HELT VANLIGE SØSKEN: «Tvillingheten» har liksom aldri vært en del av identiteten vår, skriver Marie Røssland. Foto: Privat
HELT VANLIGE SØSKEN: «Tvillingheten» har liksom aldri vært en del av identiteten vår, skriver Marie Røssland. Foto: PrivatVis mer

Tvillingabort:

Jeg hadde klart meg fint ­­uten tvillingsøsteren min

Jeg kan selvsagt ikke forstille meg et liv uten søsteren min, men du kan ikke savne noe du ikke kjenner til.

Meninger

«Hvordan er det å være tvilling»? Nei, si det?

Min tvillingsøster og jeg har fått dette spørsmålet utallige ganger gjennom oppveksten. Et umulig spørsmål, med et enkelt svar: «Vi vet ikke hvordan det er å ikke være tvilling, så vi har ikke noe å sammenlikne med».

Hvordan er det å ikke være tvilling? Også et umulig spørsmål, med et like enkelt svar.

Kanskje hadde jeg ikke vært født en måned for tidlig. Kanskje hadde jeg veid mer enn 1 700 gram, fordi det var en annen der som tok det meste av maten. Kanskje hadde mamma sluppet keisersnitt. Kanskje hadde jeg ikke hatt allergier. Kanskje hadde jeg sluppet kuvøse. Kanskje hadde jeg vært friskere den dag i dag.

Kanskje hadde jeg gått gjennom livet uten å bli ertet, uten å bli sammenlignet, uten en å erte. Kanskje hadde jeg blitt et dårligere menneske. Kanskje et bedre.

Det er det ingen som vet.

Det kan godt være at også toeggede tvillinger har et spesielt bånd, slik Solaia Skogen Lund skriver i Aftenposten, men jeg kjenner meg ikke igjen i det båndet som beskrives. Hverken av henne, eller av mor Kristin Skogen Lund.

Min søster og jeg har alltid vært forskjellige på mye, og like på mye annet, slik som andre søsken. Den eneste forskjellen er at vi er unnfanget og født samtidig.

I oppveksten har vi gått i klasse i ti år, hatt masse felles venner, deltatt på omtrent de samme fritidsaktivitetene, og dratt i de samme bursdagsselskapene.

Ellers har vi kranglet, sloss og grått, hatet og elsket. Slik som alle andre søsken.

Vi har lignet litt på hverandre, og vi har ikke lignet på hverandre, slik som alle andre søsken.

Artikkelen fortsetter under videoen.

IKKE EN VELGERMAGNET: Kjell Ingolf Ropstads uttalelse på partilederdebatten underbygger den trolig kommende partilederens image, som ikke vil være en velgermagnet for KrF, mener Dagbladets politiske redaktør Geir Ramnefjell. Vis mer Vis mer

Joda, vi står nok nærmere hverandre enn våre to eldre brødre gjør, men ikke så mye. «Tvillingheten» har liksom aldri vært en del av identiteten vår, og jeg har opp gjennom livet flere ganger tatt meg selv i å være sjalu på andre søskenpar. Søskenpar som står nærmere hverandre enn det meg og min søster gjør, på tross av stor aldersforskjell.

«Jeg vil ikke, og kan ikke, forestille meg et liv uten tvillingbroren min», skriver Skogen Lund. Selvsagt kan hun ikke det. Jeg kan heller ikke forestille meg et liv uten tvillingsøsteren min, for det livet kjenner jeg ikke.

Sannheten er nok uansett at jeg aldri ville savnet noe jeg ikke kjente til. Hadde tvillingsøsteren min blitt fjernet fra mors liv, hadde jeg nok klart meg helt fint. Det samme hadde hun, sier hun selv.

Men, jo, i dag er den tanken uansett ubehagelig å kjenne på.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.