller journalist, men et skrivende menneske. Å skrive gir meg de aller, aller største gledene, sier Ullmann.

To filmer og bok

Mandag fakset hun sitt manus til filmen «The Journey Home», som er basert på den islandske forfatteren Olaf Olafssons bok med samme tittel.

Olafsson er i dag viseformann hos underholdningskjempen Time Warner Digital Media, så det skulle ikke by på problemer å skaffe nok penger til filmen.

I tillegg til å flikke på manuset til «Et dukkehjem», vurderer Ullmann å skrive ei bok hun i det skjulte har jobbet lenge med.

- Jeg begynner å skrive bok hver gang jeg tror jeg blir arbeidsledig. Etter min siste film «Troløs», gikk jeg i gang med boka «Den blå time». Boka tar for seg tanker man gjør seg i den tida når alt blir stille. Det skulle bli en liten bok.

Hjertelidelse

Ullmann kunne neppe stått på like hardt i dag, hvis hjertelidelsen hennes ikke ble oppdaget i tide. Under manusskrivingen til en film om Ole Bulls liv, merket hun at noe var galt.

Etter at manuset var levert, ble hun undersøkt.

- Jeg hadde hull i hjertet, og ble operert for det i fjor. Nå er jeg helt frisk. Alle er født med hull i hjertet, men det vokser til hos de fleste barn. Jeg mener folk skal undersøkes om de har hull i hjertet som voksen. Det er ikke noe man merker. Skulle man en gang få et blodpropp, kan blodet ta veien gjennom et hull i hjertet. Det er ikke så bra, sier hun.

Ullmann sier at dagene går raskere når man blir eldre.

- Jeg står opp, og plutselig er det kveld. Slik var det ikke før. Jeg kunne huske at jeg kjedet meg iblant, sier Ullmann.

Hun mener at mange eldre blir usynliggjort.

- Eldre blir ikke spurt til råds - din mening er ikke så viktig lenger. Min kreativitet er min måte å få fram en mening på. For meg er det å skape noe - og da får det være godt eller dårlig eller hva som helst - en måte å holde meg ung på. Det gjør at jeg ikke kjenner meg gammel. Men elsket. For jeg har en oppgave i livet - å få være kreativ.

Ikke på scenen

Ullmann er heldig, hun får alltid tilbud.

- Er du en som sier ja litt for ofte?

- Ja, fordi det er så mye som høres så spennende ut. Når jeg er i en kreativ prosess, så sier jeg ikke ja til noe som helst - ikke en gang selskaper. Jeg er så disiplinert at jeg ikke er særlig gøy å leve med.

I mai ble hun spurt om å framføre en monolog på Broadway.

- Det var et meget interessant tilbud, men det tiltaler meg ikke å stå på en scene kveld etter kveld. Jeg byr gjerne på fiasko, men ikke så seint i livet. Jeg kunne gjøre det da jeg var ung, fordi da kunne jeg lære noe av det. Det er ikke så viktig at folk liker meg eller det jeg gjør - det er den kreative prosessen som er det mest givende og morsomste. Kanskje jeg kan ta en rolle i en film, men jeg forlater den når jeg er ferdig, sier Ullmann.

- Tar du deg nær av kritikk?

- Nei, det slår meg ikke ned slik det gjorde før.

Kritisk til Bush

Ullmann er en venn av de tidligere USA-presidentene Bill Clinton og Jimmy Carter.

- Jeg synes Clinton var en bra president. Jeg likte ikke at han bombet Jugoslavia, men synes at han gjorde veldig mye som var bra.

- Hva synes du om president George Bush?

- Det er blitt slik i USA at mennesker som sier noe ufordelaktig, kan miste jobben sin. Jeg skal reise inn og ut av USA, og vil ikke uttale meg særlig om ham.

- Det høres ut som om USA begynner å likne et regime?

- Ja, det stemmer, sier Ullmann.

Kommersialisme

Ullmann mener filmbransjen blir stadig mer kommersiell.

- Den har beveget seg i kommersiell retning. Nå lager de filmer fra tegneserier, som likner på computerspill som ungene spiller. De er ute etter å se den grønne kjempen («Hulken», red.anm.) og alt dette der. Men hvis vi bare skal lage filmer som «det store» publikum liker, så vil vi etter hvert bare få dårlige filmer.

Ullmann har også lekt med tanken om å lage en film om maleren Edvard Munch.

- Vi har også snakket om å lage en film om Munch - Ketil Bjørnstad, Arve Tellefsen og jeg - mens vi jobbet med Ole Bull-filmen. Så hvis noen sier de har en idé om å lage en film om maleren, så er jeg veldig åpen for det. Men ikke nå. Men kanskje kunne det være en idé å la en annen norsk kvinnelig regissør lage en Munch-film? Kvinner kan se ham på en veldig uvanlig og bra måte, som menn vanligvis ikke ser.

Ingen selvbiografi

- Du har fra før skrevet to bøker. Har du tenkt å skrive en tradisjonell selvbiografi?

- Nei, uansett hva jeg skriver, så blir det en slags selvbiografi. Jeg har fått en rekke henvendelser fra andre som vil skrive om meg i bokform, men jeg føler at jeg ikke har så mye å si. Dessuten blir jeg intervjuet.

- Hvordan synes du om Linn Ullmanns bøker?

- Linn liker ikke at jeg uttaler meg om henne, og det skjønner jeg godt. Hadde jeg ikke lagt bånd på meg selv, ville minst halvparten av intervjuet dreiet seg om hvor fantastisk hun er. Jeg sier ikke annet nå enn at jeg beundrer henne enormt, og synes at hun i likhet med sin mann (Niels Fredrik Dahl, red.anm.), er en utrolig dyktig forfatter.

Ullmann innrømmer at hun fortsatt har lyst til å jobbe med Norsk filmfond, som hun tidligere har vist interesse for.

- Men jeg orker ikke å stå med hatten i hånda, sier hun.

Går alt etter planen, er det lenge til hun eventuelt begynner å bevilge penger til andre, norske filmer.

- Jeg trodde jeg var ferdig med å lage film. Men jeg er blitt flinkere til å delegere ansvar, sier Liv Ullmann.

HOLDER SEG UNG: - Kreativiteten gjør at jeg ikke kjenner meg gammel. Men elsket, sier Liv Ullmann, nettopp ferdig med manuset til filmen «The Journey Home». Og nå vil hun lage film av Ibsens «Et dukkehjem».