Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Jeg håper dere gidder å lese kulturmeldinga»

Valgerd Svarstad Haugland utsatte kulturmeldinga for å få den inn i valgkampen. Da hun i går la den fram, var kulturministeren ikke i stand til å peke på et punkt som er kontroversielt egnet for debatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I stedet pekte hun på hvor fint det er at alle partiene, med unntak av ett, er enige om kulturpolitikken.

- Jeg tror ikke meldinga er kontroversiell, men samlende for norsk kulturliv. Jeg håper debatten kan bli konstruktiv. Tenk hvis det blir en melding som folk sier ja til!

- Men hvordan kan den da bli en del av valgkampen, som var begrunnelsen for å utsette meldinga?

- Det ligger en del saker som lokalpolitikerne kan ta fatt i, blant annet om kulturskoler.

Visjonsløst

Arbeiderpartiets talsmann i kulturkomiteen på Stortinget, Trond Giske, hadde på forhånd svært lave forventninger. De ble knapt oppfylt.

- Dette er totalt visjonsløst! Svarstad Haugland kan ikke regne med å få satt noe på dagsordenen når det ikke er noe i meldinga vi kan ta tak i. Hun kunne for eksempel ha formulert en visjon om at vi skal bli det mestlesende folkeslag i verden, eller at vi skal bli like gode som danskene på film. Siden Svarstad Haugland overtok kulturmeldinga fra Ellen Horn for ett og et halvt år på siden, lurer jeg virkelig på hva hun har gjort. Fjernet alt som var forpliktende? spør Giske.

På pressekonferansen dro kulturministeren riktignok eksempler på vinnerne i meldinga, blant annet:Den frie scenekunstenSymfoniorkestreneFagbokforfatterneFelles for alle lovnadene er imidlertid at de forutsetter mer penger til kulturfeltet. Det kunne ikke statsråden love. I første omgang må hun kjempe for å få nok midler til å gjennomføre det som allerede er vedtatt, blant annet opera og nasjonalbibliotek. Derfor er meldinga en gjennomgang av hva som bør prioriteres - hvis vi en gang får råd. I tillegg skal den gripe fatt i de store kulturpolitiske utfordringene i det neste tiåret, analysere dem og gi noen løsninger.

Mer penger

Fra syttitallets meldinger sto spredningen av kulturen til distriktene igjen som arven, fra nittitallet fokuset på kvalitet, konkretisert gjennom Norsk Form. Men når Dagbladet spør statsråden hva som vil stå igjen etter dagens melding, svarer hun:

- I motsetning til tidligere meldinger sier vi at kulturen trenger mer penger. Vi understreker kulturens egenverdi. Vi satser på å videreutvikle det vi har samtidig som vi slipper nye til.

På spørsmål fra TV2s Stål Talsnes svarte kulturministeren at den som leser meldinga uten fordommer, vil finne mye bra.

- Jeg håper dere gidder å lese meldinga, sa Svarstad Haugland til pressekorpset.

Se også leder side 2