- Jeg håper at folk ser at dette er ganske vilt

Kritikerne mener Ari Behns opplevelse av å være i kontakt med sin døde bestefar bare er tull.

Religionsforsker og professor i teologi, Notto Thelle, er ytterst skeptisk til påstander om at Ari Behn har hatt kontakt med sin avdøde bestefar.

- Opplevelsen i hypnosen kan nok være reell nok, men den foregår inni hodet på Ari Behn. Og jeg har liten sans for den litt sensasjonshungrige opptattheten av ekstraordinære opplevelser som tydeligvis preger hele hans programserie, sier Thelle.

Han har ingen tro på at de dødes ånder oppsøker oss.

- De burde få hvile i fred, mener han.

- Ble hypnotisert I går kveld skrev Dagbladet om Ari Behn og bestevennen Per Heimlys besøk hos hypnotisør Richard Sutphen, en såkalt spesialist på å hypnotisere folk tilbake til tidligere liv. I fredagens sending av NRK-programmet «Ari og Per», er kompisene i Lily Dale, verdens største spirituelle sentrum. Der prøver de begge å bli hypnotisert.

I forkant av hypnosen er fotograf Per Heimly mest redd for at bestevennen skal avsløre hemmeligheter. Det er ikke Ari Behn selv bekymret for. Han reagerer slik etter at han skal ha vært i kontakt med sine kjære avdøde:

- Nå har vi funnet ut at Per har drept meg i et tidligere liv. Jeg føler meg så lettet og fin. Som om jeg har løpt maraton, sovet en god natts søvn, tatt en kjempelang god dusj, sier Behn i programmet.

- Jeg føler meg lettere enn på noen timer, sier han. Her kan du se Ari angivelig hypnotisert.

Problematisk for kongehuset Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund er skeptisk til det stadig større tilbudet av alternative innslag om overnaturlige krefter i tv-sendingene.

- Etter min mening er dette dårlig skjønn, sier Mile.

- Det er mye for tida når det gjelder monarkiet og det overnaturlige. Jeg håper at folk ser at dette er ganske vilt. Elizabeth Hartmann, daglig leder i Siste Skrik reklamebyrå, mener det er vanskelig at Ari Behn kontakter sin avdøde bestefar i programmet «Ari og Per».

- Dette er problematisk for kongehuset, sier hun.

- Ari Behn bløffer En som også er svært skeptisk til Ari Behns opplevelse, er hypnoterapeut og forfatter Bjørn Andreas Bull-Hansen. Han hevder at Ari Behn ikke kan ha kommet i kontakt med sin døde bestefar.

FØR HYPNOSEN: Ari Behn forteller hypnotisøren om sin døde bestefar, sin døde mentor Arne og bestevennen Per. Foto: Hentet fra NRK-serien.
FØR HYPNOSEN: Ari Behn forteller hypnotisøren om sin døde bestefar, sin døde mentor Arne og bestevennen Per. Foto: Hentet fra NRK-serien. Vis mer

- Hypnose gir ingen mulighet til å komme i kontakt med avdøde personer, sier Bjørn Andreas Bull-Hansen.

Han forteller at han er fortvilet over at behandlingsformen blir «misbrukt av Ari Behn, NRK og tvilsomme hypnotisører».

Bare tull Bull-Hansen jobber med hypnose som terapiform.

- Det er bare tull. Han bløffer. Ari Behn har overhodet ikke kontakt med noen avdøde gjennom hypnose, sier Bull-Hansen.

Han får iblant henvendelser fra folk som ønsker å komme i kontakt med «sitt tidligere liv» eller døde folk.

- Da avviser jeg dem. Dette har ingen ting med hypnoterapi å gjøre, sier han.

Gir dårlig rykte Hypnose er konsentrasjon og økt kontroll over hukommelse, tanker, følelser og handlinger, og brukes blant annet i psykiatrien.

GRIMASER: Ari Behn svelger og kniper sammen øynene flere ganger når han oppdager at den døde bestefaren angivelig skal være i rommet. Foto: Hentet fra NRK-serien.
GRIMASER: Ari Behn svelger og kniper sammen øynene flere ganger når han oppdager at den døde bestefaren angivelig skal være i rommet. Foto: Hentet fra NRK-serien. Vis mer

- Ari Behn gir oss som bruker hypnoterapi på en seriøs måte et dårlig rykte, sier Bull-Hansen.

Verken NRK eller Ari Behn har kommentert saken.

KRITISK:  Hypnoterapeut og forfatter Bjørn Andreas Bull-Hansen. Foto: Scanpix.
KRITISK: Hypnoterapeut og forfatter Bjørn Andreas Bull-Hansen. Foto: Scanpix. Vis mer